Op safari in de tuin

Al zo lang ik blog trek ik regelmatig gewapend met mijn camera op safari de tuin in. Meestal tref ik onderweg alleen klein vliegend en kruipend wild aan, maar een paar weken gelden pakte dat anders uit …

Het startpunt van deze bijzondere safari lag op het terras. Daar had ik in de zomer al diverse keren vreemde geluiden gehoord in de klimop. Zelfs Oskar sloeg er op een middag op aan. Maar Oskar is niet zo’n held, dus hij deinsde al snel terug. Zelf ben ik ook een paar keer op zoek gegaan naar de bron, maar ik kon het niet vinden. Dit is wat ik hoorde …

Omdat ik er niet achter kwam wat het was, liet ik het er eerst maar bij. Totdat ik 30 juli ’s avonds rond 22:30 uur nog even de tuin in liep. Om de situatie wat te schetsen, hieronder even een paar foto’s van de situatie bij daglicht. Vanuit de hoek linksachter, in de buurt van de yuka, hoorde ik vanuit het duister hetzelfde geluid klinken, maar nu nog een stuk luider …

Met de camera in de aanslag sloop ik naar achteren. Heel misschien komt het onderstaande beeld de vaste volgers nog vaag bekend voor. We bevinden ons hier in het hart van last resort nr. 3, oftewel onze tuin. Dit is the place to be op dagen dat mijn benen de kracht niet hebben voor een echte kuier b.v. naar één van de andere last resorts. Hier heb ik altijd alles bij de hand en genoeg plek om te zitten. En er valt ook nog wel eens wat te beleven, zoals die avond …

Ik hoefde maar op het luid af te gaan. Maar omdat de duisternis al was ingevallen, zag ik pas toen ik het licht van mijn mobieltje had aangedaan, wat uiteindelijk de bron van het geluid was. Achter de yuka zaten twee luidruchtig snuivende egels. Ze mogen nog van geluk spreken dat ze zo ver zijn gekomen. Als ze aan de achterkant langs de vijver gelopen zijn, hadden ze ook zomaar te water kunnen raken …

Blijft alleen nog even de vraag wat die beestjes daar nou doen … hebben ze ruzie of is het juist de liefde voor elkaar die hen zo luidruchtig in beweging heeft gebracht …?

48 gedachten over “Op safari in de tuin

 1. Wowww wat een geweldige ontmoeting en geweldig filmpje.
  Als je het vergelijkt met blazende katten dan zou je zeggen dat ze elkaar niet echt mogen. Maar op een site las ik het volgende.
  ….In mei – juli is de paartijd, soms nog een keer in augustus. Egels produceren vooral in de paartijd de meeste geluiden. Ze zijn in die tijd ook het meeste actief en maken dan een snuivend blazend tot snurkend geluid…
  https://www.vivara.nl/zoogdieren/egel
  Dan zou je zeggen dat het misschien toch iets met paren te maken heeft. Ze hebben natuurlijk gewacht met paren tot jij verdween, want je weet, ze doen het heel voorzichtig. 😉
  Als ik je was zou ik maar goed het hoekje in de gaten houden en kijken of er jonge egeltjes komen.

  Geliked door 1 persoon

  • Die pagina had ik ook al ontdekt, en daar staat ook ergens: ‘Als de paartijd voorbij is en de jongen in aantocht zijn, verjaagt het vrouwtje het mannetje.’ Dus ja, wie het weet mag het zeggen … 🙂
   Ik zal in elk geval eens proberen te kijken of er iets in de egelmand zit.

   Geliked door 1 persoon

 2. Dit voorjaar vond ik een gekwetste egel in de tuin die ik naar het VOC voor verzorging bracht. (hij is er helemaal doorgekomen hoor). Daar vertelden ze me dat egels echt territoriale dieren zijn en mannetjes serieus kunnen blazen en vechten met elkaar en zo elkaar verwonden. Ik vind deze twee precies ook niet zo vriendelijk voor elkaar.

  Geliked door 1 persoon

 3. Egeltjes zijn goed voor je tuin, ze eten slakken! Is de rand van je vijver schuin? Dan moet je er iets maken, zo niet dan zwemmen ze vanzelf naar de kant en klimmen eruit. Het zijn beschermde dieren wist je dat? De dierenarts moet ze gratis behandelen. Maak desnoods twee uitgangen uit je vijver. Egels maken idd een berg herrie, hier gaan ze aan het raam staan als ze mijn aandacht willen. Ze zijn dol op kattenbrokken en hier krijgen ze de restjes die de katten niet meer hoeven. Ik probeer ze in de tuin te houden tegen de slakken en heb dus een paar plekken waar ze lekker en veilig kunnen slapen.

