Goed regenmeterweer

Eerlijk is eerlijk, ik heb het niet zo op regenachtige dagen, en al helemaal niet midden in de zomer. Maar dat het gisteren zo lang en af en toe zo hard regende, dat de vijver ’s middags zelfs even buiten zijn oevers trad, kwam me toevallig wel even goed uit …

Mijn oude, uit 2003 stammende TFA weerstation vertoonde al langere tijd kuren, maar die beperkten zich in eerste instantie tot de luchtdrukmeting, en daar viel mee te leven. Toen het apparaat in de eerste helft van juli regelmatig waarden als maximumtemperaturen van 50 ºC en minimumtemperaturen ruim onder nul liet zien, werd het toch echt tijd om aan vervanging te denken. Nadat ik me al geruime had georiënteerd op diverse weerstations, liet ik mijn keuze vallen op een Netatmo weerstation met een regenmeter …

Vorige week had ik me al bezig gehouden met het kalibreren van de buitensensor van het weerstation, dat twee weken geleden werd geleverd. De regenmeter werd vorige week zaterdag geleverd, en die heb ik zondag geïnstalleerd. De regensensor werkt met een magneetsensor aan de binnenkant. De grote transparante trechter op de bovenstaande foto vangt de regen op, waarna deze in de regensensor op een wipje valt. De snelheid van het wipje geeft aan hoeveel regen er gedurende een bepaalde tijd valt. De sensor heeft een gevoeligheid van 0,2 tot 900 mm per uur. Het water wordt aan de onderkant automatisch weer afgevoerd, zodat ik er ’s avonds laat niet meer uit hoef om de regenmeter te legen …   🙂

Zowel de temperatuursensor als de regenmeter geven hun gegevens draadloos door aan het basisstation in de woonkamer. Daar zijn de gegevens vervolgens m.b.v. iPad, iPhone en/of pc uit te lezen. Hieronder de belangrijkste gegevens van gisteren: de bovenste grafiek toont de temperatuur, die uiteen liep van 12,5 tot 16,2 ºC. De onderste grafiek laat mooi zien dat het bijna de hele dag heeft geregend en dat er in ons tuintje in totaal 35,3 mm is gevallen …

Kijkend naar het 2 kilometer verderop staande neerslagstation van het KNMI doet mijn regenmeter het zo gek nog niet, want daar werd van maandag 27 juli 8:00 uur tot dinsdag 28 juli 8:00 uur 37 mm afgetapt. En dan heb ik mijn regenmeter nog niet eens volgens de regels der kunst gekalibreerd …

Omdat mijn nieuwe station veel meer in huis heeft dan alleen temperatuur- en neerslagmeting, kom ik binnenkort nog wel eens terug op de werking en mogelijkheden van het weerstation.

25 gedachten over “Goed regenmeterweer

 1. Dit is wel een hele mooie aankoop. Ideaal dat het zo doorgeschreven wordt naar je IPad. Het is wel sneu dat je ’s avonds geen reden meer hebt om naar buiten te gaan en je laatste rokertje te roken. 😉
  Straks nog een voorspellend station erbij en je wordt een grote concurrent van Piet Paulusma.
  Ik vind het wel fideel van je dat je je ouwe trouwe regenmetertje nog niet in de container hebt gegooid. Onder het mom van, geen oude sokken weggooien voordat je zeker weet dat de nieuwe lekker zitten?

  Liked by 1 persoon

 2. Wat een handig weerstation: niet meer de regenmeter legen, dat vergeet ik nogal eens… . Veel plezier met je nieuwe speeltje, en dat er maar veel mooie weersoverzichten mogen volgen 😀 Ik zal mijn regenmeter eens legen, want het regent en het regent maar… .

  Liked by 1 persoon

  • Vanaf begin 2003 heb ik de oude regenmeter (als we thuis waren) trouw elke avond tegen middernacht geleegd. Vooral als het rond die tijd regende was dat niet altijd even leuk. Dat legen zal ik dan ook niet echt missen. Op een mooie avond loop ik vanaf nu bij goed weer zonder verplichtingen wel eens even naar buiten om even naar de lucht te kijken. 🙂

   Like

 3. Wow Jan. Nu meten we allebei elektronisch. Daar ga je nu nog meer plezier aan beleven. Zeker weten.
  Ik heb mijn Vantage Pro2 trouwens ook in Nederland gekocht. Vanwaar komt het jouwe precies?
  (Hier kregen we gisteren amper 1.4 mm te verwerken. Het maandtotaal ligt nog maar op 31.4 mm)

  Liked by 1 persoon

  • Volgens mij is Netatmo in Frankrijk gevestigd. Maar dat maakt niet uit, de dienstverlening is in elk geval goed. Het eerste wat ik wilde doen, was het kalibreren van de luchtdruk, en laat dat nu net het enige zijn wat je zelf niet kunt configureren. Maar dat werd via de helpdesk keurig op afstand geregeld.
   We hebben hier in juli t/m gisteren al zo’n 117 mm regen gehad. Wat mij betreft is het eerst wel even genoeg geweest.

   Like

 4. Nou nou wat een vuurdoop voor jouw regenmeter gisteren. En wat heeft het geplenst! Niet normaal! Maar dat kan ik nu ook mooi op jouw kaartje zien. Ja wij bevonden ons in het donkergroene gedeelte. En wat lekker dat dat regenmetertje zichzelf ledigt. Lekker warm binnen blijven ’s avonds 🙂

  Liked by 1 persoon

 5. Meten is weten, mooi zo’n weer station, persoonlijk zou ik er ook graag een hebben, maar ik vind ze over het algemeen veel te duur
  Leuk serie en verslag van je nieuw meters, veel plezier er van Jan, en hopelijk staat de regenmeter nu weer een poosje droog 🙂

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.