Pronkstukjes in ’t Skar

Lang hoefde ik niet te lopen voordat ik bij de splitsing van paden kwam. De dobbe aan het pad naar rechts zou duidelijk te ver zijn vandaag, daarom nam ik het pad naar links. Terwijl ik langs het blauwgrasland liep, keek ik uit naar een paar van de beschermde planten die het Weinterper Skar in deze tijd van het jaar kleur horen te geven …

Al snel zag ik een paar Brede orchissen staan. Ze stonden te ver van het pad om er macrofoto’s van te kunnen maken, maar met behulp van de zoomlens heb ik ze toch redelijk in beeld kunnen vangen. De Brede orchis (frouljustriennen – ‘vrouwentranen’ in het Fries) staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam en sterk afgenomen. Maar gek genoeg is de soort volgens Wikipedia sinds 1 januari 2017 niet meer wettelijk beschermd

Intussen was ik aangekomen bij één van de twee ‘Afanja-bankjes’, die hier eind 2016 geplaatst zijn als goedmakertje voor het verdwijnen van de Nije Heawei. De bankjes maken mijn mobiliteit niet groter, maar het zijn wel fijne plekjes om even rust in acht te nemen en te genieten van de omringende natuur. En zo lang de lucht het bij dreigen hield, besloot ik daar even gebruik van maken …

Vanaf het bankje liet ik mijn blik over het blauwgraslandje voor me glijden. Ineens ontdekte ik de tweede beschermde plant waar ik naar had uitgekeken, het Heidekartelblad (heiderinkelbel in het Fries). Nog niet zo gek lang geleden moest je de minuscule bloemetjes met zorg zoeken, omdat er slechts enkele planten op of vlak naast het pad stonden. Nu lijken er veel meer te staan dan ik er in voorgaande jaren ooit heb gezien. Ook het heidekartelblad staat als zeer zeldzaam en zeer sterk in aantal afgenomen op de Nederlandse Rode lijst van planten. In het Weinterper Skar doet het heidekarteblad het op dit moment duidelijk erg goed …

Intussen bleef de lucht dreigen. Ik had mijn fotografische buit eerst wel weer binnen, daarom begon ik aan de terugweg naar de auto. Het ziet er niet naar uit dat we in mei nog echt warmer en standvastig weer krijgen, toch hoop ik binnenkort nog eens op een zonnig dagje wat langer in het Weinterper Skar rond te kijken …

41 gedachten over “Pronkstukjes in ’t Skar

 1. Pingback: Weinterper Skar door andere ogen | Afanja's Weblog

 2. mooie bloemetjes en foto’s Jan, het weer wil niet echt, hier giet het nu weer
  en gisteren ook veel regen gevallen, en het blijft veel te koud,
  straks begint deze zomer zonder dat we van de lente hebben kunnen genieten.

  Geliked door 1 persoon

 3. Prachtig! Dat heb je zeker gewonnen! Die van mij lijkt ook een andere soort. Morgen wordt een mooie dag, hier was het vanmiddag ook al heerlijk!

  Geliked door 1 persoon

 4. Wilde orchideeën vind je hier in het zuiden ook veel in de omgeving van Valkenburg, maar ook op andere plaatsen. Sommige nog mooier dan bij de bloemist,

  Geliked door 1 persoon

 5. machtig Jan, genieten daar dat kartelblad, ik wist een plek die hélemaal roze rag van dat plantje, tót……. juist ja, Staatsbosbeheer het gebied onder handen nam… grote weerschijnvlinder … het kartelblad…. alles weg…
  werkelijk, ik krijg nog moordneigingen….

  wees zuinig op wat je ziet… prachtig man .

  Geliked door 1 persoon

  • De rigoureuze snoeipartijen van een jaar of tien geleden ben ik intussen al bijna vergeten. Daar baalde ik indertijd vooral van vanwege het verdwijnen van veel insecten. De ingreep van SBB in 2016 met het verwijderen van de weg uit het gebied lijkt toch vooral een positieve invloed te hebben momenteel.

   Like

 6. Jan van het heidekartelblad heb ik nog nooit gehoord en wat een mooie naam voor de andere orchis vrouwentranen
  waarschijnlijk door de tekening op het blad.
  Wij zien alleen orchissen wanneer we in de duinen zijn.
  Het is echt een mooi stukje Friesland en zo’n bankje is wel uitnodigend.
  Gisteren hoorde ik op het journaal dat de waterstanden in Nederland weer normaal zijn.
  Misschien dat het daarom allemaal zo uitbundig bloeit.

  Jan nog een fijne avond

  Geliked door 1 persoon

 7. Zowel de orchideeën alsmede het heidekartelblad staan er prachtig op. Komt het door het nieuwe beheer of door het natte seizoen dat er nu meer heidekartelblad staat?
  Jammer dat je het zonder zonnetje moest stellen terwijl je op het Afanja-bankje zat te genieten.

