Nattigheid in 2017

Voor het eerst sinds ik in 2005 ben begonnen met bloggen, heb ik vorig jaar helemaal geen maandelijkse overzichten van de weercijfers in ons tuintje gepubliceerd. Maar het verzamelen van die cijfertjes is wel gewoon doorgegaan, want dat redt zichzelf met mijn huidige weerstation. Vandaag een blik op de neerslagcijfers van 2017 …

170916-1519x

2017 was een tamelijk nat jaar, vooral in juni en september viel er in onze contreien erg veel regen. Gemiddeld valt er in ons land jaarlijks ongeveer 800 mm neerslag. In 2017 viel er landelijk gemiddeld 850 mm volgens het KNMI. Het zuidoosten was iets droger dan normaal. Het noorden, midden en westen en vooral het zuidwesten waren natter dan normaal.

In ons tuintje is in totaal 813 mm neerslag door de regenmeter gelopen, tegen ca. 770 normaal over de periode 1971-2000. De natste dag bij ons was 28 juni, toen een plensbui aan het eind van de middag het totaal van die dag op 51,4 mm bracht …

180104-neerslag2017

2017 was zeker in onze omgeving geen sneeuwrijk jaar. Volgens het KNMI viel er op 12 en 13 januari in een strook van Zeeland naar Overijssel 5-12 cm sneeuw. Op 12 februari viel in een strook over het midden 5-10 cm, en van 8 t/m 11 december sneeuwde het van tijd tot tijd in grote delen van het land. Ondanks Randstedelijke paniek en Code Rood bleef het in ons tuintje beperkt tot een laagje van luttele luttele centimeters …

171211-1330x

21 gedachten over “Nattigheid in 2017

 1. Ha mooi Jan dat je er weer bent met je overzichten van het weer.
  Mijn beleving en geheugen komt niet altijd overeen met het werkelijke weer wat we hebben meegemaakt. En dan is het altijd prettig dat jij het staaft met harde cijfers. 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Het is hier bij ons, in België zoals je al wel weet, iets meer winters geweest dan bij jullie. Wat neerslag betreft, was het dan wel een pak droger dan als ik ze met jou cijfers vergelijk.
  Ben blij dat we eindelijk nog eens wat weercijfertjes van jou te zien kregen. (Psssttt Jan… ge moet daar weer mee beginnen. Er zijn nog wel meer mensen die dat interessant vinden).

  Grt-jes

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.