Weerbeeld oktober 2014

Voor de negende keer kunnen we dit jaar terugkijken op een maand die warmer is verlopen dan het langjarig gemiddelde. Oktober 2014 zal de boeken in gaan als een maand met fraaie nazomerse trekjes. Dat was onder andere goed te zien bij Paviljoen de Leijen bij Rottevalle, waar het op het terras diverse malen gezellig druk was. Op het water was het verschillende keren goed surfen …

(de kleine foto’s in dit artikel kunnen worden vergroot door erop te klikken)

In het eerste weekend van oktober liepen de maximumtemperaturen in ons tuintje twee dagen achtereen op tot ruim 21 graden. Daarna koelde het tijdelijk wat af, maar op 18 oktober werd opnieuw de grens van 20 ºC bereikt, zodat ik de derde warme oktoberdag kon noteren. Uiteindelijk kwam de gemiddelde temperatuur in ons tuintje in oktober uit op 13,1 ºC, tegen normaal over de periode 1971-2000 9,9 ºC. Daarmee was oktober dus welgeteld 3,2 graden warmer dan het langjarig gemiddelde over de periode 1971-2000. Recordwarm was het daarmee niet, want in oktober 2001 kwam de gemiddelde temperatuur in ons tuintje zelfs uit op 13,9 ºC …

Bij de Leijen trof ik in de afgelopen maand niet alleen surfers aan. Op 4 oktober zag ik ook het leuke tafereeltje van een oma die met haar kleinkinderen aan het pootjebaden was. De jongste van het stel nam op een bepaald moment wat al te enthousiast een duik in het water. Dat leek oma niet echt een goed plan, kordaat begon ze het knaapje meteen van zijn natte t-shirtje te ontdoen … 😉

Oktober was niet alleen warm, het was ook opnieuw een betrekkelijk droge maand. Over de periode 1971-2000 viel er in ons tuintje gemiddeld ca. 74 mm neerslag in oktober, in de afgelopen maand heb ik in ons tuintje 46 mm opgevangen. De meeste regen (9 mm) viel op 21 oktober, toen de eerste herfststorm over ons land trok. Gelukkig was die storm een stuk minder heftig dan de storm die bijna jaar eerder op 28 oktober 2013 op diverse plaatsen in ons land veel schade aanrichtte …

Dat oktober erg zacht is verlopen, was ook goed te zien aan de verschillende insecten die zich nog van hun beste kant lieten zien. Heidelibellen en waterjuffers werkten nog driftig aan hun voortplanting, en ook vlinders lieten zich her en der nog veelvuldig zien, zoals op de ijzerhard op ons terras …
12 gedachten over “Weerbeeld oktober 2014

 1. De weercijfertjes van Friesland voor de maand oktober komen inderdaad goed overeen met wat wij kregen in het centrum van België. Dit toch wat de gemiddelde temperatuur betreft. Daar zitten we maar met een tientje verschil.
  Qua nattigheid is er bij ons een dikke emmer meer gevallen. Dit wel verdeeld over 20 dagen met neerslag.
  Vlinders, daarvan heb ik gisteren, bij een maximum temperatuur van 10.8°C, nog 3 Atalanta’s kunnen zien fladderen maar vrees dat dit nu ook wel de laatste van 2014 zullen geweest zijn.

  Groetjes Peter

  Like

 2. Mooi hoe je dat bijhoudt; leuk om te lezen wat ik alleen maar ervaar, de zonnige momenten stelen en kijken hoeveel insecten er nog zijn. Las bij de vlinderstichting dat men vlinders die in huis een koel droog plekje zoeken toch buiten (of in vlinderkast of koel schuurtje) moet zetten als de verwarming brandt omdat ze teveel energie gaan gebruiken bij die opwarming, waardoor ze dood zullen gaan. Spinnen daarentegen kun je beter binnen laten zitten, scheelt ook weer wat muggen 🙂

  Fijne foto’s!

  Like

 3. gelijkaardige cijfers bij het KMI, de temperatuur wordt er als abnormaal hoog bestempeld ..

  minder neerslag dan normaal maar wel meer onweer..

  over oktober hoor je mij niet klagen..

  groeten

  ps mijn foto’s zijn van vorige zondag, rond de middag was er een uurtje geen zon, maar anders was het mooi weer..

  de nazomer werd s’avonds wel verdreven verdreven door regen en hevig onweer

  Like

 4. Haha als oma vraag je ook om zo’n actie als je daar met een kleinzoon met pit gaat pootje baden.
  Met zulke extremen is het wel extra leuk dat je alles bijhoudt met cijfertje en mooie bijpassende plaatjes.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.