  Geliked door 1 persoon

  • Ze kunnen er in geval van nood aan één kant uit klimmen. Ik zal eens kijken of ik aan de andere kant nog iets met een plank kan doen. Veilige plekjes zijn er wel voor ze, we hebben sinds vorig jaar zelfs een egelmand voor ze in de tuin staan. Die heb ik alleen niet zo neergezet dat ik ook kan zien of ze er gebruik van maken, daar zal ik toch nog eens naar kijken..

   Like

 4. We hadden er ook eens eentje , vanachter in onze tuin.
  Onze hond moest er natuurlijk weer als eerste bijzijn… de uitslover ! 😉
  maar de scherpe egel-stekels die hem flink hadden geprikt op en in zijn bek en neus,
  deden zijn enthousiasme flink dalen… !
  Met de staart tussen de benen rende ons hondje al jankend terug naar binnen 😎
  Iedereen moet leren hé, zelfs jonge hondjes 😎

  Geliked door 1 persoon

 5. Egels kunnen inderdaad luidruchtig zijn. Tijdens de lente kon ik ze tot boven in onze slaapkamer horen. Of het iets met paren ofzo te maken heeft weet ik niet. Toen waren ze met twee of drie, ik kon het niet goed zien.

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat een aparte en leuke bezoekers! Ik wist niet dat ze zo’n geluid konden maken. Het lijkt wel heel hard snuiven wat ze doen. Zouden ze samen zoeken naar voedsel?
  In ieder geval vind ik ze schattig om te zien. Wat een plezier om in de tuin te hebben.

  Geliked door 1 persoon

  • Grappig hè, dat geluid was voor mij ook helemaal nieuw. Ik heb intussen al verschillende suggesties gekregen over hun bezigheden, maar we zullen het wel nooit weten. Dit soort kleine gebeurtenissen maken me vooral blij, omdat het wat zegt over de kwaliteit van en omstandigheden in ons tuintje. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 7. Egels kunnen enorm lawaai maken. De laatste keer dat ik kampeerde zat er ’s nachts eentje in de vuilniszak die buiten op de grond stond. (Daarna aan een hek gehangen) Maar dat gesnuif…. misschien waren ze op jacht? Egel 1: Ruik jij die worm? Egel 2: Ja, hij moet hier ergens zitten. Onder de ton misschien?

  Geliked door 1 persoon

 8. Dit is wel een schitterende waarneming in je eigen mooie “resort”, Jan.
  Het is bekend dat egeltjes bij het vrijen zulke enthousiaste geluiden kunnen maken, dat mensen denken dat er gespuis in de bosjes zit en de politie waarschuwen.. Jouw egeltjes hebben dan slechts een beschaafde conversatie…
  Hartelijke groeten, Zem.,

  Geliked door 1 persoon

 9. Nou zeg dit is toch erg gaaf hoor, koesteren de egels! Ja, wat kunnen ze een lawaai maken, ik denk niet dat het ruzie is…het schijnt dat ze om deze tijd op pad gaan om een overwinteringsplek te zoeken.

  Geliked door 2 people

 10. Als ze er in hun amoureuze (?) beslommeringen te water raken, komen ze er dan wel makkelijk uit, Jan? Bij vrienden van me in de tuin verzoop ooit een egel in een ingegraven speciekuip, daarna hebben ze rap een opstap gemaakt, maar toen was het dus al te laat.

  Geliked door 2 people

 11. Toen onze kater er nog was, zetten wij vaak kattenbrokken buiten als we weg waren, tot we ontdekten dat mijnheer egel het bakje parmantig leeg at, en onze kater op zijn honger bleef zitten.
  Dat filmpje is fijn genieten.

  Geliked door 2 people

 12. Wat een fantastische ervaring Jan. Mijn dochter heeft elke avond een hele familie in de tuin in de tuin 2volwassen egels en 4 kleintje die komen daar kattenbrokken uit het potje van de poezen leegeten. Knap filmpje heb je gemaakt

  Geliked door 2 people

  • Dankjewel, Marylou. Die ervaring met kattenbrok komt meer voor.
   We hebben hier wel vaker een egel in de tuin gehad, maar een enkeling hoor je alleen maar wat schuifelen en ritselen in het blad en zo. Twee bij elkaar bleken ineens knap luidruchtig te kunnen zijn. 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.