Weerbeeld mei 2014

In feite is het natuurlijk mosterd na de maaltijd om op 22 juni nog met een overzicht van het weer in mei te komen, maar voor mijn archief blijft zo’n overzicht zijn waarde houden, ook als het wat later klaar is …

140502-1256x

Onder invloed van een hogedrukgebied was het begin van de maand mei overwegend droog en koel. Daarna volgde een wisselvallige en natte periode. Depressies trokken in de tweede week van mei vanaf de oceaan via de Britse Eilanden over onze omgeving. De temperatuur lag daarbij over het algemeen rond of iets onder het langjarig gemiddelde. In de tweede helft van de maand liepen de temperaturen onder invloed van een hogedrukgebied op tot zomerse waarden. Op 20 mei heb ik in ons tuintje de eerste zomerse dag kunnen noteren met een maximumtemperatuur van 26,7 ºC. In totaal heb ik 9 warme dagen (maximumtemperatuur 20 ºC of hoger) en 1 zomerse dag (maximumtemperatuur 25 ºC of hoger) kunnen noteren. De laatste dagen van de maand verliepen ronduit kil …

140622-temp-mei2014

In ons tuintje kwam de gemiddelde temperatuur in mei uiteindelijk uit op 12,5 ºC. Daarmee was mei de zesde maand op rij die warmer verliep dan het langjarig gemiddelde. Vorig jaar lagen de gemiddelde temperaturen van januari t/m juni voortdurend ruim onder het langjarig gemiddelde, terwijl juli t/m december juist warmer dan normaal waren. Het zal dit jaar toch niet andersom zijn …?

140519-1421x

Volgens het KNMI was mei gemiddeld over het land een natte maand met 98 mm regen tegen ca. 61 mm normaal. De regionale verschillen in neerslaghoeveelheid waren deze maand bijzonder groot. In ons tuintje is in totaal 128 mm regen gevallen in mei, tegen een langjarig gemiddelde over de periode 1971-2000 van ca. 55 mm. De meeste regen viel in Drenthe, lokaal werd daar 211 mm afgetapt. Boerin Hendrika weet daar alles van …

140622-neerslag-mei2014

Ook boven het oosten van Fryslân pakten zich van 26 t/m 29 mei regelmatig dikke donkere wolken samen …

140507-1332x

18 gedachten over “Weerbeeld mei 2014

 1. De foto’s, die je verslag over mei illustreren, zijn heel mooi, Jan.
  Vandaag heb je overigens een dieptepunt mogen noteren: vanmorgen lekker en ’s middags 12 / 13 graden… Brrr.

  Like

 2. Terugkijken is niks mis mee. Ik vergeet altijd wat ik een maand eerder nog in de map heb zitten wat eigenlijk zonde is.
  Mooie plaatjes en blij dat je het weerbeeld bijhoudt. Er komt nog eens een tijd dat we in de zomer herfst hebben en in de winter zomer.

  Like

 3. Ik bekijk je overzichten altijd heel graag en zolang juni nog niet voorbij ,misstaat een overzicht van mei niet.Laatste foto is top Jan.Ben aan het oefenen met de Raynox lens maar ben er no niet,zal nog heel wat oefening vragen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.