Weerbeeld juli 2014

Het kan ook nooit normaal met het weer in ons land. Ben ik net verlost van de warmte die mijn benen wekenlang deed verslappen, dalen de maximumtemperaturen meteen naar 15-17 graden met als gevolg dat mijn benen nu weer voortdurend dreigen te verkrampen. Enfin, eerst maar eens terugblikken op juli …

140701-1146x

Juli begon met een paar dagen rond de twintig graden, maar daarna liepen de temperaturen vrij snel op tot rond de 25 ºC. Rond 20 juli liepen de temperaturen op tot tropische waarden. Op 19 juli liep het kwik in ons tuintje zelfs op tot 34,4 ºC. Als gevolg van een aanhoudende noordoostelijke stroming was het voor de verandering nu eens het warmst in het noorden. Uiteindelijk kwam de gemiddelde temperatuur in ons tuintje in juli uit op 19,8 ºC, tegen normaal over de periode 1971-2000 16,5 ºC. Kortom: juli was hier ruim 3 graden warmer dan normaal, daarmee was het de achtste te warme maand op rij …

140817-temp-juli

Ik heb in ons tuintje 27 warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) kunnen noteren, tegen normaal over de periode 1971-2000 18 warme dagen. Daarnaast telde juli 13 zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), tegen normaal 6. Tot slot telde juli met maxima van 30,4 °C, 34,4 °C en 29,8 °C bijna drie tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger), terwijl dat er normaal gemiddeld eentje is …

140703-1657x

Voor de mensen die in deze warme julimaand vakantie vierden in eigen land, was het zeker in het noorden van het land vooral aan de waterkant goed toeven, zoals op de foto hieronder aan het Tjeukemeer …

140717-1258x

Volgens het KNMI viel er gemiddeld over het land 94 mm neerslag, en daarmee was juli vrij nat, want het langjarig gemiddelde bedraagt 78 mm. De verschillen in het land waren echter groot door het buiige karakter van de neerslag. In De Bilt werd 137 mm geregistreerd tegen een langjarig gemiddelde van 81 mm. In ons tuintje viel in juli slechts 41 mm regen, tegen normaal over de periode 1971-2000 ca 70 mm …

140817-neerslag-juli

Vooral in het oosten en zuidoosten van het land vielen grote hoeveelheden neerslag. Op KNMI-weerstation Maastricht viel 197 mm neerslag, bijna drie keer de normale hoeveelheid (70 mm). Op sommige plaatsen in het zuiden viel zelfs meer dan 200 mm. Vooral op 8 en 9 juli zorgde veel neerslag in het zuidoosten van Limburg voor wateroverlast. Zeer zware buien zorgden op 28 juli voor grote hoeveelheden neerslag en veel overlast in eerst het westen en later het midden en oosten van het land zorgde. Op diverse plaatsen viel meer dan 75 mm in een etmaal. Het KNMI kondigde code oranje af in een groot deel van het land. In Deelen viel die dag 132 mm neerslag. Nooit eerder werd er daar zoveel neerslag in een dag afgetapt. Deelen was daarmee ook het natste KNMI-weerstation van de maand met in totaal 207 mm neerslag. En al die tijd stonden de dijken er in het noorden van Fryslân en Groningen dor en droog bij …

140805-1519x

Die droogte ligt intussen wel achter ons, want in augustus is er in totaal al 74 mm regen in ons tuintje neergedaald.

16 gedachten over “Weerbeeld juli 2014

 1. Mijn man stelt de zomerse dagen altijd bij naar beneden ( hij is een warmteminnaar) en ik naar boven ( hou meer van rond de 22 graden).
  In discussies komen we er nooit uit: tot Jan zijn statistieken weer op de website heeft gezet! Naar de Stellingwerven toe verschilt het niet noemenswaardig.
  Bedankt Jan, en ik heb weer genoten van de foto’s.

  Like

 2. De maand juli 2014 wordt door mij niet met een ster gewaardeerd. Veel en veel te warm. Jouw foto’s laten me het leed wel een beetje vergeten.

  Like

 3. Wij hebben dit haar de tuin nog niet hoeven te sproeien . Wel heeft alles al drie keer blank gestaan ,inclusief de schuur , omdat er zoveel water tegelijk naar beneden kwam dat het niet zo gauw weg kon. Borrelende toiletten en wastafels tot gevolg. De warmte was voor veel mensen te veel van het goede. En nu dit weer……het kan ook nooit eens normaal zijn. Sterkte met de benen Jan .

  Like

 4. Een stabieler klimaat zou voor jou wel goed zijn. Maar ja je moet nu eenmaal dealen met ons grillig weerbeeld.
  Het aantal extreme buien neemt steeds meer toe.
  De boer heeft vast niet in de gaten dat hij zo’n mooie wolkenlucht boven zich heeft.
  De foto van de gele plomp is prachtig.

  Like

 5. Ach, het blijft kwakkelen momenteel. Voor mij mag het ook wel een paar graden warmer zijn. Als het droog is kan ik wel veel in de tuin doen.

  Like

Reacties zijn gesloten.