Met Tijmen bij ’t Dijktempeltje

Rond het middaguur kwamen we aan bij het “Tempeltje van Ids”, zoals dit kunstwerk in de volksmond wordt genoemd. De Tempel van kunstenaar Ids Willemsma staat op de Friese waddendijk, dichtbij het plaatsje Marrum. De Tempel is door Willemsma ontworpen in opdracht van het Wetterskip Fryslân ter gelegenheid van het op deltahoogte brengen van de Friese zeedijken in het kader van de landelijke Deltawerken. Het kunstwerk werd in 1993 onthuld. De kunstenaar noemt het werk zelf het presenteerblad van staal waardoor de dijk als het ware wordt opgetild.

Het tempeltje is onlangs gerestaureerd.
Wie meer wil weten over het Dijktempeltje kan daarvoor bij een oud logje terecht.

We troffen het niet echt met het weer. Het was met ongeveer 15 graden weliswaar niet koud voor de tijd van het jaar, maar het was grijs en nevelig waardoor we vanuit het tempeltje geen mooi en weids zicht over het buitendijkse land kregen voorgeschoteld. Borden aan de voet van de dijk met de tekst “Doe mee – Verlos de Zee” maakten duidelijk dat we hier dicht bij zee moesten zitten, de Waddenzee in dit geval. Maar zee was er in geen velden of wegen te zien, en dat vond Tijmen maar raar. “Waarom ligt er midden in het land zo’n hoge dijk,” vroeg hij zich af …

We lieten het tempeltje achter ons en liepen een stukje in westelijke richting naar de kruin van de dijk. Daar wees ik Tijmen op een aantal dobben in het buitendijkse land, dat hier het Noorderleech wordt genoemd. In november 2006 raakte een groep van bijna tweehonderd paarden tijdens een storm bij één van die dobben door de harde wind en het hoge water ingesloten. Het zeewater stond ruim anderhalve meter diep om de verhoogde ringvormige aarden wal heen …

Er werd een grote reddingsoperatie op touw gezet, waarbij zelfs het leger met 50 man sterk werd ingezet. Alle pogingen van militairen en andere hulpverleners om de paarden vandaan te halen strandden echter. Vier jonge vrouwen uit de buurt kregen het op drie november wel voor elkaar. Het water was inmiddels al wat gezakt. De vier amazones reden op hun paarden door het water naar de dobbe toe, waarna de paarden op de dobbe in een langgerekt lint de ‘lokpaarden’ terug volgden naar de zeedijk. Een laatste paard werd opgehaald door een groep van redders, omdat die niet zelf kon oversteken. Dat dier heeft het uiteindelijk niet gered. Uiteindelijk hebben zo’n twintig paarden het buitendijkse avontuur niet overleefd.

Toen ik vertelde dat de reddingsactie van de vier jonge vrouwen epische beelden had opgeleverd, haalde Tijmen meteen zijn mobieltje tevoorschijn om alvast eens te kijken of dat op YouTube te vinden was …

Nog onder de indruk van de reddingsactie draaiden we ons om en wierpen een blik over het land dat veilig achter de dijk ligt. Het was Tijmen inmiddels duidelijk waarom die hoge dijk daar lag.
“Daar in de verte ligt Leeuwarden, niet eens zo ver weg. Bij goed weer kun je de flats vanaf de Seesykstertoer goed zien. Wat zouden we zonder die dijken moeten met het oog op de stijgende zeespiegel …?” zei ik tegen Tijmen.
“Weer op terpen wonen,” antwoordde Tijmen, “en daar moet ik binnenkort een scriptie over maken …”

“Dat komt mooi uit,” zei ik, “ben je wel eens op de hoogste terp van Fryslân geweest?”
Daar was Tijmen nog nooit geweest, en dus werd dat de derde stop van ons gezamenlijke uitstapje.

– wordt vervolgd –

39 gedachten over “Met Tijmen bij ’t Dijktempeltje

 1. Slim om deze mooie locatie te kiezen.
  Ook deze jongeman leeft letterlijk op grote voet evenals zijn meeste leeftijdsgenoten. 🙂
  Ik vind dat toch wel handig dat je ter plekke het filmpje dan kunt opzoeken, zoals Tijmen ook deed.
  Het onderwerp en filmpje zaten onder het stof in mijn geheugen. Fijn dat jij het weer afstofte. Hoewel het onderwerp en het filmpje bekend zijn heb ik met kippenvel zitten te kijken en te luisteren.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik zit met tranen in mijn ogen naar dat filmpje te kijken, waarbij ook de muziek zijn werk doet. Ik herinner me dat dreigende paardendrama, maar die uiteindelijke redding niet. Geweldig om dit nu toch op deze manier dankzij Tijmen te kunnen zien. Dankjewel Tijmen en dankjewel Jan, want jij nam Tijmen er mee naar toe 😁

  Geliked door 1 persoon

 3. Hey Afanja,

  ohohoh… die vier meiden, die de paarden van die dobbe af hebben gekregen.
  Ik vind het ontzettend goed van ze. Ze verdienen een lintje.
  Ik zat gewoon te janken toen ik zag hoe goed het ging en dat het de meeste paarden gelukt is.
  Met die heroïsche muziek erbij ging dat janken vanzelf…
  Die paarden… zo vol vertrouwen.

  Wat fijn, dat Tijmen en jij… samen zo lopend op de dijk…
  TOP!

  Dagdag… groetjes van Marlou

  .

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een filmpje ! Heb het 2 maal bekijken !
  Daar wordt je helemaal stil van !
  Je zal best wel een goede leermeester zijn voor Tijmen !
  Daar ben ik zeker van !
  Wordt vervolgd …. en benieuwd naar het volgende !
  Fijne avond !

  Geliked door 1 persoon

 5. Interessant kunstwerk, met een mooie naam: Tempeltje. Tijmen steekt van alles wat op voor zijn scriptie. Leve opa. 🙂
  De paardenfilm heb ik indertijd uitgebreid bekeken, het was prachtig, echt tranenwerk.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik heb ze toen op de tv gezien. Paarden zat helemaal vast op kleine eilandje door de water overlast. Ik vond zo erg voor de paarden. Maar gelukkig zijn allemaal gered. Ik stond toen met tranen in mijn ogen. Heel ontroerend om te zien. Paarden hadden ook veulen erbij. Gevoelig deze logje……

  Geliked door 1 persoon

 7. Interessante kuier met de grote kleinzoon, hij zal genoten hebben! En jijzelf niet minder.
  Boeiend verhaal over het tempeltje.
  De reddingsactie van de paarden met de vier vrouwen herinner ik me nog als de dag van gisteren: prachtig was dat.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Het was al een paar jaar geleden dat we voor het laatst samen op pad waren. Maar we vonden het allebei weer gezellig vorige week. En Tijmen heeft er nog weer wat nuttige bagage aan overgehouden ook. Wat wil een mens nog meer!?

   Like

 8. Het filmpje van de paarden bezorgde me letterlijk ‘ontroerende rillingen’. De muziek is inderdaad machtig.
  Ik ga het zeker nog een paar keer bekijken, het is een ongelooflijk prachtig spektakel.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.