Uitzwaaidag

Nadat Aafje in de jaren ’80 bijna negen jaar in het Bonifatiushospitaal in Leeuwarden had gewerkt, maakte ze in 1989 de overstap naar Revalidatie Friesland. Voor deze mooie organisatie heeft ze ruim 31 jaar op verschillende plekken diverse functies bekleed.

De laatste 5 jaar was dit gedurende 36 uur per week haar werkplek, direct onder het pannendak in de uiterste zuidoost hoek van het statige oude gebouw. Zij en haar kamergenoot hadden er – zoals het hoort in een gebouw als dit – hun eigen zithoek voor representatieve doeleinden. Veel ruimte om er van het uitzicht is er niet, zoals je kunt zien. Maar als je er even bij kunt, dan krijg je ook een mooi zicht over de tuin en de overtuin van Lyndenstein …

Formeel krijgt Aafje pas volgend jaar februari AOW, maar met aftrek van overuren en vakantie-uren kan ze er al voor de kerstdagen een punt achter zetten. In de loop van het jaar was al snel duidelijk dat van een pensioensfeestje niets terecht zou komen. Zelfs een koffietafel of een soort staande en gaande receptie was niet mogelijk. Veel meer dan deze week min of meer toevallig passerende collega’s gedag zeggen, zit er niet in. Vier uitzwaaidagen dus, waarvan dinsdag de eerste en meest officiële was …

Toen Aafje en haar collega Taco een jaar of vijf geleden samen deze kamer toebedeeld kregen, hadden ze allebei eerst de nodige bedenkingen. Er was geen fijn daglicht en met name de dreigende warmte ’s zomers maakten het niet direct aanlokkelijk. Maar het pakte verrassend goed uit. Ja, het was er ’s zomers wel eens wat warm heet, maar wat belangrijker was: Aafje en haar collega kregen een prima klik. Omdat Huize Lyndenstein leeg loopt in de lockdown, is Taco sinds gisteren thuis aan het werk. Dinsdagmiddag was ik getuige van hun exitgesprek. Daar komt in de privésfeer zeker nog eens een vervolg op, is afgesproken …

Daarna volgde enkele deuren verderop het meer officiële moment van afscheid. Op ruime afstand van elkaar zaten we even later te smullen van koffie en gebak met Aafjes’ leidinggevende van de laatste jaren en de bestuurder van Revalidatie Friesland, Peter Visch. In een genoeglijke en ontspannen sfeer schetste Visch Aafjes’ loopbaan en de betekenis die ze heeft gehad voor de ontwikkeling van de organisatie. Als dank kreeg Aafje letterlijk en figuurlijk een fraaie ‘Chapeau’

Het was als gevolg van dat vermaledijde coronavirus dan wel niet een droomafscheid, maar het was goed zoals het was. Aafje kreeg namelijk niet alleen een mooi boeket bloemen en een prachtig cadeau van de werkgever mee naar huis. Via de zijdeur verlieten we het pand in de loop van de middag. Dat was de kortste route naar de auto, en dat leek ons bepakt en bezakt als we waren wel handig in dit geval …

Een half uurtje later waren we thuis. Daar etaleerde Aafje alle cadeaus die Taco e.a. voor haar hadden verzameld eerst maar eens uit op het tapijt in de woonkamer. Wat Aafje namelijk niet wist, is dat zo ongeveer alle collega’s met wie Aafje in meerdere of mindere mate contact heeft gehad op het naderende afscheid waren gewezen. Een regen van lieve cadeaus en warme woorden daalde op Aafje neer … dankjewel allemaal …

57 gedachten over “Uitzwaaidag

 1. Heel mooi in woord en beeld gebracht. Mooi om te zien zoals Aafje en de rest geniet. Ze is goed verwend, maar dat mag ook wel na zoveel inzet en trouwe dienstjaren.
  Nu saampjes een nieuwe levensfase tegemoet. Daar zijn jullie samen door de corona mooi ‘ingerold’.

  Geliked door 1 persoon

 2. Dat was – ondanks de beperkingen – dan toch maar een heel mooi afscheid voor Aafje, dat ze na 31 jaar trouwe dienst, écht verdiende. De locatie, die je ons uitgebreid liet zien, is schitterend.
  Nu begint er een nieuwe levensfase voor haar, en dus ook voor jou.
  Het zal wel even wennen zijn, maar jullie vinden vast een modus, waarin zowel Aafje als jijzelf ook de eigen dingen kunnen doen.
  Aafje zal waarschijnlijk al wel thuis gewerkt hebben.
  Hartelijke groeten voor jullie beiden, Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Zem, het was echt een mooi en warm afscheid. Eigenlijk heel goed passend bij de sfeer in het mooie en goed onderhouden gebouw.
   Aan die nieuwe levensfase hebben we het afgelopen halfjaar al wat kunnen snuffelen. Aafje heeft veel thuisgewerkt sinds de coronatijd. Dat is achteraf bekeken een mooie overgangsfase geweest. We hebben nu eerst een paar weken vakantie, heerlijk rustig in eigen huis en tuin. Daarna zien we wel verder. Intussen is Aafje al begonnen aan een nieuwe vrijwilligersklus voor enkele uren per week. Komt vast wel goed. 🙂
   Hartelijke groeten retour, ook voor je eega!

