De vijver bij sneeuw en vorst

Toen het diep in de nacht van zaterdag op zondag licht begon te sneeuwen, lag de vijver nog open. Omdat een pompje lucht in de vijver blaast, had de lichte vorst er tot dat moment nog geen vat op gekregen …

Zondagochtend rond koffietijd was er nog maar een klein rond wak overgebleven. Halverwege de middag was dat wak nog wat kleiner geworden, daarom heb ik het vastgevroren sneeuwijs – kwalsterijs noemen we dat hier ook wel – er maar een afgeschept met behulp van de sneeuwschuiver …

Terwijl het nog steeds stilletjes door bleef sneeuwen, was de vijver aan het eind van de zondagavond alweer dichtgewaaid en -gesneeuwd, zoals op de onderstaande foto is te zien. De wind hield het paadje in de tuin mooi schoon, dus daar had ik geen werk van. Tegelijkertijd werd er een fotogeniek duintje gevormd op het terras. Maar ook de vijver was alweer mooi dichtgewaaid …

Vanmorgen kon ik weer opnieuw aan de slag, want de vijver lag nu echt bijna helemaal dicht …

Vanmiddag heb ik dus de strijd met het ijs nogmaals aangebonden. Zonder hakken, maar met gepast geweld, heb ik het intussen al dik aangekoekte sneeuwijs weer weggehaald. Voor vannacht worden er opnieuw wat sneeuwbuien verwacht, in dat geval zal ik morgen waarschijnlijk nog eens aan de slag moeten. Als het niet weer gaat sneeuw, dan laat ik het vanaf nu maar aan de natuur over. Wanneer we echt strenge vorst krijgen, dan lukt het zonder hakken toch niet meer om de vijver open te houden. En dat hakken wil ik de vissen niet aandoen …

39 gedachten over “De vijver bij sneeuw en vorst

 1. Een gezonde visvijver heeft toch wel de nodige professionele aandacht nodig, amai ni !
  Ik hoop dat je genoten hebt van de plotselinge winterprik in Nederland 🙂
  Gisteren hoorde ik op het avondnieuws dat ook Friesland zijn deel in sneeuw en ijs gekregen heeft.
  Het is allemaal best leuk, die sneeuw en ijs, als je er niet voor je werk doormoet tenminste 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Als ‘kind van de winter’ geniet ik momenteel volop, Dirk. Het begon hier pas zondagochtend heel vroeg te sneeuwen, maar dat hield vervolgens wel ruim 24 uur aan. Omdat vorst, sneeuw en wind tegelijkertijd kwamen, waren de wegen hier in het noorden voor het grootste deel moeilijk of niet begaanbaar. Vandaag is de rust teruggekeerd. En nu maar hopen dat het een paar nachten streng gaat vriezen, want de winter lijkt in het weekend op zijn laatste benen te lopen.

   Like

 2. hakken is dodelijk voor de vissen heb ik ergens gelezen, dus mijn vissenton….. ik hoop dat ze het redden zonder hulp,
  mijn 2 visjes helpen me al de hele zomer van muggen larven af… da’s toch fijn 🙂

  aan de slag blijven jan, ik zie dat jij je pomp aan hebt gezet…
  dat had ik misschien ook moeten doen… nu te laat… * snik*

  Geliked door 1 persoon

  • Zoals ik al schreef, hakken doe ik ook zeker niet. Ik probeer het m.b.v. het pompje open te houden. In echt strenge winters lukt dat niet, en dat zal met strenge vorst in het vooruitzicht deze week ook wel niet blijven lukken. Maar als de vijver een dag of wat dicht is, dan overleven de vissen dat ook wel.
   Ik weet niet hoe diep jouw vissenton is, maar als hij nu al bevroren is, dan ben je inderdaad te laat vrees ik. Ik zal duimen voor jou en je vissen.

   Like

 3. ha Afanja,

  mooi weer, die foto’s van jou. Ik geniet er van om te lezen en te zien hoe jij met deze winter omgaat!
  Dat blauwe licht ziet er ook sprookjesachtig uit.
  Als je vijver diep genoeg is, dan overleven de vissen het wel! Die kruipen diep weg…

  Mijn buurman heeft gisteren zomaar mijn stoep gedaan. Lief he!!

  groetjes, Marlou

  Geliked door 1 persoon

  • Ik zit er ook niet echt over in, Marlou. Tot nu toe hebben de vissen het met 1 uitzondering al bijna 30 jaar elke winter overleefd in onze vijver. Maar ik vond het wel een leuk onderwerp om een blogje mee te vullen.
   Dat was zeker lief. Ik heb de stoep van onze oudere buurvrouw gedaan gisteren.. 🙂

   Like

 4. vorst blijft verlopig nog aan. Maar volgende week word warmer. Jullie hebben vijver in de tuin. Gelukkig zit gat erin de midden. Dan kunnen vissen lucht happen. Ik weet dat je ook pomp hebt. Mooie foto’s van gemaakt Jan. Ik hou me hard vast. Gisteren is weer wat gebeurd bij ons.

