Weinterper Skar door andere ogen

Omrop Fryslân TV zendt tegenwoordig op maandag een 10 minuten durend natuurprogramma uit. ‘Maitiidsswalker’ (vrijvertaald: ‘voorjaarszwerver’) speelde zich gisteren af in het Weinterper Skar, terwijl de regen tijdens de opnamen af en toe met bakken naar beneden kwam …

Normaal zou ik jullie hier niet mee lastig vallen, want presentator Remco de Vries zal voor de meesten van jullie niet te verstaan zijn. In dit geval ligt dat wat makkelijker, omdat Remco op pad gaat met de volledig Nederlandstalige boswachter Manon van Wesel. En zij is degene die de interessante dingen vertelt over de bijzondere vegetatie van dit mineraalrijke gebied …

Na de intro van het programma, waarin je een deel van het Weinterper Skar vanuit de lucht ziet, beginnen Remco en Manon hun gesprek, terwijl ze lekker op het eerste Afanja-bankje zitten. Ik denk zelfs dat ze behalve het heidekartelblad ook de eerste Brede orchis van dit jaar tonen, die ik hier ook heb geplaatst …

En hier kun je ’t 10 minuten durende programma (terug)zien: ‘Maitiidsswalker.’

39 gedachten over “Weinterper Skar door andere ogen

 1. dank je wel voor de link. ik ga vanavond meteen kijken. en dat Fries versta ik wel. zo ongeveer. Namen van planten zijn trouwens in veel dialecten verschillend.
  Mijn zusje heeft in Suid-Afrika de naam Liefgeschies geleerd, voor viooltjes.

  en Turken van het platteland noemen madeliefjes Schape ogen.

  Mooi hè?

  Geliked door 1 persoon

 2. Hartstikke leuk en interessant Jan. Ik sta altijd weer versteld van mensen die daadwerkelijk de namen weten van die planten. In de Bakkeveense duinen heb ik niet zo lang geleden gewandeld, in het Weinterper schar nog niet. Als ik er ben zal ik zeker ook even plaatsnemen op het Afanjabankje.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dat filmpje maakt het werkelijk ‘af’ !
  Met dat witte doek de nacht of andere vlinders of insecten vangen, dat deden wij vroeger ook, om ze te tellen, niet om ze te bewaren of zo.
  Een tof logje, bijna een ode aan de schoonheid van Friesland :- )

  Geliked door 1 persoon

 4. Mooie en interessante uitzending. Interessant om te horen over de half-parasitaire heidekartelblad en de symbiose tussen orchis en schimmels.
  Gelukkig verstaat Manon wel Fries.
  Interessant stukje ook over de nachtvlinders. De boodschap was alleen niet zo mooi.
  Fijne dag verder.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik vond het ook een dusdanig mooi en interessant programma, dat het me goed leek om het hier even te delen. Al zou het maar alleen voor jou zijn, omdat het zo ongeveer het eerste Friese natuurgebied is, dat je goed hebt leren kennen. 🙂
   Dat het zeker in het Weinterper Skar al een jaar of tien niet goed gaat met de (nacht)vlinders en andere insecten, was helaas geen nieuws voor me. ;-(

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.