Komeet Pan-Starrs (1)

De zon stond op het punt om uit zicht te verdwijnen, toen ik dinsdagavond rond 18:30 uur aan de oostkant van De Leijen bij het paviljoen aankwam (kaartje Google Maps). Er was geen wolkje aan de lucht, en met ruim zicht op de westelijke horizon leek dit me het ideale plekje om een glimp op te vangen van de komeet Pan-Starrs. Tot mijn verbazing was ik er helemaal alleen, en dat kwam me eigenlijk wel goed uit, want nu had ik de picknicktafel aan de rand van het water helemaal voor mezelf …

130312-1830x

Nadat ik de camera op het statief had opgesteld, begon het wachten op en vooral het zoeken van de komeet. Hij zou ergens in de buurt van de maan te zien moeten zijn, had ik gelezen. Eerst de maan maar eens zien te vinden, en dat viel nog helemaal niet mee. Uiteindelijk zag ik rond 19:10 uur een heel smal sikkeltje van de nieuwe maan boven het meer verschijnen. Ik geloof niet dat ik de maan eerder zo fijntjes heb gezien …

130312-1917x

Vanaf het moment dat de maan te zien was, begon het grote zoeken naar de komeet. Met de verrekijker liet ik mijn blik voortdurend over de westelijke horizon glijden. Pas toen de maan al achter de bomen op één van de eilandjes was verdwenen, zag ik veel verder bij de maan vandaan dan ik had verwacht, een klein lichtpuntje verschijnen. Het is een zoekplaatje geworden, maar Pan-Starrs staat er echt op …

130312-1929x

Op basis van wat ik over Pan-Starrs had gelezen op internet, waren mijn verwachtingen vooraf niet erg hoog gespannen, ik had dinsdag ook niet voor niets gekozen voor de titel “Komeetje kijken“, met de nadruk op het verkleinwoord. Door behoedzaam wat in te zoomen, kon ik het vage vlekje in de avondschemering iets beter in beeld brengen, maar het bleef een tamelijk nietig puntje in het universum …

130312-1930x

Nadat ik nog een laatste foto had gemaakt, begon ik wat al te driftig met de camera te zoomen en te draaien, met als gevolg dat ik de komeet niet meer in beeld wist te krijgen. Toen ik hem ook met de verrekijker niet meer wist te vinden, heb ik mijn spulletjes maar ingepakt. Het was op dat moment al half acht geweest, de hoogste tijd om naar huis te gaan, want ik begon het inmiddels ook knap koud te krijgen. En dat was niet zo gek, want er had zich intussen alweer een nieuw laagje ijs op het wateroppervlak gevormd …

130312-1931x

Morgen deel 2, Pan-Starrs op woensdagavond bij De Veenhoop.

25 gedachten over “Komeet Pan-Starrs (1)

 1. De komeet zegt me hier niet veel maar je uitje heeft je wel een paar fantastische zonsondergangfoto’s opgeleverd. Toppunt van rust en stilte, en de kou voel ik gelukkig niet, hier bij de kachel 🙂

  Like

 2. Het lijkt zo.n nietig puntje maar in werkelijk zal het een enorme massa zijn. Knap Jan….ook dat je het volgehouden hebt in de kou. En wat een fraaie zonsondergangen …..

  Like

  • De komeet schijnt een doorsnee te hebben van zo’n 25 km. Dat zie je er op deze afstand niet vanaf. De komeet komt niet dichter bij de aarde dan 165 miljoen kilometer, nog iets verder dan de afstand tussen de aarde en de zon.

   Like

 3. Eigenlik zat ik al te wachten op een foto-verslag van je over deze komeet 😉
  Het is een heel klein stipje, maar hij staat erop Jan. Volgens mij geeft dat toch een tevreden gevoel zeker omdat je er wel wat voor over had.
  Verder heb je prachtige foto’s van de ondergaande zon weten te scoren.
  Ben benieuwd naar je foto’s van woensdagavond.

  Like

 4. Ondanks dat de verwachtingen groter waren, toch heb je hem gevangen met de camera.
  Het levert wel mooie foto’s op zo.
  Moet er niet aan denken zo in de kou aan de waterkant, lekker koffie mee ???
  Ben beneiwued naar het vervolg.
  O.T spreeuwenfilmpje gezien, geweldig ongelofelijk eigenlijk zoveel bij elkaar. Mooi geflimpje.

  Like

 5. Ik zat nog in de trein op dat tijdstip. Maar was ik thuis geweest, dan denk ik niet dat ik had gezocht. Dit soort klusjes laat ik graag aan jou over. 😉 Want jij maakt daar fantastische foto’s van en dat zie ik mezelf nog niet zo doen.

  Like

 6. ik had gelezen dat hij 25 km breed was?? dan zou je toch een groter stipje verwachten?(kan je zien dat ik er weer eens helemaal geen verstand van heeft) maar ik vind het prachtig hoe jij vol vuur over deze onderwerpen kan vertellen en ons dingen laat zien waarvan ik zeg er gaat een nieuwe wereld voor mij open.

  Like

 7. Je hebt hem dus wel in beeld. Kun jij ook niets aandoen dat het ding niet groter was.
  Ik vind het maar knap dat je de avondkou hebt getrotseerd.
  OT Weet je nog Klaas zijn reactie over de ideale “werken in het riet temperatuur”? Dinsdagavond hadden we hier een rietsnijder en die vertelde dat hij dat ook zo ervoer en vertelde ook dat hij om 7 uur in de snijdende kou eerst een heel eind moet varen naar het rietland toe, dan de hele dag alleen daar werkt en ’s avonds tegen de oostenwind in weer naar huis vaart. Brrr, ik moet er niet aandenken. Het is dus niet altijd zo romantisch al velen denken.

  Like

 8. Heel mooi, ik zie hem op alle foto’s!. Ik vond het te koud om erop uit te gaan, heb er nog wel aan gedacht gisteren. Ik had hem vast niet gevonden, om van vastleggen nog maar te zwijgen 😉

  Like

Reacties zijn gesloten.