  Geliked door 1 persoon

 5. Kikkers stikken zegt hier een bevriende ex hovenier, of heb je die niet? Ik kopieer even.
  LAAT DE KIKKERS NIET STIKKEN !!!
  Plaats nu een vijver luchtpompje in de vijver. Pompje moet wel droog hangen, onder een emmer of zo. De belletjes van het pompje houden een wakje in het ijs, ook geweldig voor vogels om te komen drinken. En voor de vissen natuurlijk Door het wakje kan het giftige moerasgas ontsnappen dat onder het ijs kan ontstaan en kunnen de kikkers overleven. Kikkers vriezen niet dood, maar stikken vaak onder het ijs, men zegt dan wel de kikkers zijn dood gevroren, maar ze zijn gewoon gestikt. Het pompje gebruikt zeer weinig stroom, veel minder dan een vijverpompje.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik doe mijn best, Ria. Afgelopen zomer hielden twee kikkers zich in en rond de vijver op. Ik zal kijken of ik de vijver deels open kan houden, maar dat wordt een ingewikkeld verhaal met strenge vorst op komst. Strenge vorst lacht om zo’n luchtpompje, hebben we in eerdere strenge winters wel ervaren. 🙂

   Like

 6. Ik heb geen idee hoe diep je vijver is maar met dit soort temperaturen kan het zeker gebeuren dat het water volledig dichtvriest. Als je ijs weghaalt, daalt ook het waterniveau…. maar daar zal je al wel aan gedacht hebben. Misschien is het aangewezen om het waterniveau terug aan te vullen, desnoods met het ijs dat je hebt afgeschept ? Ik zeg maar wat…. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • De vijver is zo’n 85 cm diep. Hij is nog nooit helemaal tot de bodem dichtgevroren. Wat ik er aan sneeuwijs uit heb gehaald, is er voordien ook ongeveer als sneeuw ingewaaid. Het enige wat er echt is veranderd is de temperatuur. 🙂

   Like

 7. Ik lees het al Jan het houd je mooi van de straat. 🙂
  Hakken kan schade aan de zwemblaas veroorzaken, dus hakken is geen optie. In de jaren dat wij geen sterkte pomp hadden maakten we een gat m.b.v. een pan met warm water op het ijs te plaatsen. Wel op tijd weghalen want anders heb je straks alle pannen op de bodem van de vijver liggen. 😉

  Op deze site staan wel goede tips en ook een verhaal of het wel of niet schadelijk is als de vijver is dichtgevroren.
  https://vijver.blog/ijs-op-vijver-wak-maken-juist/

  De foto met het blauw van de lamp is wel sfeervol.

  Geliked door 1 persoon

 8. Je hebt het er maar druk mee, het zal nodig zijn voor de vissen. Het houdt je van de straat. ☻
  De vorst houdt aan en wordt strenger, zo is beloofd. vVandaag of morgen het water afsluiten, liever te vroeg dan bevroren leidingen.

  Geliked door 1 persoon

 9. Het is wel fijn en lief dat je aan de vissen denkt want die moeten toch ook even lucht kunnen happen. De vorst houdt voorlopig wel aan dus is het wel noodzaak denk ik om tocht te proberen die wak die er is open te houden. Veeg de sneeuw weg, en giet eventueel wat water over de vijver om het ijs mooi helder te maken. Zo kunnen planten en algen doorgaan met zuurstof productie. Als het goed vriest, en de vijver is compleet dicht gevroren, kunnen deze gassen van de planten en algen niet meer weg, waardoor je wel sterfte ontvangt onder vissen. Dat zei mijn zwager tegen mij toen ik je blog las. Had deze net aan telefoon voor iets en vroeg het gelijk wat hij nu doet.

  Hij heeft het wak afgeschermd met eerst met een oude doek voor de buitenlucht. Een blok hout er op zorgt ervoor dat de wind geen grip heeft. De warmte van het water onder het ijs wordt door de doek tegen gehouden. Zo blijft het wak ook bij -15 zo warm dat er de volgende dag slechts enkele millimeters ijs gevormd zijn. IJs van deze dikte is ook eenvoudig met de hand te doorbreken (dus rustig op het ijs duwen). Zo komen de vissen ook de koudste winter door.

  Het stuifsneeuw is hier nu net gestopt maar is echt ijskoud buiten. Kleed je dus wel goed aan hoor als je ermee bezig bent.

  Geliked door 1 persoon

  • Dank voor je tips. Toch blijf ik het eerst nog maar even op mijn eigen manier doen. Met één uitzondering hebben de vissen dat in het verleden tot nu toe steeds overleeft, dus ik reken erop dat het nu ook wel wat zal meevallen.

   Like

 10. Moet je openhakken voor de vissen? Of kunnen die vele dagen onder het ijs blijven?
  Dat blauw is zo sprookjesachtig.
  Hier sneeuwt het al de hele dag door, ik heb feeërieke taferelen in het bewonderd.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik probeer de vijver meestal open te houden voor de vissen. Maar dat moet wel met beleid gebeuren, want het geluid van hakken schijnt erg veel stress voor vissen op te leveren, heb ik eens gelezen. Als het in de loop van de week wel dichtvriest, dan is dat op zich niet erg, er zit wel voor een tijdje zuurstof in het water.
   Hier sneeuwt het nu niet meer, en de wind is gelukkig een stuk minder dan gisteren. Ik hoop dat we nog een fotogenieke sneeuwbui krijgen met mooi neerdwarrelende vlokken.

   Like

  • Nee, dat schaatsen wordt niks hier in de tuin.
   Als ik zie hoe het in onze vijver is gegaan met de sneeuw, dan vrees ik het ergste voor veel sloten die in noord-zuid richting liggen. Daar zal veel sneeuw en sneeuwijs liggen.

   Like

Reacties zijn gesloten.