Terug naar de oorsprong

Vandaag ga ik met Nils en de beide jongens terug naar mijn geboortegrond. Aan de hand van de onderstaande foto’s hoop ik ze ter plaatse wat te kunnen vertellen over hoe het leven er voor mij als opgroeiend kind eind jaren 50, begin jaren 60 uitzag op het Friese platteland …

Op mijn weblog heb ik ’t hele verhaal al eens uit de doeken gedaan in een 3-delige serie. Voor de gemiddelde blogger voldoet dat prima, maar voor de jongens zal een stukje ‘aanschouwelijk onderwijs’ op locatie vast beter beklijven. Voor belangstellenden die het nog niet kennen, is de driedelige serie hier terug te vinden:

> Echten – Commissiepolle <

39 gedachten over “Terug naar de oorsprong

 1. Je hebt nog heel wat herinneringen aan je jeugd. Helaas hadden wij geen toestel en dus ook geen foto’s… Fantastisch Jan ik geniet ervan je foto’s te bekijken. Heerlijk een jeugd op het platte land, gelukkig heb ik dat ook wel gehad.

  Geliked door 1 persoon

 2. Pingback: Bij het Tjeukemeer | Afanja's Weblog

 3. Leuk de foto”s uit de oude doos, ook gedaan om herinnerings filmpje voor de begravenis. Alleen is het niet op “het platte land” zoals dat heet….. Maar het is wel mooi je jeugd terug te zien….

  Geliked door 1 persoon

 4. Maar zo mooi Jan! Wat een mooie herinneringen. Je boft maar met zoveel foto’s van vroeger. Je bent duidelijk ook in de natuur opgegroeid. Het doet me wat denken aan de herinneringen uit mijn jeugd. Mijn pake (peetje) woonde bij ons in en was ook altijd op de wandel of aan het werk met een kleine bij hem.

  Geliked door 1 persoon

 5. Opgroeien op het platteland, dat wens ik iedereen toe. Vroeger had ik een neef die in Brussel woonde, die had nog nooit een koe gezien tot hij bij ons op loge kwam… Kan je nagaan hé ? 😎 Opgroeien midden de natuur heeft zo zijn voordelen. Snuisteren in oude foto’s doe ik ook graag. Mijn moeder had voor mijn 21é verjaardag een pakje gegeven met mijn eerste melktandje, een doos suikerboontjes, een doop kaartje, mijn aller eerste schoolrapportje , mijn eerste fopspeentje, nog een echte katoenen luier, mijn doop kleedje, foto’s van toen, enz. Nooit heb ik een leuker kadeau gekregen 🙂 Als ik het kleine dorpje uit mijn jeugd nu nog eens bezoek, dan wil ik er echt niet meer wonen… Het is echt een kleine stad geworden, bijna geen groen meer, alles is volgebouwd. Nu ja… dat noemen ze vooruitgang zeker ?

  Geliked door 1 persoon

 6. Prachtige herinneringen. Afgelopen vrijdag gefietst langs paadjes langs Burd en Alt Faenen. Dat moet een soortgelijk gebied zijn als waar jij over spreekt maar dan Noordelijker in Friesland. Met een enkel bruggetje of trekpontje liggen de boerderijen ver van alles weg. Het zal voor- en nadelen hebben.

  Geliked door 1 persoon

 7. Wat leuk die foto’s uit de oude doos…. mijn moeder heeft van mij ook een album gemaakt vanaf de geboorte tot ik het huis verliet. Altijd leuk om er in rond te snuisteren. Heb ook mijn blik laten gaan over de serie van drie uit 2014. Zeer interessant om deze verhalen te lezen, ze geven een zeer duidelijk beeld van waar en hoe je opgegroeid bent. Heel anders dan de kinderen van nu….. maar ja, dat geldt voor mijn net zo want we zijn zowat dezelfde leeftijd denk ik.

  Geliked door 1 persoon

 8. Die 20 ronde foto’s vormen een mooi geheel. Ik heb ze één voor één uitvergroot en herken je😉.
  Teruggaan naar de tijd van toen, naar de gelukkige en zorgeloze (voelt toch zo aan) kindertijd is heerlijk. Vooral als je de verhalen kan delen.
  Die ijskoude winter van 1963 herinner ik me nog via foto’s.

  Geliked door 1 persoon

 9. De mannen zullen een geweldige dag hebben, Jan. Ik heb je drie verhalen zojuist gelezen en de foto’s bekeken en ik vind ze prachtig. In zekere zin doen mijn eerste levensjaren er wel wat aan denken. Geboren in een klein dorp (in 1957) op het Friese platteland en in 1963 de verhuizing naar… Drachten. Niet voor Philips (de fabriek stond overigens niet ver van ons huurhuis aan de Tynje, mijn vader ging voor de gemeente werken. Een paar jaar daarna werd er opnieuw verhuisd, maar dat is een ander verhaal. Dus de winter van 63 kan ik me nog goed voor de geest halen en de stilte en weidsheid van het platteland ook. En ook ik ga regelmatig even kijken of alles daar nog in orde is. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Af en toe is de wereld wonderlijk klein, Peter. Vanuit een min of meer vergelijkbare situatie zijn we wonderlijk dicht bij elkaar terechtgekomen. Wij woonden op ’t Diep, van huis naar huis zal het maximaal 300 m geweest zijn.Ik heb er alleen een stuk langer gewoond. 🙂
   Het was vanmiddag overigens voor alle partijen een mooi en leerzaam uitje. Ik kom er nog wel op terug.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.