   Like

 3. Verwonderd ontdek ik dat mijn gisteren geschreven reactie hier niet langer staat? Of was ik beetje in de war?

  Ik had je laten weten dat ik goed geraden had wat het gebouw betreft 🙂 . Ik voorvoelde het al.

  Aafje mocht op een prachtige locatie werken en heeft meer dan goed werk geleverd, getuige de vele lieve attenties en tonnen dankbaarheid.
  Die afscheidsdag vergeet ze nooit meer, anders dan normaal, maar heel intens.

  Ik wens jullie mooie gezellige dagen samen, nu weer andere mogelijkheden open liggen.

  Eén nadeel, pensioen betekent nooit meer vakantie. Of lees het als een voordeel, van pensioendagen kan je één lange vakantie maken.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Lieve, ik ben meteen voor je op onderzoek gegaan. Om onverklaarbare reden was je vorige reactie in de spambox terechtgekomen. Intussen is hij gelukkig boven wat. Lief edoch dat je nogmaals zo’n mooi reactie hebt geschreven. 🙂

   Het was inderdaad een prachtige plek om te werken. Een plek met geschiedenis en een plek waar ze zich veelal als een vis in het water voelde. Het afscheid, waarvan vooraf onduidelijk was wat het zou worden, was verrassend mooi en warm. En dat voelt goed!

   Het afgelopen halfjaar hebben we dankzij corona al aardig kunnen oefenen in het samen thuis zijn. Dat zal vast wel loslopen. En verder zullen we ons licht maar hier en daar eens opsteken bij ervaringsdeskundigen op ’t vlak van pensioenmatige vakanties en zo. 😉

   Geliked door 1 persoon

 4. Toch heel lief en mooi dat collega’s aan haar gedacht hebben ook al was het nu een ander soort afscheid. En wat fijn dat ze nu ook al kan genieten van haar pensioen en dat jullie nu ook als het gaat samen leuke dingen mogen doen. Ook van mij gefeliciteerd Aafje en je hebt er fijne herinneringen aan nu je dan ook van je pensioen genieten mag gaan. Wens jullie ook gezellige dagen en bedankt tevens voor al je mooie blogjes dit jaar. Maar ook voor de reacties die ik in ontvangst mocht nemen en zie je graag het volgend jaar weer.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Tine, dit hoofdstuk is op een mooie manier opgesloten. Nu gaan we een nieuwe fase in, waarin we wat minder volgens de regels van klok en agenda verder kunnen.
   Voor jou ook gezellige dagen en alvast de beste wensen voor 2021.

   Like

 5. Hoe klein ook, toch nog zo verwend met van alles in het nu. Wat fijn, dat jullie nu samen verder kunnen genieten van het leven!

  Van harte voor Aafje, en dat jullie samen nog heel lang mogen genieten van alles!

  X

  Geliked door 1 persoon

 6. Ha Afanja,

  al met al eigenlijk dus toch een heel mooi afscheid.
  Wat hebben de collega’s haar lief bedacht. Echt mooi om te zien.
  En mooi om een tijdperk af te sluiten…

  En nu?
  Nu genieten van de vrijheid…

  groetjes!
  Marlou

  Geliked door 1 persoon

 7. Dikke proficiat voor het pensioen van Aafje !
  Nu komt er een zee van tijd vrij dat jullie zinvol moeten invullen.
  Maar voor zover ik jullie ken uit je talrijke logjes en reacties zal dat wel dik in orde komen 😎
  Het afscheid in corona tijden is niet zo mooi als in normale tijden, maar daar kan je niets aandoen hé ?
  Mijn dochter is deze zomer gehuwd, zonder feest en alles wat er normaal bij hoort, maar we hebben er met ons 10 samen toch wel iets moois van gemaakt 🙂
  Cheers !

