Witte(re) wolken

Nadat ik de vogelkijkhut in de Jan Durkspolder had verlaten, ben ik nog even een stukje in de richting van de windmotor gelopen. Daarbij vielen opnieuw de grote witte wolkenmassa’s op, die ik eerder vanuit de hut weerspiegeld in het water had gefotografeerd …

Die wolken leken me aan de bovenkant zó wit, dat ze me deden denken aan stukken die ik wel heb gelezen over geo-engineering. Dat is het opzettelijk grootschalig ingrijpen in de natuurlijke systemen van de aarde, met als doel klimaatverandering, en meer specifiek de opwarming van de aarde tegen te gaan. Men denkt hierbij b.v. aan het witter maken van wolken, zodat ze het zonlicht tegenhouden kan worden door het weerkaatsen …

Het gaat hier om technieken die huiveringwekkende gevolgen kunnen hebben, want je weet niet wat je mogelijk losmaakt aan natuurkrachten. Op dit moment is het nog science fiction, maar er wordt al wel mee geëxperimenteerd. Voor meer informatie verwijs ik graag naar een 8 minuten durend gesprek bij ‘EenVandaag’ uit mei 2018 en een artikel in ‘De Tijd uit augustus 2019 …

33 gedachten over “Witte(re) wolken

 1. Wolken zijn mooi, zo is er tenminste wat te zien in de lucht … Iets dat constant verandert in nieuwe vormen. Veel beter dan een strak blauwe lucht.
  Ik hoop toch echt dat de mens niet het weer wil gaan beïnvloeden … dat is gedoemd tot rampzalige gebeurtenissen.
  Men kan beter acuut stoppen met massale bomenkap wereldwijd, dat is de beste oplossing om het klimaat weer normaal te krijgen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Nu je dat schrijft, ik zat hier een paar dagen terug ook naar heel witte wolken bovenaan te kijken en het viel me zo op omdat er een vliegtuig voorbij vloog en zo een kleur palet gaf. Het verwonderde mij erg die witte kleur.

  Geliked door 1 persoon

 3. Alleen geëxperimenteerd, voor zover ik weet. voorlopig blijft het daarbij. Je weet nooit wat er, naast een goedbedoelende opzet, voor idioots bij komt kijken.
  De kraaien kijken elkaar aan: rare schepsels, die mensen. ☻

  Geliked door 1 persoon

 4. Ongelooflijk wat men allemaal al kan en bedenkt. Maar helaas, het is zoals met geneesmiddelen: wat met de bijwerkingen? Die zullen er onvermijdelijk altijd zijn… De natuur laat zich niet zomaar dwingen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Als ik dit hoor en lees, besef ik dat er heel erg slimme mensen zijn. Bewondering voor hun creativiteit en denkvermogen.

  Maar ik voel ook angst, ingrijpen in het ecosysteem lijkt me heel drastisch. Wat we eerst kapot maakten, moet nu hersteld wordend en wat zijn daar de gevolgen weer van? Hoe ver gaat de mens en komen er ooit onomkeerbare gevolgen?

  Mijn verstand reikt gewoon niet ver genoeg om dit te begrijpen. Maar ik zie vaak hoe zogenaamde oplossingen tot nieuwe problemen leiden.

  Geliked door 2 people

  • Voor dat laatste ben ik ook bang. Als je met het klimaat gaat prutsen, dan weet je niet wat voor krachten je losmaakt. En als zoiets al zou lukken, lokt dat dan niet uit om maar op de oude weg door te gaan, met daarbij het risico om van de wal in de sloot te raken!?

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.