De tapuit – nr. 86

Terwijl ik het weiland met paardenbloemen in de verte aan het fotograferen was, vloog er op een bepaald moment een klein vogeltje voor me langs. Vanuit een ooghoek zag ik dat hij op een dampaal iets verderop landde. Meteen zette ik de achtervolging in, waarna ik mijn camera op hem richtte …

Zodra ik hem in de zoeker had, meende ik hem te herkennen. Het leek een tapuit te zijn (heidehipper in het Fries), en daarmee had ik weer eens een primeurtje. Ik heb het nog even nagekeken, tot dat moment had ik – voor zover bekend – 85 vogelsoorten in mijn fotoarchief. De tapuit is dus nr. 86. Nadat ik twee foto’s van de tapuit op die grote dampaal had gemaakt, leek hij het welletjes te vinden en vloog hij naar een hek een stukje verderop …

De tapuit staat sinds 2004 als bedreigd op de Nederlandse rode lijst. Het is een kleine insectenetende zangvogel, die zich bij voorkeur ophoudt in heidegebieden, duinen en zandverstuivingen. Hier tussen de weilanden leek hij me niet direct op zijn plek, maar mogelijk houdt hij zich normaal gesproken op bij de zandwinput op een flinke steenworp afstand …

Hoe dan ook, ik was en ben blij met de foto’s die ik van deze sterk bedreigde vogel heb kunnen maken …

45 gedachten over “De tapuit – nr. 86

 1. Wat een buitenkans zeg, geweldig. Voor mij alweer een tijd geleden, ze zijn op doortrek he. In Den Helder en het noordhollands duinreservaat broeden ze nog wel maar het gaat niet goed met ze.

  Geliked door 1 persoon

 2. 🙂 je ziet het diertje echt kijken zo van “wat is dat voor een rare vogel”

  mooi Jan die heb ik hier nog niet eerder gezien, wel de roodborst tapuit, maar dit… is ook een knappie, heeft wel iets weg van een kwikstaartje
  Geniet van je zondag

  Geliked door 1 persoon

  • Deze is een stukje zeldzamer dan de roodborsttapuit. Het schijnt dat er van de tapuit in ons land in 2018 nog maar ca. 290-310 broedparen waren. Een roodborsttapuit was mij enige tijd geleden te snel af tijdens een ritje met Jetske.
   Jij ook een fijne zondag, Klappertje.

   Like

 3. De laatste foto’s vindt ik zeer geslaagd Jan. Je ziet de fraaie tekening op het rugdek heel goed.

  O.T. Zag deze week op het journaal dat er noorderlicht te zien was boven Friesland. Eén keer raden aan wie ik op dat moment dacht 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Ik was ook erg blij met deze toevallige ontmoeting.
   Er was ook een klein kansje op poollicht voorspeld vanaf de Waddenkust. Het was mij te koud en de kans te onzeker om ervoor naar Paesens te rijden. Achteraf bekeken jammer. Maar verkijk je er niet op. Meestal is het zo zwak dat je het met het blote oog niet kunt zien, maar op foto’s wel. Fotografisch poollicht. maar leuk dat je toch even aan me dacht. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 4. Prachtig! En wat leuk een vogelarchief! Ik begin net, de grote herken ik wel meestal, maar dat kleine spul vind ik lastig, maar wel leuk om ermee bezig te zijn al zijn het vaak dezelfde natuurlijk.

  Geliked door 1 persoon

 5. Mooi in beeld gebracht Jan, die Tapuit! Mijn eerste Tapuit dit jaar zag ik begin april op Terschelling in de polder. Afgelopen woensdag kwam ik er een tegen in het Bargerveen. De witte stuit is een goed kenmerk als ze aan komen vliegen. De afstand was nog wel vrij groot, maar één foto heb ik geplaatst op het recentste bericht op mijn blog. Dat is voornamelijk gewijd aan de Roodpootvalk die nu al een paar weken als een magneet in het Bargerveen op vogelaars werkt.

  Geliked door 1 persoon

 6. Wouw Jan!!!!! Wat een observatie… wat een schitterende foto’s! Dat is een bijzondere ontmoeting, eentje dat kan tellen. Ik zag de roodborsttapuit vorig jaar… de tapuit heb ik nog niet gezien! Schitterend Jan👌

  Geliked door 1 persoon

 7. Wat een prachtige foto’s Jan. Echt om bij weg te dromen.
  Gisteren zaten twee (simpele) duiven hier minutenlang te paren, ik dacht onmiddellijk aan jou, hoe je deze mooie rustige! liefdescene prachtig in beeld zou hebben gebracht. Maar ik heb geen geschikte camera….

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.