De natte juni van 2016

Juni 2016 zal vooral als een zeer natte maand de boeken in gaan. Wij kwamen er in de eerste decade van de maand nog heel goed af met slechts een enkele fikse bui, die op 3 juni 14 mm regen in ons tuintje achterliet. Afgezien daarvan verliepen de eerste tien dagen van juni hier droog en warm. In die periode beperkte de regenval zich vooral tot Zuid-Limburg, daar viel op diverse plaatsen al meer dan 100 mm …

160615-1325x
Vanaf 11 juni kregen wij ook vaak stevige buien te verwerken, die regelmatig gepaard gingen met onweer. In de periode van 11 t/m 20 juni viel de meeste regen in een strook over het midden van ons land, en gek genoeg in Drachten e.o. Volgens HydroLogic was de gemeente Smallingerland in die periode de natste gemeente van het noorden. Vanaf 12 juni hebben we hier tot het eind van de maand slechts twee volledig droge dagen gehad. Geen wonder dus, dat er in ons tuintje in totaal 143 mm neerslag is gevallen, tegen ca. 71 mm normaal over de periode 1971-2000. In vergelijking met het zuidoosten van ons land zijn we er echter nog goed voor weg gekomen, daar viel op diverse plaatsen in juni meer dan 250 mm neerslag …

160706-neerslag-juni

Juni begon bij ons echt zomers. In de eerste week kwam de gemiddelde temperatuur uit op 23,6 ºC met een hoogste maximumtemperatuur van 27 graden op 4 juni. In die periode verschenen ook de eerste waterjuffers van dit jaar bij onze vijver …

160606-1623x

Hoewel de zon zich vanaf 11 juni maar mondjesmaat heeft laten zien, was juni met een gemiddelde temperatuur van 16,2 ºC tegen een langjarig gemiddelde van 14,4 ºC over de periode 1971-2000 toch weer een flink warme maand. Echte extremen deden zich daarbij niet voor. Ik heb in ons tuintje 10 warme dagen (maximumtemperatuur van minimaal 20,0°C) kunnen noteren en 2 zomerse dagen (maximumtemperatuur van minimaal 25,0°C), en dat komt ongeveer overeen met het langjarig gemiddelde over 1971-2000 …

160706-temp-juni

Ik sluit af met een foto van één van de vennetjes bij de Merskenheide. Normaal gesproken staat het hier goeddeels droog en is de bodem bedekt met o.a. kleine zonnedauw. Dit jaar is het vennetje in juni wel erg ver buiten zijn oevers getreden …

160621-1408x

19 gedachten over “De natte juni van 2016

 1. Als dit weer de hele zomer aanhoudt vind ik het niet leuk … als dit een voorbode is hoe onze zomers gaan verlopen de komende jaren zie ik het niet meer zitten. De temperaturen zijn wat mij betreft in orde maar qua weer word ik behoorlijk moedeloos. Ben nog nooit zo weinig op pad gegaan als dit jaar.

  Het is echter wel leuk om naar mooie foto’s van al dat water te kijken.

  Geliked door 1 persoon

 2. Weer een mooi overzicht met prachtige foto’s. Die regen zorgt ervoor dat mijn gras te snel groeit (60 m op 7 m), niet goed voor mijn pijnlijke rug en benen. Nu mag het droog worden. Alleen in 1839 heeft het in BE in de juni maand nog meer geregend.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik lees het al eerder maar je hoeft inderdaad Nederland niet te verlaten om totaal andere meetgegevens te zien. Vooral qua neerslag. Het juffertje is trouwens erg mooi gelukt met precies de scherpte op de juiste plaats

  Geliked door 1 persoon

 4. juni daar kan ik kort over zijn Jan

  de natste juni maand sinds het begin der metingen in 1839..

  175 mm in Brussel, maar in heel wat streken zal dit meer zijn

  en de zon, krijgen we bijna niet te zien

  groeten

  Geliked door 1 persoon

 5. 10 dagen boven de 20 graden in juni! Dat is wel triest. Boven de 25 graden hoeft voor mij nou ook niet steeds, maar dit…
  En nu is het 6 juli en nog steeds tegenvallend weer.
  Maar wie weet, Jan, als het maar wat droger wordt.
  Hartelijke groet, Zem.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ja Jan….mooi al die pieken in de grafieken…lijkt wel of je dat weer zo besteld hebt…de grafieken zouden hier wel eens hééél anders er uit kunnen zien.. 🙂 🙂 . Veel delen van de heide staan nog onder water, sommige vlinders hebben daar last van, kunnen moeilijk ontpoppen en voedels met onder andere mieren zijn er nu helemaal niet.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, het is bij jullie duidelijk een stuk natter. Ik sprak maandag even met een aardappelboer die op zijn land aan het werk was. Die deed zijn werk lachend, want zowel het land als de aardappelen zagen er uitstekend uit. Hij had duidelijk te doen met zijn collega’s in het zuiden.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.