De gaai bij de buren

Sinds enige tijd wordt de buurt weer onveilig gemaakt door een gaai, die regelmatig luid krijsend of krassend overvliegt om vervolgens ergens neer te strijken waar wat te bikken valt. Vanuit de warme woonkamer lukte het vorige week donderdag om voor het eerst een paar foto’s van hem te maken. Dit is één van die foto’s …

Hoewel de meeste reacties luidden dat het mooie foto’s waren, was ik er zelf niet helemaal tevreden over. Voor mijn gevoel gaan er toch wat details verloren door het HR++ glas in de schuifpui. Daarom besloot ik aan het eind van dat logje om de strijd aan te gaan, ten einde hem buitenshuis te kunnen verrassen. Henk Jonkvorst liet nog even subtiel weten, dat het dan toch wel mooier zou zijn om zo’n vogel staand op een tak te vereeuwigen dan hangend aan een voedernetje. Kortom: ‘the game was on …’

Vanaf dat moment ging ik regelmatig even naar buiten om een tijdje rustig tegen de muur van de bijkeuken leunend het voederhoekje achter in de tuin in de gaten te houden. Zo ook zaterdagmiddag even na tweeën, amper 3 uur nadat Henk zijn suggestie had gedaan. Veel interessants viel er ook op dat moment weer niet te zien, maar de aanhouder wint …

Ik voelde het eerder dan dat ik het zag …, een beweging in één van de bomen bij de buurvrouw scheef achter ons. Zodra ik hem zag, richtte ik mijn camera in die richting. Daar stond de gaai op de tak van een boom. Eerst nog met de kop zijwaarts van me afgewend, maar vrijwel meteen richtte hij zich op en draaide met iets in zijn snavel parmantig mijn kant op. De foto hierboven en twee hieronder zijn de eerste 3 van een serie van 8. Daarna vloog hij weg, mij gelukkig achterlatend ,,,

Volgende oefening: ‘vang’ de gaai op een boomtak met een mooiere achtergrond.   🙂

42 gedachten over “De gaai bij de buren

 1. ze worden steeds beter, en zeker mooier nu je ze buiten hebt kunnen maken Jan
  nu nog met een mooi blauwe achter grond, en je hebt de perfecte gaai foto ‘s.
  maar ik zou persoonlijk al heel tevreden zijn met dit resultaat 👍

  Geliked door 1 persoon

 2. 🙂 nou Jan, ik ben blij dat jij gelukkig bent, ik had allang mijn handjes dichtgeknepen dat weet je 🙂

  prachtige vogel is het toch, de blauwe veertjes van de gaai raap ik altijd op en bewaar ze extra goed, mijn vader droeg ze altijd op zijn hoed 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Ik weet dat jij je handjes al lang had dichtgeknepen. Maar als ik mezelf af en toe niet wat blijf uitdagen, dan is de kans groot dat ik hele dag in lekker mijn stoel blijf hangen, en dat kan nooit goed zijn.
   Die blauwe veertjes zijn inderdaad erg mooi en opvallend. Ik heb ze in het verleden ook wel eens gevonden en meegenomen.

   Like

Reacties zijn gesloten.