Weerzien met De Deelen

Vorige week zaterdag besloten Jetske en ik weer eens samen naar De Deelen te gaan. Daar waren we al veel te lang niet meer samen geweest. Nadat we tijdens onze laatste fotokuier bij de Kapellepôle geen juffers en libellen hadden aangetroffen, hoopten we hier meer geluk te hebben. Ik stelde voor om eerst een kijkje te nemen bij het linker petgat bij de parkeerplaats …

Terwijl Jetske nog even bezig was met haar uitrusting, liep ik alvast naar de vlonderbrug over het petgat. Nog voordat ik een voet op het hout had gezet, zag ik al een libel op de met gaas bespannen vlonder zitten. Dat was maar goed ook, want één voet op de brug en er is geen leven meer op te bespeuren …

Nadat ik de bovenstaande foto’s had gemaakt en Jetske zich bij me had gevoegd, vervolgde ik mijn weg over de bij iedere stap luid krakende vlonderbrug …

Waterlelies, gele plompen en hier en daar wat krabbenscheer bedekten het wateroppervlak. Op die krabbenscheer kom ik later in deze serie nog terug …

Voor nu laat ik het erbij dat het een goed teken is dat de krabbenscheer ook hier in bloei staat. De onderstaande close-up van het kleine bloemetje van de krabbenscheer heb ik bij de vijver in onze tuin gemaakt …

Een paar maal lukte het om een juffertje dat even op de krabbenscheer neerstreek in beeld te vangen. Verderop tijdens onze kuier kregen we nog verschillende juffers en libellen lekker close in beeld …

 • wordt vervolgd

30 gedachten over “Weerzien met De Deelen

 1. Lijkt me Leuk als je me komt volgen ik fografeer en maak natuur fotos vlinders en nog meer wees welkom en over mijn leven met een beberking 🤗 liefs eveline

  Geliked door 1 persoon

 2. Je maakt er weer een mooie opbouw van.

  Zoals je daar ook al opmerkte…de gewone oeverlibel, het mannetje die graag op de grond wil landen, is fotogenieker op een vlonder dan in het gras met rommeltjes.

  Was jouw witte bloemetje van de krabbenscheer ook ‘doodgeslagen’ op de foto? Omdat je een bloemetje toont uit jullie eigen vijver.

  Ik heb de series in concept klaarstaan. Aanvankelijk wilde ik er twee series van maken, maar dat heb ik toch maar gewijzigd in drie series. Anders is het wel weer, grote stappen snel thuis…

  Geliked door 1 persoon

  • Het witte bloemetje van de krabbenscheer is dat subtiel gele hart een lastig te fotograferen. Het is me in de natuur nog nooit zo goed gelukt om er een knappe close-up van te maken als in de tuin.
   Ik red het niet in drie delen. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 3. Mooi gebied daar, water en groen zijn zomers altijd een succes, weelderig is de indruk.
  Krabbescheer ken ik niet of ik weet niet dat ik het ken, ik kom van een waterrijke omgeving, dus…
  De libel en het juffertje staan er weer puik op, fotogeniek als ze zijn.

  Geliked door 1 persoon

  • Dat hoort ook zo, Ria. Krabbenscheer verdwijnt als het goed is in de herfst langzaam naar de bodem. In het voorjaar duikt hete dan weer langzaam op. En als het meezit, wat bij ons de laatste jaren heel goed gaat, verschijnen er dan in het voorjaar jonge loten aan. Die maken zich na een tijdje los van de moederplant en blijven dan drijven. De moederplant verdwijnt daarna voorgoed in de diepte. Voorwaarde van dit alles is wel dat de waterhuishouding goed is.

   Like

Reacties zijn gesloten.