Oude liefde

‘Oude liefde roest niet’, zo luidt het gezegde. Het zal best, maar de glans gaat er na verloop van tijd wel wat af. Dat bedacht ik me, toen ik gistermorgen tussen de buien door voor het eerst dit jaar weer eens een fotokuiertje maakte in het Weinterper Skar …

In de periode 2005-2015 maakte ik – zeker in deze vaak groeizame en bloemrijke tijd het jaar – vrijwel dagelijks even een kuiertje in dit kleine natuurgebied ten zuiden van Drachten. Daar is een eind aan gekomen na het verwijderen van het landweggetje de Nije Heawei uit het gebied in 2016 …

De mooiste plekjes zijn sindsdien een stuk minder gemakkelijk bereikbaar, omdat de actieradius van mijn benenwagen beperkt is. Maar het slootje met de Waterviolier (wetterpinksterbloem in het Fries) bij de parkeerplaats kost me geen moeite. Er leken meer van die mooie roze-witte bloemetjes dan ooit in bloei te staan, alleen jammer dat er geen zon was om het even mooi uit te lichten …

Nu ik er toch was, stelde ik me niet tevreden met alleen wat foto’s van de Waterviolier. Daarom besloot ik toch maar even door te lopen naar ‘mijn‘ bankje, zou ik meteen even kunnen zien hoe het er met ’t blauwgrasland voor stond …

Onderweg daar naar toe, kon ik niet om deze half verzopen paardenbloemen heen …

 • wordt vervolgd

36 gedachten over “Oude liefde

 1. Hier is het ook al een hele tijd saai grijs weer…
  Mooi licht zal je als fotograaf niet echt tegenkomen vrees ik.
  Hopelijk komt er snel verbetering in het weer, tussen de 20 en 25 graden zou perfect zijn 🙂
  Het is wel sneu voor jou dat ze dat wandelpad dat je altijd gebruikte hebben verwijderd…

  Geliked door 1 persoon

  • Op je laatste opmerking heb ik zojuist bij het volgend blogje al gereageerd. 🙂
   Wat het weer betreft zit er niets anders op dan nog maar even door te bijten. Een warmere en stabielere periode komt elke dag weer wat dichterbij (hoop ik).

   Geliked door 1 persoon

 2. Jouw bankje … Ik kan me nog wel een beetje herinneren hoe het gebied onder de schop ging en je er een beetje buikpijn van kreeg. Het duurt enkele jaren voordat het weer iets moois wordt maar 5 jaar later zou dat toch wel al zichtbaar moeten zijn. Het veldje aan het eind van het blog belooft nog niet de beloning maar wie weet waar je in het vervolg mee op de proppen komt.

  Geliked door 1 persoon

 3. Voor het weer heb je dit jaar slecht gezorgd Jan, rond de twintig graden is lekker, maar dit is te koud en te nat. Doet uiteraard niets af aan je foto’s.

  Geliked door 1 persoon

  • Het zou inderdaad wel een graad of vijf warmer mogen. Maar voorgaande jaren klaagde we regelmatig over droogte in voorjaar en zomer. Er mocht ter compensatie intussen wel wat extra regen vallen. Tja, zo is er altijd wel wat te klagen m.b.t. het weer. 🙂

   Like

 4. De glans gaat er wat af…ach dat is met ons mensen ook zo nu we wat ouder worden. 😉
  Mooie foto’s van de waterviolier.
  Ach gossie, die verzopen paardenbloem. Wel kenmerkend voor het huidige weerbeeld.
  We hoeven in ieder geval niet bang te zijn dat het gebied nu verdroogt, lijkt me.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik heb het niet proefondervindelijk vastgesteld, maar ik heb het idee dat het in het blauwgraslandje een stukje zompiger was dan voorgaande jaren. Zelfs het pad lonkte niet om even te gaan liggen om een mooie macro-opname van de orchissen te maken. 😉

   Geliked door 1 persoon

 5. Vandaag heb ik ontelbare paardenbloemen vermoord met de grasmaaier. De natuur groeit en bloeit door die regen van de afgelopen dagen. Gelukkig hadden we alleen tegen de avond een onweersbui.

  Geliked door 1 persoon

  • De loop fiets zou daar nu wel weer kunnen denken. De afgelopen jaren hadden de (nieuwe) paden een dikke, te zachte toplaag, daar zakten de bandjes in weg.
   Er bloeiden inderdaad wel wat mooie, kwetsbare planten. Morgen de foto’s. 🙂

   Like

 6. Ik heb even google maps erbij gepakt om de Weinterperskar op te zoeken. Mooi gebied lijkt me dat. Ik ben benieuwd naar het vervolg van je verslag. Als je tenminste niet halverwege samen met de verdronken paardebloemen bent weggespoeld. Wat ís het nat overal niet?

  Geliked door 1 persoon

  • Ik heb het overleefd. De paden waren goed begaanbaar, maar in de blauwgraslandjes is het erg nat. Maar dat komt de natuur ten goede, de afgelopen jaren was het er in voorjaar vaak een wat dorre en droge boel, nu was het er allemaal frisgroen. De orchideeën hebben daar in elk geval niet onder te lijden gehad.

   Geliked door 1 persoon

 7. Wat een mooie bloem Jan ik kan begrijpen dat dit gebied een oude liefde is.
  Zo hebben we allemaal ons favoriete plekjes.
  Het is bij jullie nog zo heerlijk rustig hier in het westen is het niet leuk meer
  zo druk als het overal is.
  De foto’s van de waterviolier vind ik erg mooi.

  Nog een fijne dag

  Geliked door 1 persoon

   • Jan ik ben gaan kijken en je hebt gelijk de kleuren zijn veel sprankelender.
    Maar ook nu vind ik het een schitterende bloem.
    Volgens mij heb ik ze hier nooit gezien maar het is al een tijd geleden dat
    we eruit zijn gegaan.
    Toen ik nog fietste gingen we veel meer de polders in maar ons gebied
    is in de loop der jaren een stuk kleiner geworden.

    Groetjes Erica

    Like

  • Het is inderdaad nog steeds een mooi, plantenrijk gebied. Zo gaan die dingen, naar mate de kracht in mijn benen afneemt, worden de mooiste plekjes geleidelijk minder bereikbaar. Maar een paar keer per jaar, moet ik er voor mijn gevoel toch weer even naar toe.

   Like

Reacties zijn gesloten.