Mos uit een vergeten serie

Op zoek naar meer foto’s van mos op begraafplaatsen, heb ik vorige week een compleet vergeten serie uit oktober 2008 herontdekt …

Jarenlang kwamen we regelmatig langs de oude begraafplaats aan de Spanjaardslaan in Leeuwarden. En jarenlang liep ik ook rond met ’t plan om eens wat foto’s te maken van die al geruime tijd in verval verkerende begraafplaats …

Zoals dat wel vaker gaat, kwam het er maar niet van om die foto’s te maken. Totdat ik in oktober 2008 las dat er eindelijk voldoende geld was voor een grote restauratie van de begraafplaats, en dat de schep zelfs binnenkort al echt de grond in zou gaan …

Eenmaal echt ter plekke op de oude begraafplaats, heb ik mijn ogen uitgekeken. Ik wist niet wat ik eerst of laatst moest fotograferen. Wat een chaos en wat een trieste aanblik, maar hoe fotogeniek! Er was alleen één probleem: ik had die middag erg veel moeite met het harde licht …

Omdat ik me die avond had voorgenomen om op korte termijn nog eens voor een herkansing te gaan – en dan op een bewolkte dag – is deze serie waarschijnlijk tot vorige week in het archief verscholen gebleven …

Nu ik er een begin mee heb gemaakt, moet ik misschien toch maar eens kijken of ik de rest van de serie ook niet eens wat kan oppoetsen. Een remake zit er intussen namelijk niet meer in, want de renovatie van de begraafplaats schijnt goed en grondig te zijn uitgevoerd. Misschien kan ik er nog eens een voor- en na-serie van maken … 🙂

20 gedachten over “Mos uit een vergeten serie

 1. Jan, ik vind je hele mosserie prachtig!
  Muren en stenen op oude kerkhoven zijn verzamelplaatsen van de meest mooie en soms bijzondere mossen.
  Bij restauratie gaat men vaak, onwetend van de botanische waarde, de muren te lijf om ze weer “schoon” op te leveren.
  Er is dan een boeiende populatie verloren gegaan. Ik heb het al vaker gezien. Hopelijk is dat bij de Spanjaardslaan anders verlopen.
  Alles moet netjes en schoon zijn in Nederland, zo gaat dat.
  Hartelijke groet, Zem.

  Liked by 1 persoon

  • Ik heb geen idee hoe de restauratie is verlopen, maar dat er iets moest gebeuren, zullen de foto’s die ik hier de komende tijd zal plaatsen wel de duidelijk maken. Komend voorjaar hoop ik eens te kunnen bekijken hoe de begraafplaats er tegenwoordig bij ligt, dat zal hoe dan ook een groot verschil zijn.

   Like

 2. Al wat goed is…moet even rusten….zeggen ze ook van de biefstuk….maar dat is een ander verhaal. Je hebt ze toch mooi opgepoetst…ze zullen wel niet zo slecht geweest zijn hè….wie weet is een volgende keer op de begraafplaats wel heel inspirerend…🙋

  Liked by 1 persoon

 3. Dit is een veelbelovend begin van de vergeten serie. Wel knap dat je deze serie hebt ontdekt. Volgens mij moet je bijna archivaris zijn vanwege je enorme archief, schat ik zo in. 🙂
  Gelukkig kon ik recent terugvallen op jouw rijk gevulde archief en daar ben ik je wel heel dankbaar voor!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.