Het Tripgemaal

Het uit 1876 daterende Tripgemaal staat aan de spiegelende Heafeart (Google Maps) bij Gersloot. Althans, dat heb ik tot voor kort altijd gedacht. Maar sinds 2013 staat het Tripgemaal formeel in de buurtschap Gersloot-Polder. In 2013 zijn – op initiatief van het lokale Plaatselijk Belang – witte plaatsnaamborden geplaatst. “Het dorp Gersloot-Polder heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het daarom sindsdien ‘in’ Gersloot,” aldus de hier vaak reagerende Frank van den Hoven op de pagina over Gersloot-Polder op zijn website www.plaatsengids.nl

Het gemaal is vernoemd naar de familie Trip die drie generaties lang de machinisten van het gemaal waren. Samen met de bijbehorende machinistenwoning vormt het gemaal een rijksmonument. In 1988 is het leegstaande gemaal gekocht door Thom Mercuur (kunstverzamelaar, kunsthandelaar, galeriehouder, curator, uitgever en museumdirecteur). Hij heeft het complex indertijd verbouwd en ingericht als tentoonstellingsruimte en woonhuis. Mercuur toonde hier gebruiksvoorwerpen, foto’s, boeken, etc. die de turfwinning en de slechte sociale leefomstandigheden weer in herinnering brachten. Op dat laatste kom ik hier morgen nog even terug, wanneer we de blik op de zijkant van het gemaal richten …


– wordt vervolgd –

21 gedachten over “Het Tripgemaal

 1. Een tripgemaal, ben toch de uitleg eens gaan opzoeken. Een trip = een uitstap, een gemaal = echtgenoot, een uitstap-echtgenoot. Neen, Jan, een geintje. Kende de betekenis niet echt. Een prachtig woord en mooi dat dit stukje architectuur is behouden. Geniet van de foto’s. Ben blij dat het vervolgd wordt.

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooie serie foto’s en gelukkig is het gemaal behouden gebleven.
  Gisteren zag ik op de Duitse tv een programma over het waterbeleid
  van Nederland en dat wij koploper zijn op het gebied van waterbeheersing.
  Daar zat ook een stuk geschiedenis bij en normaal sta je er niet bij stil
  wat een werk er is verzet zodat wij zonder angst voor overstroming
  kunnen leven.
  Sluit jou serie mooi bij aan.

  Nog een fijne middag.

  Geliked door 1 persoon

  • Wij Nederlanders zijn noodgedwongen altijd goed geweest in waterbeheersing. Dat kan ook niet anders met vanuit het oosten rivieren die water aanvoeren en vanuit het noorden en westen de Noordzee die zijn deel van het land blijft proberen op te eisen. Bij een overvloed aan water zorgt het waterschap ervoor dat we droge voeten houden, bij grote droogte probeert het waterschap het beschikbare water zo goed mogelijk te verdelen. Dus ja, dat werk aan het water blijft.

   Geliked door 2 people

 3. Door gemeentelijke (her-)indelingen is een van mijn West-Friese vriendinnen regelmatig verhuisd.

  Het bijbehorende werk werd haar en haar familie bespaard.
  Al bleef de nostalgie over hoe het ooit was behouden.

  Postcode indelingen waren ooit heel belangrijk ….

  Weer een mooi blog!

  Vrolijke groet,

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.