Last resorts: de Jan Durkspolder

Ik was onderweg naar de Jan Durkspolder, toen ik onderweg weer eens werd opgehouden door een paar reeën. Dat overkomt me de laatste tijd weer vrij vaak op verschillende plaatsen langs deze route. Maar voor alle duidelijkheid: ik heb het nog nooit als lastig ervaren. Integendeel, prettiger oponthoud is nauwelijks denkbaar …

Eenmaal op het laatste deel van de doodlopende Westersânning is aan de linkerkant van de weg de grote vogelkijkhut van de Jan Durkspolder te zien. Hij staat aan het eind van een smalle, ca. 100 m lange landtong te midden, omringd door water …

Waar de weg overgaat in een onverhard pad laat ik de auto achter. Na een klein stukje lopen over het pad genaamd de Geau, sla ik aan het eind van de schaduwen over het pad linksaf …

Een ongeveer 100 m lang paadje slingert omgeven door knotwilgen in de richting van de kijkhut. Ergens halverwege heb ik de foto met de springbalsemien gemaakt, die hier onlangs voorbij kwam onder de titel ‘Last Resorts (2)’. Voorbij de bocht in het pad voert een houten plankier naar de vogelkijkhut …

Vanuit de hut heb je door een groot aantal kijkluikjes rondom uitzicht over de watervlakte. Dit jaar viel het aantal mooie observaties vanuit die hut wat tegen. Dat is in voorgaande jaren wel eens beter geweest, maar desalniettemin is deze vogelkijkhut mijn 2e last resort, omdat ik er na 150 m lopen altijd een droge zitplek heb …

Ditmaal viel de oogst niet tegen. In de verte, eigenlijk net wat te ver voor mijn camera, zat een flinke roofvogel in het topje van een boom. Ik ben geneigd te zeggen dat het een grauwe kiekendief is, maar het kan ook een buizerd zijn …

Ik stond net op het punt om de terugtocht te aanvaarden, toen er aan de westkant van de hut voor het eerst dit jaar een lepelaar dichtbij de hut verscheen. Erg lang liet hij zich niet zien, maar mijn dag was alweer goed …

Tot zover mijn tweede last resort.

37 gedachten over “Last resorts: de Jan Durkspolder

 1. Er zitten prachtige foto’s tussen! Die sierlijke lepelaar die vis probeert te vangen, de roofvogel op de witte achtergrond en de houten weg naar de kijkhout zijn pareltjes.
  De mooie stukjes natuur genieten in de omgeving, heerlijk! Hier in de hof zie ik alleen maar…..duiven😦

  Geliked door 2 people

  • Dankjewel, het zat me weer lekker mee die dag. Na de reeën vond ik vooral de kans om eindelijk weer een lepelaar van dichtbij te fotograferen een cadeautje.
   Over onze hof vertel ik morgen weer wat … daar zitten gelukkig sinds dit jaar geen duiven weer, maar wel wat anders. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 2. Het lijkt me geen buizerd. Maar op basis van welke kenmerken weet je dat het de grauwe is en niet de bruine? Daar kan ik weer van leren. 🙂
  Een mooi buitenkansje dat de lepelaar nog zo mooi in beeld kwam. Het leverde je een mooie serie op.

  Geliked door 2 people

   • Jammer dat het seizoen dan alweer voorbij is.
    Er blijven wel steeds meer lepelaars in ons land overwinteren in ons toch niet zo koud kikkerlandje. Maar dat is nog voornamelijk op Texel en in Zeeland. Maar het kan best zo zijn dat het een kwestie van tijd is (opwarming) dat ze ook in andere delen van ons land blijven overwinteren.

    Geliked door 1 persoon

 3. De hut ligt op een goed verscholen plaats, romantisch en de weg ernaartoe ziet er uit als in een verhaaltje.
  Goed idee dat je er niet met de auto naar toe moet, dat houdt de plek in evenwicht met het groen.
  Mooie plaatjes, de roofvogel zou inderdaad een buizerd kunnen zijn, we hebben ze hier ook.
  Maar ik weet het niet echt.

  Geliked door 2 people

  • Ja, dat zijn fijne plekjes om af en toe eens even een uurtje te zitten. Een tweede fijne vogelkijkhut staat nog wat dichter bij huis, maar daar moet ik bij regenachtig weer eerst een zompig pad overwinnen. Afijn, die komt binnenkort sowieso nog een keer voorbij als nummer 4 op de lijst. 🙂

   Geliked door 1 persoon

   • In mijn Dilbeekse (Rond Brussel) natuur ervaringen, heb ik 1x in 25 jaar een reiger of een ooievaar (dat ik het zelf niet meer weet) kunnen spotten… De vogel vloog weg in een onscherp waas… Vogelhutten en dergelijke vind je hier bij ons niet. (of ze zijn vernield door vandalen…) Enfin soit, ik klaag niet, ik geniet van je natuur ervaringen , je foto’s ervan… Gedeelde vreugde is dubbele vreugde hé ? 😉