  Geliked door 1 persoon

 8. Dat ze de natuur minder toegankelijk maken voor wandelaars enz, helpt de natuur om weer op ‘kracht’ te komen denk ik. Ergens in onze buurt hebben ze ook een paar hectare natuurgebied verboden toegang gemaakt. Het is nu al een dikke 5 jaar dat alles er zijn gangetje mag gaan, en onderzoekers hebben veel héél zeldzame planten en hagedis, salamander,stekelvisjes in dit gebied opgemerkt. Misschien een toegang aanvragen , samen met die onderzoekers, wie weet mag het dan ? 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Hier lag het nog net even anders, Dirk. Een landweggetje deelde het gebied in tweeën. Die weg is verwijderd om er weer één gebied van te maken, waardoor de natuurlijke waterhuishouding van het gebied verbeterd werd. Omdat ik indertijd vrijwel dagelijks in het gebied kwam, heb ik ervoor om dan in ieder geval een paar bankjes te plannen langs een nieuw aan te leggen zandpad. Het gebied zou anders voor veel mensen met een bewegingsbeperking niet meer toegankelijk zijn. Ik kan er dus nu nog wel komen, maar niet meer zo gemakkelijk als voor 2017. 5 jaar lijkt het wel dat de ingreep het gebied wel goed gedaan.

   Geliked door 1 persoon

 9. De reactie in het vorige blog was misschien wat voorbarig. Het ziet er toch al weer allemaal volwassen uit en …. Dat de zeldzame bloemen het zo goed doen is natuurlijk heel positief.
  Het Heidekartelblad heb ik wel eens in Duitsland gezien … Hier nog nooit

  Geliked door 1 persoon

  • De ingreep heeft het gebied goed gedaan. Vooral de waterhuishouding zal verbeterd zijn na het verwijderen van de weg die er dwars doorheen liep. Maar voor mij persoonlijk is het nog steeds een verlies, omdat ik niet meer overal kan komen.

   Geliked door 1 persoon

 10. ha Afanja,

  inderdaad… wat een dreigende, dramatische luchten.
  En wat een prachtige orchideeën.
  Jij weet de namen goed. Ik roep altijd maar: Moerasorchis.
  Omdat mijn moeder dat ooit zei…

  Groetjes!

  Geliked door 1 persoon

 11. Wie goed en beter en best kijkt, zoals met jouw geoefend oog, ziet eigenlijk best wel ongelooflijk veel moois in de natuur. Ik lees hier veel nieuwe namen, maar….. om in het geheugen blijvend te prenten?, daar vrees ik voor…. dagje ouder he Jan. Dan bankje in het groen zou me ook wel bekoren, maar ik neem het jullie niet af!

  Geliked door 1 persoon

  • Die namen ken ik ook alleen maar omdat ik al jarenlang in dat gebied komt. De brede orchis, het heidekartelblad en ondergetekende zijn er als het ware alle drie kind aan huis (geweest), dan leer je die namen wel onthouden. 😉
   Fijn dat het mag blijven staan. Het is een heel fijn bankje, precies mijn maat.

   Like

 12. Dat kan tellen Jan als waarnemingen… dan nog twee bedreigde soorten! Bankjes zijn ook mijn noodzaak aan wat langere wandelingen… ik neem meestal mijn “Walkstool” mee in de rugzak, zo kan ik eender waar wat uitrusten, of me achter de telescoop neerploffen… weegt niks en is niet duur en je kan het ook laag bij de grond gebruiken… goed voor macrofoto’s. (http://www.walkstool.com)

  Geliked door 1 persoon

  • Ach, weet je wat het is … als je eenmaal weet hoe ze eruitzien en waar je ze moet zoeken, valt het eigenlijk reuze mee om bedreigde planten te vinden.
   Wanneer ik bij goed weer op macrojacht ga, hang ik altijd een lichtgewicht visserskrukje over mijn schouder. dat is hetzelfde is, het is alleen wat goedkoper dan zo’n ‘walkstool’.

   Geliked door 1 persoon

   • Is waar Jan, ik kreeg het stoeltje cadeau, geen idee wat ze daarvoor vragen, teveel waarschijnlijk zoals voor alles… op de laagste stand is het echt balanceren en ik viel al enkele keren omver….🙂

    Geliked door 1 persoon

    • Ik heb gisteren even gekeken, ze varieerden van € 77,- tot € 107,-. Dan is mijn krukje een stuk voordeliger. Bijkomend voordeel is dat mij krukje op zachte grond zeer waarschijnlijk steviger staat dan die walkstool.
     Maar goed, als je zo’n ding krijgt, kan het. 🙂

     Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.