Vissersvrouw in de sneeuw

Nadat ik na afloop van mijn barre fotokuier langs de ijzige paaltjesrij aan het Wad weer tegen de zeedijk omhoog was geklauterd, liep ik over de kruin van de dijk in de richting van het monument ter herinnering aan de vissersramp van 1883

130125-1315x

Terwijl ik daar over de trap afdaalde naar het tweelingdorp Paesens-Moddergat (kaartje Google Maps), viel mijn blik plotseling op het beeld van een moeder met kind, dat ik hier nog niet eerder had zien staan. Nu er sneeuw lag, kon ik het beeld gewoon niet missen …

130125-1316x

Omdat dit stukje Wad bij Paesens-Moddergat een van mijn favoriete plekjes in Fryslân is, ben ik hier al vele malen geweest. Vanaf de dijk loop ik eigenlijk altijd meteen linksaf in de richting van de parkeerplaats, want meestal ben ik blij dat ik dan weer even in de auto kan zitten om mijn benen wat rust te geven.  Ditmaal moest ik eerst toch maar even een stukje naar rechts …

130125-1317x

Het beeld “Fiskersfrou” van beeldhouwer Hans Jouta blijkt hier op 7 maart 2008 te zijn geplaatst op initiatief van dorpsbelang Paesens-Moddergat. De “Fiskersfrou” is een eerbetoon aan de vrouwen van Paesens-Moddergat, die na de ramp van 1883 voor een zware taak stonden: de zorg voor de kinderen en rond zien te komen van een karig inkomen …

130125-1321x

Bij die ramp vergingen in de nacht van 5 op 6 maart 1883 17 van de 22 schepen tellende vissersvloot van Paesens-Moddergat met man en muis.  De dood van 83 dorpelingen sloeg diepe wonden in het vissersdorp. Op de laatste foto is op de achtergrond het grote monument ter herinnering aan de vissersramp te zien, dat hier in 1958 op de zeedijk werd geplaatst …

130125-1320x

Morgen in “De lange witte winter”: heideschapen in besneeuwde duinen.

18 gedachten over “Vissersvrouw in de sneeuw

 1. Het beeld komt mooi uit in het sneeuwlandschap Jan.
  Ik kan me dit beeld ook niet meer herinneren,,,, jeetje is het alweer zolang geleden
  dat we hier waren.!
  Ik wens jullie een fijne zondag.
  🙂

  Like

 2. Wat een prachtig beeld Jan en je foto’s zijn ook prachtig natuurlijk. Een herrinnering aan een afschuweijke ramp. Barre tijden toen.En ja we hebben weer regen Jan. Geef mij maar helder vriesweer en als het kan zonder sneeuw, haha. Die foto’s heb ik al.
  Fijne Zondag!

  Like

 3. Je was deze keer toch niet met de camper daar? 😉

  Wat een drama heeft zich daar voltrokken. Wel bijzonder dat jij het monument daar nog niet eerder hebt gezien, je gaf zelf al de verklaring. ik vind het een mooi beeld. De detailfoto met de rijpslierten vind ik mooi, maar het beeld wordt het mooist belicht bij de onderste foto, vind ik.

  Like

 4. Prachtig…….ja de foto,s ook…..maar het beeld….en het verhaal. Dat waren nog eens barre tijden zeg. Geen voedselbanken. Geen bijstandswet. Wat een drama moet dat geweest zijn.

  Like

 5. Alsof je de deur van een sprookjesboek hebt opengegooid!
  Werkelijk prachtig zoals deze vrouw met haar kind hier staat. Veel nazaten zullen daar nog wonen denk ik zo. Jammer dat het zover weg is want ja deze foto’s voegen weer een stukje historie toe aan de winter van 2013

  Like

 6. een wel heel dramatisch gebeuren Jan

  daar mogen ze dan ook een beeld voor plaatsen Jan…

  het contrasteert heel goed in het witte landschap

  prettig weekend gewenst

  Like

 7. Annemarie en ik zijn hier vorig jaar ook langsgereden. Het beeld komt in de sneeuw veel mooier uit dan in het groene gras. Een indrukwekkend beeld door de geschiedenis waar het aan herinnert.

  Like

Reacties zijn gesloten.