    Geliked door 1 persoon

    • Dat laatste is zeker waar, Dirk, Maar eerlijk is eerlijk, het is behelpen wanneer je alleen op foto’s en verhalen bent aangewezen. Ik realiseer me heel goed, dat ik in dat opzicht een bevoorrecht mens ben. Als het meezit, tref ik op een dag tijdens een autoritje door de omgeving een blauwe reiger, een grote zilverreiger, een paar ooievaars, lepelaars en kleine sprong reeën. Maar er gaan ook minstens zoveel dagen voorbij dat ik niks bijzonders zie. 🙂

     Geliked door 1 persoon

  • Het is deze zomer wel heel vaak raak met reeën die me naar de berm lokken voor een fotostop tussen de bedrijven door. Maar ik beleef er keer op keer weer plezier aan, dus laat maar gebeuren. Zo valt er ook wat te fotograferen, wanneer het rond de kijkhut wel erg stil is.

   Geliked door 1 persoon

 4. Het heeft denkelijk heel weinig gescheeld of we hadden elkaar in de kijkhut kunnen ontmoeten. Jij had meer geluk met die Lepelaar, voor mij bleef alleen over het vastleggen van de schittering in het water.

  Geliked door 2 people

  • Dat zou best aardig geweest zijn, om daar met die schitteringen op de achtergrond wat bij te praten.
   Het was voor mij ook de eerste keer dit jaar dat er een lepelaar zo dichtbij kwam. Jammer, in voorgaande jaren heb ik er meerdere keren aardige plaatjes van kunnen schieten. Maar wie weet, misschien laten ze zich de komende weken af en toe nog eens zien.

   Geliked door 1 persoon

 5. Reeën zie je best veel de laatste tijd. Ze lijken ook minder schichtig. Misschien heeft het ermee te maken dat steeds meer stukjes grasland vernatuurd worden, zodat ze én genoeg voedsel hebben én een schuilplaats. Maar een lepelaar heb ik nog nooit in het wild gezien! Fijne foto’s Jan. (p.s Komt je titel Last Resort van dat liedje van de Eagles?)

  Geliked door 2 people

  • Dit is wel één van de betere tijden om ze te spotten, Peter. De mannetjes krijgen weer trek in de vrouwtjes, want er moet stilaan weer aan niet nageslacht gedacht worden. Ik zag deze week weer een reebok een tijdlang achter een geit aan rennen. Maar zodra de speelsheid achter de rug is, duiken ze nu weer graag het beschermende maisland in als dat in de buurt is.
   Hoe vaak je ze ziet heeft waarschijnlijk ook te maken met de schaal van de landbouw. Hier rond Oudega en Earnewâld zie je vooral kleinere weilanden omgeven door boomsingels. Ze durven het hele weiland te gebruiken, omdat er in geval van nood altijd wel een veilige boomsingel in de buurt is.
   Aan de rand van de plas met de grote kijkhut in de Jan Durkspolder zit al jarenlang een kleine kolonie lepelaars. Ze laten zich dit jaar jammer genoeg alleen van grote afstand zien. Als ze even wat dichterbij komen, wat in voorgaande jaren vaker gebeurde dan dit jaar, kun je er wel mooie foto’s van maken.
   De titel ‘Last resort’ is inderdaad aan de Eagles ontleend. Vooral de volgende zin heeft me altijd aangesproken:
   ‘Cause there is no more new frontier
   we have got to make it here’
   Mijn ‘Last resorts’ zijn daarom noodgedwongen steeds meer ‘the places to be’.

   Geliked door 1 persoon

   • Dank voor je uitgebreide reactie Jan. Het landschap waar je het over hebt ken ik wel een beetje, en het is zo, er zijn verschuilmogelijkheden genoeg daar. The Eagles behoorden tot de beste tekstschrijvers in de popmuziek. . Verhalen, zijn het, met prachtige beelden. En het is waar: als de grenzen niet verder verlegd kunnen worden, dan zoek je het dichter bij huis. Je gaat er wel heel goed van kijken, dat bewijzen je berichten.

    Geliked door 1 persoon

    • Mee eens, zowel tekst als muziek van the Eagles zijn van grote klasse en staan nog steeds als een huis.
     En wat het laatste betreft, is een Fries gezegde wel van toepassing: ‘As it net kin sa’t it moat, dan moat it mar sa’t it kin. 🙂

     Like

 6. Misschien één van je last resorts Jan maar zeker wel en hele mooie (en droge) met nog een comfortabel zitje er bovenop.
  Er valt duidelijk ook heel veel te beleven, en dit allemaal op een voldoende korte wandelafstand 🙂

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.