Al grote jonge ooievaars

Omdat ik in de Jan Durkspolder al snel was uitgekeken, ben ik even doorgereden naar Earnewâld om te kijken hoe het er met de ooievaars gesteld was. Terwijl het voor veel weidevogels een heel goed voorjaar was, zijn op diverse plaatsen in het land jonge ooievaars dit voorjaar slachtoffer geworden van regen en kou. Bij een paar van de nesten die vanaf de weg goed te zien zijn, lijkt dat hier bij Earnewâld gelukkig wat mee te vallen …

Op het paalnest tegenover de gaswinlocatie aan de Dominee Bollema van der Veenweg stond één de ouders met twee al grote jongen, die speciaal voor de fotograaf wel even een grappige pose wilden aannemen …

Ongeveer driehonderd meter verder naar het noorden stonden drie jongen op een paalnest …

Bij afwezigheid van de ouders leek het erop dat de al flink uit de kluiten gewassen jongen elkaar aan het voeren waren …

37 gedachten over “Al grote jonge ooievaars

 1. Dat was dus een goed idee. Daar was gelukkig meer activiteit te bespeuren dan vanuit de kijkhut.
  Mooi dat het goed gaat met deze jongen. Inderdaad een grappige pose. Het lijkt wel een soort genegenheid naar elkaar.
  Als de ouden had geweten dat jij kwam voor een fotoreportage dan had ze de jongen vast wel even in bad gedaan. 😉
  Tsjonge jonge wat een viespeuken.

  Geliked door 1 persoon

  • Na een bezoekje aan de Jan Durkspolder rijd ik vrijwel altijd even langs de ooievaarsnesten bij Earnewâld. Blijft interessant vanaf het moment dat de ooievaars terugkeren totdat weer vertrekken. En af en toe springt er daarbij eens eentje uit de band, door niet te vertrekken en hier in een zachte winter door de weilanden te blijven zwalken.
   Het is niet te geloven hoe die jongen er meestal uitzien, hè. Die mag je met recht viespeuken noemen. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 2. Mooi Jan. Ze groeien goed. En over een poosje zijn ze weg. Maar dat is ook goed. Ik verwelkom altijd met vreugde de ooievaars die in het voorjaar op de paal langs mijn vaste wandelrondje nestelen. Eerst de ene, dan komt de andere en een poosje later zie je de kopjes boven de nestrand uitpiepen. Ze zijn een soort klok, het uurwerk van de natuur.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, er zijn zo van die zaken die een duidelijk ritme hebben. En af en toe springt er daarbij eens eentje uit de band, door niet te vertrekken en hier in een zachte winter door de weilanden te zwalken. Ik probeer elk jaar ook ’s winters dat rondje langs de ooievaarsnesten bij Earnewâld een paar keer te maken.

   Geliked door 1 persoon

 3. Mooi!
  En dat bijna in jouw achtertuin. In mijn omgeving staan ook een aantal palen.
  Maar jammer genoeg zie ik daar nooit ooievaars.

  PS: Ahmed vertelt mij dat inJemen het verhaal gaat dat de kinderen uit de knieen komen … Een Ooievaar kent hij niet.

  Vogelvriendelijke en kindvriendelijke groet,

  Geliked door 2 people

  • Ja, sinds corona ben ik extra blij onze woonplaats en het omringende natuur- en weidegebied, Rob. Het ontlopen van drukte is hier nog altijd niet moeilijk.
   Mooi verhaal van Ahmed. ’s Lands wijs ’s lands eer, zullen we maar zeggen.
   – Groetnis út moai Fryslân.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.