De baanveger van de JD-polder

Van de beloofde sneeuwval is hier gisteren niets terecht gekomen. Maar gelukkig ben ik nog altijd niet door de foto’s van het landschappelijk schoon van Fryslân in ’t wit van vorige week donderdag heen. Vandaag aandacht voor de baanveger en de eerste schaatsers op de besneeuwde ijsvlakte in de Jan Durkspolder …

Nadat ik de reeën achter me had gelaten, duurde het niet lang voordat ik de eerste vermetele schaatsers op de noordelijke ijsvlakte van de Jan Durkspolder in het vizier kreeg. Het was hard werken voor de baanveger. Er lag 3-5 centimeter sneeuw en de baan moest met ouderwets handwerk vrij worden gemaakt. Eerder die ochtend was de veegmachine van IJsclub Lyts Begjin door het ijs gezakt. Vanwege het dunne ijs was het later op de dag nog een hele klus om hem er weer uit te krijgen. Er werd een houten constructie met een katrol gebruikt om hem met man en macht weer op het ijs te trekken, aldus een bericht met foto in de Leeuwarder Courant …

De bovenstaande foto’s heb ik vanaf de zuidkant van de ijsvlakte gemaakt, terwijl ik bij de windmotor stond die op de foto’s hieronder is te zien. De foto’s hieronder heb ik gemaakt, terwijl ik even later voor het kleine bestelbusje op de bovenstaande foto stond.

Kunt u het allemaal nog volgen? Maakt niet uit, geniet maar gewoon even van de schaatsers op die mooie witte vlakte. Wie weet, misschien blijken de eersten ook de laatsten te zijn geweest dit jaar …

In de winter van 2010-2011 kenden de schaatsers en de baanveger van de Jan Durkspolder betere tijden.

18 gedachten over “De baanveger van de JD-polder

 1. Zolang de mensen er plezier in hebben vind ik het prima. Maar tegenwoordig klagen mensen over sneeuw, alsof het er niet bijhoort. Ik geniet van ieder jaargetijde. Ook van de winterse taferelen hier.

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooie serie, Jan.
  Winters beeld met schaatsende mensen kan mij altijd bekoren. Er mag van mij nog wel een wintertje komen met mooi schaatsweer. En dan zo vanaf mooi schaatsweer het voorjaar inrollen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Jan,

  sneeuw op ijs…
  Als het ijs maar dik genoeg is!
  Nu heeft de baanveger een hele toer.

  Ik vind het er zo echt en winters en oer-Fries uitzien.
  Daar gaan mijn voeten van kriebelen: ik wil ook… ik wil ook!!
  Fijn om te zien!

  groetjes van Marlou

  .

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.