Witte(re) wolken

Nadat ik de vogelkijkhut in de Jan Durkspolder had verlaten, ben ik nog even een stukje in de richting van de windmotor gelopen. Daarbij vielen opnieuw de grote witte wolkenmassa’s op, die ik eerder vanuit de hut weerspiegeld in het water had gefotografeerd …

Die wolken leken me aan de bovenkant zó wit, dat ze me deden denken aan stukken die ik wel heb gelezen over geo-engineering. Dat is het opzettelijk grootschalig ingrijpen in de natuurlijke systemen van de aarde, met als doel klimaatverandering, en meer specifiek de opwarming van de aarde tegen te gaan. Men denkt hierbij b.v. aan het witter maken van wolken, zodat ze het zonlicht tegenhouden kan worden door het weerkaatsen …

Het gaat hier om technieken die huiveringwekkende gevolgen kunnen hebben, want je weet niet wat je mogelijk losmaakt aan natuurkrachten. Op dit moment is het nog science fiction, maar er wordt al wel mee geëxperimenteerd. Voor meer informatie verwijs ik graag naar een 8 minuten durend gesprek bij ‘EenVandaag’ uit mei 2018 en een artikel in ‘De Tijd uit augustus 2019 …

33 gedachten over “Witte(re) wolken

 1. Wolken zijn mooi, zo is er tenminste wat te zien in de lucht … Iets dat constant verandert in nieuwe vormen. Veel beter dan een strak blauwe lucht.
  Ik hoop toch echt dat de mens niet het weer wil gaan beïnvloeden … dat is gedoemd tot rampzalige gebeurtenissen.
  Men kan beter acuut stoppen met massale bomenkap wereldwijd, dat is de beste oplossing om het klimaat weer normaal te krijgen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Als ik dit hoor en lees, besef ik dat er heel erg slimme mensen zijn. Bewondering voor hun creativiteit en denkvermogen.

  Maar ik voel ook angst, ingrijpen in het ecosysteem lijkt me heel drastisch. Wat we eerst kapot maakten, moet nu hersteld wordend en wat zijn daar de gevolgen weer van? Hoe ver gaat de mens en komen er ooit onomkeerbare gevolgen?

  Mijn verstand reikt gewoon niet ver genoeg om dit te begrijpen. Maar ik zie vaak hoe zogenaamde oplossingen tot nieuwe problemen leiden.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.