Langs de Bessenschuur

– Een virtuele vakantie 15 –

Nadat ook Aafje en Jetske weer heelhuids beneden waren gekomen, vervolgden we onze fietstocht. Een halfuurtje later kwamen we langs de monumentale “Bessenschuur”. Naar verluidt is dit de enige originele cranberryschuur in Europa. Van oudsher is dit het middelpunt van de cranberryteelt op Terschelling.

We hadden intussen wel zin gekregen in een kop warme chocolademelk of iets in die trant, maar helaas … De deuren waren gesloten en daar leek op korte termijn ook geen verandering in te komen. Hoewel de wind – kijkend naar de vlaggen – leek aan te trekken, zat er niets anders op dan onze tocht maar zonder warmende tussenstop te hervatten …


37 gedachten over “Langs de Bessenschuur

 1. Dank voor de impliciete tip Jan!, want ik had hier nog niet van gehoord. Weer een mooie aanvulling voor mijn pagina van West-Terschelling: https://www.plaatsengids.nl/west-terschelling. Dit is wel een van de afgelegenste locaties van het eiland, met honderden meters rondom geen buren. Topografisch grappig is dat de locatie halverwege buurtschap Halfweg https://www.plaatsengids.nl/halfweg-terschelling ligt in het Z en het badplaatsje West aan Zee https://www.plaatsengids.nl/west-aan-zee in het N, en dat die locatie zelf daarmee dan eigenlijk ook weer een Halfweg is. 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Deze omgeving is mij ook wel bekend want toen ik bij pen vriendin eens was heb ze mij hier ook eens mee naar toe genomen. En ken dus ook wel de geschiedenis en heb er ook een boek over die ik toen daar eens kocht van Fred de Vries (1959) en woont in Harlingen. Hij is schrijver van een aantal boeken over psychologie en biologie en meer. Best interessant boek. Dit boek volgt de reis van de cranberry door de geschiedenis en de wetenschap. In dit boek wordt ook een poging gedaan om waarheid en werkelijkheid te scheiden van de vele mythes en legenden rond de cranberry. Zeker een aanrader voor hen die meer wilt weten. Het heet De Cranberry- geschiedenis en toekomst van de grote veenbes en vast wel te bestellen nog ergens. Of te koop bij de boekhandel op Terschelling. Wens je nog veel mooie dagen want het eiland heeft veel mooie plekjes om te gaan ontdekken.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik herinner me de cranberry als ‘oplossing’ voor blaasontstekingen, waar mijn moeder soms last van had. Zij zweerde er heilig bij, en geraakte er telkens vanaf, zonder medicatie.
  Ik ben eens gaan nalezen op de website die je meestuurde. Boeiend.
  Jammer dat het gesloten was. Een bessensapje was wellicht gezonder geweest dan een chocomelk. 🙂
  Maar je moest het allebei missen….

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.