Natuurcompensatie N381 (3)

De afgelopen dagen heb ik hier het een en ander laten zien van de werkzaamheden die momenteel in het kader van natuurcompensatie ten gevolge van de verdubbeling van de autoweg N381 van Drachten tot de Drentse grens worden uitgevoerd in het Weinterper Skar. Wat me van de werkzaamheden die tot dusver zijn uitgevoerd het meest stoort, is het kappen van een flink aantal bomen voor de aanleg van een nieuw pad en het weghalen van het struikgewas langs het noordelijke en het zuidelijk wandelpad. Op dat laatste kom ik straks nog even terug, maar dit alles is in feite nog kinderspel vergeleken met hetgeen er nog staat te gebeuren …

140528-1100x

In de huidige situatie wordt het Weinterper Skar in tweeën gesplitst door de smalle landweg de Nije Heawei. Binnenkort wordt de Nije Heawei tussen P1 en P2 op het bovenstaande kaartje autoluw gemaakt. De asfaltlaag wordt verwijderd en de bermsloten worden gedempt, omdat de weg en de sloten altijd al een negatieve invloed hadden op de waterhuishouding in het gebied. Daarnaast vormt de weg een barrière voor reptielen als de adder en de levendbarende hagedis …

140503-1545x

Door de Nije Heawei te degraderen tot zandpad wordt een deel van de oorspronkelijke waterhuishouding hersteld. Hierdoor zal er weer grondwater vanaf de hoge rug in het zuiden van het Weinterper Skar naar de slenk in het noordelijk deel kunnen stromen, waardoor in het centrale deel van het Weinterper Skar enige vernatting zal optreden. Dit leidt tot stabielere en hogere waterstanden en daarmee tot betere condities voor uitbreiding en verbetering van de kwaliteit van de natte leefomgeving …

140506-1118x

Mits het asfalt voorzichtig en met de nodige zorg wordt verwijderd, zal het deze prachtige berm en het er achter liggende blauwgrasland vast ten goede komen. In mijn ogen is dit met zijn brede orchissen en talloze andere planten één van de mooiste bermen in de wijde omgeving …

 140502-1424x

Er geldt weliswaar al jarenlang een parkeerverbod voor deze mooie, maar o zo kwetsbare berm, maar als je als argeloze automobilist zo’n brede mesttransporter of een ander breed (landbouw)voertuig tegenkomt, dan heb je weinig keuze, dan moet je de berm wel in. En dat is toch wel zonde voor die fraaie vegetatie. Omdat intussen ook de midden in het Weinterper Skar staande boerderij is afgebroken, is de noodzaak om de weg open te houden komen te vervallen. Dat is dus straks afgelopen en dat zal flora en fauna in het Weinterper Skar zeker ten goede komen …

090608-1508x

Natuurlijk zie ik die grotere belangen wel, maar we hebben het hier wel over mijn persoonlijke kleine NIMBY. “Not In My Back Yard” oftewel: wat mij betreft hoeft dat autoluw maken van de Nije Heawei niet zo nodig. Naar mate ik langer rondloop met de diagnose MS wordt dat lopen wel steeds moeilijker en vermoeiender. Nu ik volgend jaar de auto niet meer bij de kruising van weg en paden kan parkeren, zal ik toch al gauw 100 tot 150 m verder moeten lopen om bij die paden te komen. Op goede dagen lukte het me van hieruit ook nog regelmatig om bij de dobbe (1) of bij de vennetjes (2) te komen. Dat zal me als gevolg van de grotere afstand vanaf volgend jaar ongetwijfeld minder vaak lukken …

110727-1120x

Op dagen waarop ik over minder kracht in mijn benen beschik, diende de afsluitboom van het noordelijke pad tot op heden veelvuldig als uitvalsbasis om bij het struikgewas langs de paden en in die wegberm mijn (macro)foto’s te schieten van mooie en veelal bijzondere planten en insecten. Ik mag toch hopen, dat de afsluitboom weer terugkomt, zodat ik in elk geval een rustplekje heb als ik het eerste stuk vanaf de auto achter de rug heb … Of beter nog, misschien zijn er nog wel een paar centen over om daar langs het zandpad een bankje te plaatsen, zodat ook de wat minder valide mens van dit pareltje onder de Friese natuurgebieden kan blijven genieten …

101025-1435x

Wil je nu echt alles weten over de werkzaamheden in het Weinterper Skar, dan kun je op www.ruimtelijkeplannen.nl het volgende 251 pagina’s tellende rapport lezen en/of downloaden: “Passende Beoordeling in verband met de omvorming van de N381 ter hoogte van Natura 2000-gebied Wijnjeterper Schar. Samengesteld door Buro Bakker adviesburo voor ecologie B.V. te Assen, in opdracht van provincie Fryslân.”

