Met Tijmen bij Hegebeintum

“Als dat de hoogste terp van Fryslân is, dan is hij toch echt niet zo heel hoog …,” zei Tijmen toen we Hegebeintum in zicht kregen. Dat deed mij, nadat ik de auto had geparkeerd, besluiten om niet meteen via het weggetje omhoog te lopen, maar eerst naar de voet van het afgegraven deel van de terp te lopen …

Aan de voet van de terp aangekomen, bleek de terp toch hoger te zijn dan Tijmen in eerste instantie vermoedde. De Waddendijk waar we eerder die dag waren, is 7.50 m hoog, de terp van Hegebeintum is 8.80 m hoog. Oorspronkelijk was de terp 9,5 hectare groot, met een doorsnee van ca. 300 meter. Tegenwoordig is de terp een stuk minder groot, alleen de kerk en enkele huizen staan er nog op. Na 1800 zijn veel terpen geheel of gedeeltelijk afgegraven vanwege de zeer vruchtbare grond, die goed kon worden gebruikt in de landbouw …

“Als jij nou omloopt, dan ga ik via de kortste weg naar boven,” zei ik met een knipoog tegen Tijmen. Ik was al halverwege, toen hij vroeg: “Durf jij dat dan wel, pake …?” Terwijl ik even op één van de boomstammetjes ging zitten, klauterde Tijmen me achterna. Kwajongens onder elkaar, zullen we maar zeggen …   😉

Boven gekomen kwamen we na een niet al te lange wandeling bij de kerk aan. Op mijn voorstel om een rondje rond de kerk te lopen, vroeg Tijmen of dat zomaar mocht, het hek zat tenslotte dicht. Keurig toch!?
Het hek draaide soepel open, nadat ik de sluiting omhoog had gedraaid …

Terwijl we aan ons rondje om de kerk begonnen, legde ik Tijmen uit dat een kerkhof of een begraafplaats vrij toegankelijk is als het hek niet op slot is. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je je er gedraagt. Maar dat was logisch, zei Tijmen. Af en toe bleven we even staan om één van de uiteenlopende grafstenen of andere ornamenten te bekijken. Harrie lag er ook nog. Nadat we hem een stille groet hadden gebracht en ons rondje hadden voltooid, verlieten we het kerkhof …

We daalden de terp af via de gebruikelijke toegangsweg naar de terp. Die toegangsweg is sinds ongeveer anderhalf jaar voorzien van 25 stenen met de namen van invloedrijke adellijke oud-bewoners van Harsta State, het oude en voorname woonhuis ten oosten van de terp. Wij lieten de adel voor wat ze was en vervolgden onze weg naar de auto. op naar de volgende, tevens laatste stopplaats …

– wordt vervolgd –

39 gedachten over “Met Tijmen bij Hegebeintum

 1. het toegangshek en op naar het vervolg dat is het voordeel als je achter loopt met beantwoorden van de mail je hoeft niet zo lang op het vervolg te wachten

  Geliked door 1 persoon

 2. Als dit zo doorgaat met ons klimaat dan kunnen ze die bijna 9,5 ha wel weer terug kruien.
  Jullie zijn echt kwajongens. Leuke reacties van Tijmen zowel over je klimpartij alsmede over de toegang tot het kerkhof.
  Wel jammer dat hier geen foto staat van jouw klimpartij.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hey Afanja,

  Tijmen boft enorm met jou als opa.
  Zo te lezen hebben jullie een fijne band samen.
  En het lijkt me een heel aardige jongen.
  Twee aardige jongens dus… :-))

  Groetjes en prettig weekend van Marlou

  .

  Geliked door 1 persoon

 4. Mooie foto’s en best wel interessant !
  Dat heb je heel mooi gepresenteerd met mooie bijhorende tekst !
  Het kerkje komt heel mooi over en de laatste foto … wat een diepte en precies je op de grond lag om de foto te maken ! Echt heel mooi!

  Geliked door 1 persoon

 5. Mooie foto’s en een interessant verhaal. Die afgegraven helling doet erg denken aan de terp, of zoals ze hier zeggen: wierde, van Ezinge bij mij in de buurt. Ze hebben er ook een museumpje met vondsten en de geschiedenis van de afgraving. Het is goed dat deze dingen bewaard blijven, zeker in ons noordelijke landschap.

  Geliked door 1 persoon

 6. Mooi om dit allemaal te zien en je beschrijving erbij, dit mag toch niet verloren gaan. Mooi het kerkje en begraafplaatsen interesseren me ook. Ik zag gisteren op tv bij Binnenstenbuiten een item over een begraafplaats in Arnhem, erg mooi.

  Geliked door 1 persoon

  • De terp van Hegebeintum en vrijwel alle bebouwing erop is volgens mij rijksmonument. Het is jammer dat een deel van de terp – zoals veel bij veel terpen – is afgegraven, maar de rest blijft op deze manier wel behouden.

   Like

 7. Geweldig Jan, wat een leerzame walk en talk is dat voor zo’n knul hé,
  zo leer je meer dan school,
  prachtige serie foto’s heb je er ook nog aan overgehouden,
  “als”ik ooit eens in friesland kom 🙂 wil ik hier graag naar toe Jan 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Dat leerzame aspect kwam er eigenlijk heel onverwachts bij. En dat maakt het denk ik ook voor beide partijen zo mooi en bijzonder.
   Je krijgt het nog druk als je ooit deze kant op komt, denk ik klappertje, je moest eens weten hoeveel moois er in Fryslân te zien is. 🙂

   Like

 8. Deze plek hebben wij nooit gehoord. Het wel de mooie waard om te kijken wat daar is. Het is interessant blog geworden. Mooie foto’s geworden. Begraafplaats is daar indrukwekkend dat zo is daar. Fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

  • Dit was lang de beste verdediging tegen het water. In deze omgeving was dat ook nog goed te doen. Ik schat dat het omliggende land hier 0,5 tot 1 m onder de zeespiegel ligt. Grote delen van de Randstad liggen tot 6 m onder de zeespiegel …

   Like

Reacties zijn gesloten.