Groene schildwants in wintertenue

Begin maart liet ik hier al een paar foto’s zien van het eerste insect, dat ik op 20 januari had gekiekt op het compostvat achter in de tuin. Het was een groene schildwants in zomertenue. Mogelijk was hij als gevolg van de zachte winter van slag geraakt, waardoor hij al erg vroeg in het jaar groen was. ’s Zomers zijn ze normaal gesproken groen en voordat ze in winterslaap gaan, krijgen ze een bruine tint …

Vijf weken later, we schrijven dan 25 februari, zag ik weer een schildwants over dat compostvat kruipen. Ditmaal ging het om een bruin exemplaar. Dan zou het dus een groene schildwants in wintertenue zijn. Zo te zien, begint hij aan de randen van de schildjes met het voorjaar in aantocht intussen weer groen te kleuren …

En dan nog een nieuwtje uit de categorie ‘Grote vogels’: Mevrouw zeearend heeft haar eerste ei gelegd …  🙂

38 gedachten over “Groene schildwants in wintertenue

 1. Ha dat is heel goed nieuws. En nu maar hopen dat er geen koekoek langs komt die de eieren uit het nest gooit. 😉
  Maar zonder gekheid dit is wel geweldig. Dat is voor de kijker wel heel mooi om te volgen.
  En de wants in winterkleed, ik hoop dat de temperatuur snel dusdanig wordt dat de wants zijn winterjasje kan uitgooien.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ha Afanja,
  dat de schildwants groen ’n bruin kan zijn… nooit geweten.
  Weet er eigenlijk te weinig van.
  En… 💚💚💚 wat heb je me plezier gedaan met het filmpje van de zeearend.
  Broeden!
  Daar ben ik heel blij mee… dank je wel.

  Prettig weekend, Malrou

  Geliked door 1 persoon

 3. Goedemorgen Jan. Wat geweldig, dat eerste ei van de zeearend. Misschien vertelde ik het je reeds, maar ook ik kijk geregeld naar de webcam(s) van de nestende vogels. Prachtige foto’s van de wants in zijn winterjasje 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Het is bruine schildwants om te zien van jou foto. Weer andere kleur Jan. Wat is je foto’s heel mooi van dichtbij te zien. Beleef de lente heb ik even niet gezien. Zeearend al de eerste eitje. Wat leuk om te horen. Koolmeesje kwam even kijken bij nestje. Grappig… In Haarlem is wel eens druk. Toen ben ik niet meegegaan. Op die dag was toen 2 graden. Ik vermijd ook drukte Jan. Ik kijkt wel uit. Ferry heeft vanuit foto’s gemaakt. Vandaar. Broer had een auto…. Voor jou ook heel goed weekend Jan.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ze wisselen geregeld van jasje. Knappe foto. Je ziet, het went😉.
  Heel mooi om zien hoe zorgvuldig papa arend een nest maakt, nadat hij eerst de tak op zijn vrouwtje legde. Goed idee eigenlijk om met een camera het spektakel te volgen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Grappig, om nu een schildwants nog in winterkleed te spotten, ook al zo’n mooi beestje.
  En dat video’tje van de zeearend is mooi om te zien, ook de samenwerking van de twee bij het goed neerleggen van het takje.
  Hartelijke groeten, Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Het is onvoorstelbaar hoe lang ze samen bezig kunnen zijn, voordat een tak naar wens in het nest is verwerkt. En dat moet ook wel goed gedaan worden, want het nest zwiept vandaag flink heen en weer in de storm.

   Like

 7. Prachtpaar, de zeearenden.Net mensen. Samen bouwen, wachten op de baby.
  Heel wat mooier dan de wants.
  Knappe foto’s. Insecten zijn vaak fantastisch van kleur en bijzonder van bouw en gedrag (ik zie in mijn tuin o.a. genoeg vuurwantsen) maar ik kan ze niet pruimen. De mooiste vlinder blijft voor mij een wurmig lijf met versiersels, een vlieg een akelig beest met ogen en harige pootjes.
  We hebben ze nodig maar if not…. ☻

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, het is prachtig om te zien hoe ze samen aan het nest bouwen. Bijzonder om te zien hoe ze soms net zo lang aan een tak blijven trekken en duwen tot hij precies goed ligt. Maar dat moet ook wel, want het nest zwiept nu flink heen en weer in de storm.

   Geliked door 1 persoon

 8. mooi Jan je Wants, met z’n winterpakkie nog aan, dan zie je hem natuurlijk niet zó goed, dan rekenen ze buiten Jan ….. die ziet alles:-)
  de zeearend….. ik hoop dat ze het gaan redden……

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.