Wil je meer weten over het volledige project N381, dan kun je hier terecht: N381.nl

Intussen heb ik van een manager van het project N381 een uitnodiging ontvangen om binnenkort eens te komen praten over het totale project en de natuurcompensatie in het Weinterper Skar. Als dat gesprek nieuwe inzichten oplevert, dan zal ik daarvan t.z.t. zeker melding maken.

15 gedachten over “Natuurcompensatie N381 (3)

 1. Ik ben reuze benieuwd of het gesprek iets goeds voor jou oplevert. Want dat je hier niet meer zou kunnen komen, zou toch wel heel vervelend zijn. Het gebied waar je al zoveel moois hebt gefotografeerd en waar je met je prachtige foto’s zoveel reclame voor maakt.

  Like

 2. Ik hoop dat de manager naar je wil luisteren. Je hebt keiharde bewijzen dat je regelmatig dit mooie gebied bezoekt en dat je er zorgvuldig mee omgaat. En bovendien heb je een schare lezers die via jouw weblog – door de seizoenen heen – van dit gebied meegenieten. Je moet alles in de strijd gooien ;-). Ik hoop dat het al met al iets positiefs voor je oplevert, en dat je dit gebied – hoe dan ook – kunt blijven bezoeken.

  Like

 3. Ook al komt het de natuur ten goede, ik kan me je weerstand levendig voorstellen. Misschien moet je zelf eens gaan praten bij de gemeente, zeker de bankjes moeten toch geen probleem zijn…

  Like

 4. Mooi verslag Jan en fijn dat je eens kan gaan praten.Heb je geen recht op een speciale kaart in de auto zodat je misschien toch nog tot een bepaald punt mag rijden.Ik zou er zeker naar vragen.Neen heb je !ja kan je misschien krijgen
  Wens je veel succes toe.

  Like

 5. Tja…ik kan me je zorgen wel indenken. Het zou toch vreselijk zijn als je niet meer kunt komen waar je graag wilt zijn. De laden zullen ook niet makkelijk toegankelijk zijn met een electro karretje , toch zou dat wellicht een uitkomst zijn. Ik vind het heel sterk dat je bent uitgenodigd voor een gesprek. Wellicht levert dat toch iets op.

  Like

 6. Hier lopen ook van die trajecten door natuurgebieden. Het is jammer voor de minder validen, maar als het in het algemeen belang is moet er veel wijken. Wellicht is er een potje bij de gemeente waar je kunt aankloppen voor een kleine elektrische vierwieler welke je in de auto mee kan nemen.

  Like

 7. Deze foto’s zijn toch ook super aantrekkelijk, heel wat beter dan die van afgelopen dagen. Met dat gesprek kun je wel aandringen op één of twee bankjes … fijn dat je die gelegenheid krijgt aangezien dit voor jou een belangrijk gebied is. Misschien kun je in de toekomst een klein stepje (met profielbanden) aanschaffen … Eentje die elektrisch aangestuurd wordt of zo en die je zo in de achterbak van je auto kunt gooien.

  Like

 8. Met belangstelling heb ik je series over deze aanpassing gelezen. Het is een enorm project. Het is al door jou geschreven en door vele anderen, het weghalen van de bomen en het struikgewas gaat me wel aan het hart. Zeker op die struiken met al die insecten kon jij je zo heerlijk uitleven.
  Erg vervelend voor je dat je straks een stuk verder moet lopen. Voor een gezond iemand een peulenschil, maar voor jou een grote barriere.
  Het is te hopen dat men het goed heeft bedacht/berekend en dat de veranderde waterhuishouding geen negatieve invloed heeft op de planten die daar voorkomen en op de rode lijst staan.

  Like

 9. De bloemenberm doet me wegdromen…. zonde dat men daar met de auto doormoet.
  Ik hoop dat het gesprek wat meer duidelijkheid zal brengen en dat het al bij al nog allemaal meevalt zodat we van je mooie uitjes en dito foto’s kunnen blijven genieten.

  Like

 10. Ondanks je persoonlijke invalshoeken bij dit project – die zeer begrijpelijk zijn – vind ik dat je hier een zo objectief mogelijke beschouwing geeft over achterliggende bedoelingen . Als lezer ga je wel een beetje het nut en het doel van deze forse ingrepen inzien.
  Het is net een chirurgische ingreep: schade veroorzaken voor een hoger doel…
  Maar interessant dat je bent uitgenodigd voor een gesprek. We volgen het verloop met belangstelling!

  Like

 11. Dat kan misschien iets positiefs opleveren, wie weet, afwachten maar. Je blog moet daar nogal indruk maken, ik zie hier nog geen instantie een persoon contacteren om over iets dergelijks te praten! Ik hoop dat je volgend jaar nog erg van je uitjes kan genieten Jan, ze zijn heel belangrijk voor jou en ook voor ons, we hopen er altijd een stukje van mee te pikken van die mooie foto’s.

  Like

Reacties zijn gesloten.