Herdenkingsdag voor de Holocaust

Voorbereiding en publicatie van de herdenking van de Holocaust en het daar schijnbaar al dagenlang bij horende grijze weer hebben me in een wat sombere stemming gebracht. Daarom neem ik jullie vandaag in het kader van de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust nog even mee naar het Van Haersmapark in Drachten …

Aan de rand van de waterpartij vooraan in het park staan de Drachtster oorlogsmonumenten gegroepeerd. Op de foto hieronder staan van links naar rechts het Joods monument, het zigeunermonument en scheef daarachter het oorspronkelijke monument ter nagedachtenis aan Drachtster 16 medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen …

Behalve de Joden werden ook de zigeuners op systematische door de nazi’s vervolgd en vermoord. Het Drachtster zigeunermonument is een schepping van beeldhouwster Roelie Woudwijk. Het stelt een woonwagen voor waar een breuk in zit. Dit symboliseert de breuk die geslagen is in het leven van de zigeuners. De ronde sokkel waarop het beeld rust verbeeldt de wereldbol, die symbool staat voor reizende volkeren over de wereld.

Het zigeunermonument is op 18 januari 2007 onthuld, ter nagedachtenis aan de zeven leden van de Romafamilie Mirosch, die in 1944 werden gedeporteerd en in concentratiekamp Auschwitz werden vermoord. Het zigeunermonument staat tevens symbool voor alle Sinti en Roma die in de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en vermoord …

Naast het zigeunermonument staat het Joods monument. De granieten sculptuur is ontworpen door de Drachtster journalist Hotze Rusticus – Aafjes’ vader – en bestaat uit 15 afgekapte zuilen van verschillende lengtes. Op elke zuil staat de naam van een Joods oorlogsslachtoffer met daarboven een goudkleurige davidster …

De afgekapte zuilen symboliseren de afgebroken levens van de 15 Joodse inwoners van Drachten die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Met de verschillende lengtes heeft de ontwerper de leeftijden van de slachtoffers aangegeven …

36 gedachten over “Herdenkingsdag voor de Holocaust

 1. Dat is weer een mooi informatief verhaal Jan met een kop en een staart, zij het met een tragische inhoud. Je bent naast een topfotograaf ook nog een goede redacteur. Die kwaliteiten zie ik helaas maar zelden verenigd (ik ken enkele zeer goede fotografen aan wie ik veel werk had om hun teksten te corrigeren, en goede redacteuren missen vaak het compositorisch inzicht van een goede fotograaf). Ik heb e.e.a. verwoord en gelinkt onder https://www.plaatsengids.nl/drachten#bezienswaardigheden.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, zoals ik gisteren aan het eind van mijn blog schreef, dit mogen we nooit meer laten gebeuren! Laten we attent blijven, want giftige monsters steken overal de kop op.
   En sinds vanmiddag zal ik bij dergelijke gedachten waarschijnlijk vaak aan een klein meisje in een rood jurkje moeten denken …

   Like

 2. Ik vraag mij wel eens af in hoeverre dit gruwelijke stukje geschiedenis nog leeft onder een groot deel van de jonge generatie en wat men er eigenlijk nog van afweet. Gelukkig zijn deze herdenkingsmonumenten een blijvende herinnering aan de gruwelen van de vervolging van veel minderheden waarin de joden een hoofdrol speelden.

  Blijkbaar houdt men op sociale media niet van termen als holocaust en concentratiekamp. Mijn linkje over de holocaustvoorstelling op het ijsbeeldenfestival werd door Facebook verwijdert omdat het niet volgens de richtlijnen van de community was. Ik moest hierbij denken aan terrorisme, racisme en haatzaaiing. werkelijk van de gekke 😦

  Geliked door 1 persoon

  • Naar mate de tijd verstrijkt wordt de afstand naar de Tweede Wereldoorlog met al zijn gruwelen zeker voor jongeren steeds groter. Daar komt bij dat zij steeds minder opgroeien met verhalen uit de eerste hand Monumenten en herdenkingen worden steeds belangrijker om de verhalen te blijven vertellen en te blijven waarschuwen voor het sluipende gevaar van de vervolging van minderheden.

   Facebook … daar noem je ook wat. Ik houd me verre van Facebook omdat ze een zeer twijfelachtige rol vervullen bij de verspreiding van nepnieuws, haatzaaien, etc.

   Like

 3. Ondanks het intense verdriet dat eraan kleeft, vind ik beide kunstwerken mooi. Vooral dat met de granieten zuilen, gerangschikt in grootte volgens leeftijd. Heb ik het nu goed begrepen dat de vader van je vrouw de ontwerper is?

  Geliked door 1 persoon

 4. Dag Afanja,

  wat heeft de beeldhouwer een prachtig en indrukwekkende formatie gemaakt.
  Ik zou het wel even willen aanraken en er een klein steentje op willen leggen.
  Misschien doe ik dat wel een keer…

  Sjalom van Marlou

  .

  Geliked door 1 persoon

  • Voor jou, mij en de andere ‘bekenden’ in ons blogkringetje is het natuurlijk niet nodig, maar we kunnen elkaar als mensen niet voldoende aan deze gruwelen blijven herinneren om zeker in de huidige tijd attent en waakzaam te blijven.

   Like

Reacties zijn gesloten.