In de rij naar de melkstal

Ook vandaag blijf ik nog even bij de koeien, het kan nu tenslotte nog, want ze lopen nu nog lekker buiten. Hoewel … de koeien in dit logje zijn net onderweg naar binnen. Het is bijna vijf uur ’s middags als ik over de Easterboarn bij Aldeboarn rijd …

120913-1558x

Het loopt weer tegen melktijd …

120913-1559x

Een lange stoet van hoofdzakelijk zwartbont vee en een enkele roodbonte koe loopt vanuit het weiland naar de boerderij …

120913-1600x

In een lange rij lopen ze over een paadje achter de boerderij langs …

120913-1601x

Uiteindelijk stellen ze zich op voor de deur die waarschijnlijk toegang zal geven tot de melkstal …

120913-1603x

Het eind van de rij is nog niet in zicht …

120913-1604x

Onderweg doen ze het kalm aan, ze lijken te weten dat ze toch niet allemaal tegelijk gemolken kunnen worden. Er kan tussendoor nog best even een hapje worden genomen, de achterbuurvrouw wacht het rustig af, zij heeft zo te zien ook geen haast. Daar kan de menige filerijder die rond dit tijdstip huiswaarts gaat nog wat van leren …

120913-1605x

Het blijft een mooi gezicht om zo’n veestapel aan het eind van de dag eensgezind naar de boerderij te zien lopen …

120913-1607x

18 gedachten over “In de rij naar de melkstal

 1. Dat is inderdaad erg leuk om te zien. Ik zie het elke dag voor mijn huis geschieden.Zeker tot half november. De koeien worden opgehaald en soms moeten ze van best ver komen, maar allemaal wandelen ze netjes op een rij. De aardigste manier van vee houden, vind ik. ’s Nachts zijn ze in de stallen, worden ’s morgens gemolken en mogen dan tot een uur of zes lekker naar buiten. Ze voelen de zon, de regen, de wind en soms zie je ze met elkaar stoeien of wat hollen. Maar het zal wel niet genoeg opbrengen, want je ziet tegenwoordig ook veel melkkoeien die het hele jaar door binnen moeten blijven. Lege weilanden en volle stallen. Ik blijf het raar vinden, maar het is vast een geldkwestie.

  Like

 2. Is zeker leuk om te zien, Heb het laatst ook gezien. Ze voelen zelf wel wanneer het tijd is om de stal in de gaan.
  Had laatst een bezoek aan de boerderij en ze weten heel goed wanneer ze aan de melkmachine mogen.
  Mooi om te zien hoe dat allemaal gaat.
  Groeten en fijne vrijdag

  Like

 3. In de buitengebieden van Staphorst komt het nog wel eens voor dat de boerderij aan de ene kant van de weg en het weiland aan de overkant ligt. Tegen melktijd wordt de weg afgezet en steken de koeien over. De rij wordt afgesloten door een bezemwagen in de vorm van de boer die zand en stront van de weg schept 🙂

  Like

 4. Ze hebben een ‘ingebouwde klok’ en weten precies wanneer ze aan de wandel kunnen gaan. Het blijft je altijd verbazen, ook de rust die de koeien hebben om van de inhoud van hun vaak behoorlijk volle uiers af te komen. Inderdaad daar kunnen we een voorbeeld aan nemen.
  Het levert je een heel leuke serie op. Mooie beelden van het landschap met eveneens prachtige Hollandse luchten.

  Like

 5. Zo kun je om die tijd ook de Lakenvelders uit je vorige log naar de stal lopen. Het blijft boeiend zo’n rij koebeesten die uit zichzelf aan de wandel gaan. Heel wat relaxter dan wanneer de boer ze achter de broek aan zit.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.