Weerbeeld januari 2013

Januari begon zoals december eindigde: zacht, nat en grijs. Over de eerste 10 dagen kwam de gemiddelde temperatuur in ons tuintje uit op 6,7 ºC en het was allerminst aantrekkelijk om er op uit te gaan en foto’s te maken …

130108-1435x

Op 12 januari kwam ons land in de greep van de winter. Een hogedrukgebied boven Scandinavië zorgde bij ons voor een noordelijke- en later oostelijke aanvoer van koude lucht. Al snel lag er een eerste laagje ijs op sloten en plassen …

130114-1419x

Omdat er een serieuze vorstperiode aan leek te komen, legde Wetterskip Fryslân de gemalen vanaf 14 januari stapsgewijs stil, zodat het water tot rust kon komen en het ijs verder zou kunnen groeien. Er volgde een periode van 13 ijsdagen achtereen waarbij de maximumtemperatuur niet meer boven het vriespunt kwam. Normaal telt januari in onze omgeving ongeveer 5 ijsdagen …

130202-temp-januari

Tot een officiële koudegolf kwam het niet in ons land. Daarvoor zijn er in De Bilt minimaal vijf ijsdagen met drie dagen strenge vorst nodig. In De Bilt dook het kwik echter maar twee dagen onder de min 10 graden. Wolken temperden vaak de nachtelijke afkoeling. In ons tuintje bleef het beperkt tot slechts 1 nacht met strenge vorst met een laagste temperatuur van -11, 6 ºC. Tot echte schaatstochten over meren en kanalen kwam het dan ook niet. In Fryslân bleef het schaatsen beperkt tot ondergelopen polderland in o.a. de Jan Durkspolder en de Ryptsjerksterpolder …

130123-1411x

De ijsclub Lyts Begjin uit Earnewâld zette alles op alles om op zaterdag 19 januari de Jan Durkspolder Familietoertocht te organiseren, maar omdat de IJswegencentrale Smallingerland volgens de letter der wet handelde en er nog niet genoeg ijs lag, kon dit niet doorgaan. Een week later was het echter wel zo ver, zodat 3000 mensen de tocht konden rijden …

130117-1607x

Uiteindelijk kwam de gemiddelde temperatuur in ons tuintje deze maand uit op 1,1 ºC, tegen normaal over de periode 1971-2000 ca. 2,2 ºC. Kortom: januari was koud, maar zeker niet extreem koud, en je kon dan ook best in minirok op de schaats de polder in …

130123-1448x

Op 27 januari kwam er een eind aan de vorstperiode. De laatste vijf dagen van de maand liepen de temperaturen weer een paar maal op tot boven de tien graden. Nadat het in de vorstperiode een paar maal tot sneeuwval was gekomen, viel de neerslag in de laatste dagen van januari weer in de vorm van regen. In totaal is er in januari in ons tuintje 56 mm neerslag gevallen, daarmee was het aan de droge kant, want normaal valt er in deze periode zo’n 67 mm neerslag …

130202-neerslag-januari

Na winterse perioden in de eerste helft van december 2012 en in januari 2013 is op dit moment het wachten op de derde winterse periode van deze winter, die ons naar het zich laat aanzien vanaf morgen weer vorst en sneeuw zal brengen …

130204-temp-verwachting

15 gedachten over “Weerbeeld januari 2013

 1. Mooie impressie van het weer in de januari maand Jan.
  Voor februari kan het misschien weer gaan Friezen ,)
  Vooruit dan een kleine toegift van de ijspret mag van mij.
  🙂

  Like

 2. Jeetje wat een optimiste in haar korte rokje. Ik ga de deur niet uit zonder bipsenjas en skikousen, dat zal de leeftijd wel zijn. Vandaag was het heerlijk!

  Like

 3. Fantastisch hoe jullie noorderburen uitzinnig worden met al dat ijs… de Elfstedentocht heb ik lang geleden één maal op televisie gevolgd en was destijds vooral gefascineerd door de BMW motorfiets met span die de tocht denk ik filmde… Ja, ik reed destijds zelf met zo’n ding, maar niet op bevroren kanalen, rivieren… Ik ben niet zo’n wintermens, maar hoop van harte dat jullie die tocht snel kunnen maken, dan kan ik opnieuw genieten van de heldentocht op TV. Schitterende foto’s bij je artikel….. Jan!

  Like

 4. Het was voor mij tot nu toe een heerlike winter. Ook nu geniet ik weer van je foto’s.
  Je tabellen plaatsen alles weer in perspectief. Petje af.
  Nu maar afwachten wat de komende dagen gaat brengen. Hier staan de weilanden onder water en met de harde wind erbij lijken het wel meren.

  Like

 5. Januari was in het algemeen een mooie maand Jan. Een beetje winter is zo verkeerd nog niet. Voor de fotografie is het natuurlijk prachtig maar in het verkeer is een dik pak sneeuw een bezoeking. Tel daarbij ook even de ouderen die dan letterlijk aan hun huis gekluisterd zijn omdat ze de straat niet op durven.

  Like

 6. Een maand met verschillende gezichten. Het wintergezicht beviel mij het beste. Het kan beter sneeuwen dan regenen. Je hebt het verslag weer opgevrolijkt met prachtige januarifoto’s! Wat mij betreft: hoe eerder de winter terugkeert, hoe beter!

  Like

 7. Krijg heimwee als ik er naar kijk.
  Heb toch liever vorst en sneeuw dan deze prut, wat een wind vandaag.
  Maar het is nog maar febr, dus wie weet.
  Mooie foto’s. Wat gaat die dame netjes schaatsen zeg, in haar rokje. Heel elegant, maar om nu zo op de schaatst te gaan. Als je valt kan je toch minder charmant uitglijden 😉

  Groeten

  Like

 8. de cijfers van het KMI geven voor Brussel vrij gelijkwaardige cijfers aan Jan..

  36 h zon wordt als abnormaal aangegeven, anderzijds kenden we 13 sneeuwdagen wat veel is…

  geen elfstedentocht bij jullie, hier weinig schaatsplezier het vroor gewoon niet hard genoeg…

  prettige dag gewenst

  Like

 9. Het zou zo leuk geweest zijn….een elfstedentocht.
  Maar helaas.
  Inmiddels is het voorjaar in mijn tuintje. De knoppen staan zowat op springen, de helleborus bloeit zich uit de naad en het is nat…..heel nat!

  Like

Reacties zijn gesloten.