De terp van Hegebeintum

Onderweg naar de arctisch aandoende Wadden, kwamen Jetske en ik vorige week woensdag langs Hegebeintum. Omdat ik vermoedde dat Jetske nog nooit voet op die terp had gezet, vroeg ik haar om even een parkeerplekje te zoeken …

180228-1202x

Met een hoogte van 8.80 m is de terp van Hegebeintum – of wat daar nog van over is – de hoogste terp van ons land. In de periode 1870 en 1928 is de terp net als veel andere terpen grotendeels afgegraven vanwege de vruchtbare grond …

180228-1212x

Het was nog een hele klim om boven te komen, maar bij een gevoelstemperatuur van ca. -17 ºC was stilstaan om onderweg even te genieten van het uitzicht geen optie …

180228-1217x

Door daling van de grond is de hoogte van de terp in de loop der tijd afgenomen, in het verleden moet de met blote handen opgeworpen terp nog hoger zijn geweest. De omvang van de terp bedroeg oorspronkelijk ongeveer 9,5 hectare en de doorsnee ongeveer 300 meter …

180228-1221x

De kerk boven op de terp is tegenwoordig eigendom van Stichting Alde Fryske Tsjerken en kan bezichtigd worden.
Erg lang hebben we het er niet uitgehouden, want onze vingers dreigde na verloop van tijd vast te vriezen aan de ontspanknop van onze camera’s. Vanuit de auto heb ik nog even een laatste foto gemaakt van deze bezienswaardigheid …

180228-1233x

20 gedachten over “De terp van Hegebeintum

 1. Het was een hele mooie en verrassende tussenstop. Dat vind ik ook zo leuk als ik met mijn fotomaatje op stap ben, zo kom ik nog eens ergens.
  Het was wel een hele klim en dan die kou … inderdaad een combinatie van extreme kou, handen en fotograferen is toch wel een dingetje.
  Mooi informatief logje, want dat had ik zelf allemaal niet opgezocht. Ik kende in ieder geval een detail wat Aafje ons later vertelde. 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooi Jan, als ik zo naar de grafstenen kijk wordt er nog steeds begraven dus is de kerk waarschijnlijk ook gewoon in gebruik voor reguliere diensten.

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooi stukje Nederland….heel bezienswaardig. Is het geen idee om daar een expositie in te richten over de rietsnijders…door Jetske en jij…???
  De mogelijkheid voor expo is daar aanwezig ..las ik. Groetjes, leo.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.