  Geliked door 1 persoon

  • ‘Merci beaucoup’, zoals de Engelsen plegen te zeggen.
   Je weet het niet, Dirk. Misschien was dit afscheid wel mooier dan het bij een meer gebruikelijke afscheidsreceptie geweest zou zijn. Dit was in eerste instantie mooi, klein en warm. De verrassingen die daar van de collega’s achteraan kwamen was heel bijzonder, dat maakte het helemaal af.
   Mooi om te horen dat jullie t.g.v. het huwelijk van je dochter ook iets moois en iets goeds van hebben gemaakt met een kleine feestje.
   Volgens mij is het ook voor een belangrijk deel een zaak van instelling. Wij zien het glas al sinds mijn diagnose MS liever halfvol dan halfleeg.

   Geliked door 1 persoon

 8. Aafje gefeliciteerd! Ik wens jullie veel genoegen samen met de komende pensioentijd.
  Wat fijn dat ze zo uitgebreid uitgezwaaid wordt, daar spreekt waardering uit.
  Door een reactie van jou enige tijd geleden over pensioen had ik al wel een vermoeden van wat er te gebeuren stond. Het gaat momenteel allemaal wat anders dan normaal maar ze hebben er toch echt wat moois van gemaakt.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, aargh. Aafje had er vooraf niet veel van verwacht. Wat moet je op een regenachtige middag in december ook verwachten …? Nog even een bakje koffie drinken met een paar mensen, hier en daar iemand gedag zeggen … Maar dit was echt boven verwachting en het voelde als een warm bad.

   Geliked door 1 persoon

 9. OH mijn vermoeden was dus toch oké 😉. Ook al dierf ik het niet uitspreken, laat staan schrijven.

  Ze is letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes gezet. Verdiend. Alles gebeurt anders nu, maar het klinkt allemaal heel lief, warm en dankbaar. Heel tof, want dit vergeet ze nooit meer.

  Voor jullie breekt nu ook een nieuwe tijd aan, samen thuis, samen tijd, samen genieten, samen ergeren😉, of gebeurt dat laatste enkel hier al eens?

  Ok ben heel blij voor haar, voor jou, voor jullie en dat verdient een 🌷.

  Geliked door 1 persoon

 10. Het was daar een mooie plek om te werken, en blijkbaar ook een “mooie” plek om afscheid te nemen. Voelt fijn aan, als je collega’s je op zo’n manier kunnen verrassen.
  Veel geluk gewenst aan Aafje in deze nieuwe levensfase, en geniet er ook samen van!

  Geliked door 1 persoon

 11. Wat lief! Deze mooie tekst en het fijne afscheid dat men toch nog voor elkaar heeft weten te krijgen. Het is belangrijk om goed afscheid te nemen, in het algemeen, maar zeker ook van een plek waar je zoveel jaar met plezier (hoop ik) werkzaam bent geweest, de plaats zelf en ook de mensen die daarmee verbonden zijn. Een nieuwe fase breekt aan! Ik wens jullie beiden daar veel pret mee.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Peter. Aafje was oprecht verrast door alle werk dat er door de collega’s van was gemaakt. Ze heeft er inderdaad ruim 31 jaar met plezier gewerkt en die periode is op deze manier toch heel mooi en warm afgesloten.
   En wat ons beiden betreft: omdat Aafje het afgelopen halfjaar veel thuis heeft gewerkt, hebben we al wat kunnen oefenen in het samen thuis zijn. Komt vast goed. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 12. Och wat jammer dat er geen afscheidsreceptie kon doorgaan… Maar wat mooi van de collega’s dat ze toch aan haar denken…. Jammer dat de laatste gang door de zijdeur moest. Ik wens haar heel veel plezier in een nieuwe tijd met jou….

  Geliked door 1 persoon

 13. Geweldig Jan dat we op een virtuele manier getuige mochten zijn van dit speciale moment. Voor Aafje zullen het ongetwijfeld emotionele momenten geweest zijn. Al deze woorden van dank en de bijhorende cadeautjes zullen zeker deugd gedaan hebben en zijn een mooie blijk van erkentelijkheid. Wens Aafje van harte proficiat met haar pensioen, wil je. Ik schud haar graag virtueel de hand als, sinds maart, eveneens op pensioen gestelde werknemer. 😉 Mooi fotoverslag trouwens.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Rudi. Ze heeft vorig weekend wat tegen het afscheid aan zitten hikken. Intussen is ze – net thuis van de derde uitzwaaidag – behoorlijk overdonderd en aangedaan door de aandacht die collega’s van her en der in de provincie eraan hebben geschonken.

   Like

 14. dat is heel mooi, lekker samen thuis verder genieten. Een beetje in een rare tijd, maar dat is mij ook overkomen. Ik wens jullie nog een hele fijne tijd samen, geniet ervan.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.