Van Leeuwarden naar Drachten

Al snel lieten we Leeuwarden achter ons en kwamen we op voor mij bekender terrein, omdat ik er regelmatig een ritje en/of een fotokuiertje maak …

Eerst kwam rechts van ons het watersportdorp Earnewâld in beeld met linksboven de Jan Durkspolder (foto linksonder). Vrijwel op hetzelfde moment zag ik in de verte het meertje De Leijen voor me liggen (foto midden). Aan de rechterkant vlogen we even later langs de Smalle Eesterzanding, de toegangspoort naar Drachten over het water (foto rechtsonder) …

Hoe meer bekende (water)wegen en locaties ik zag en herkende, hoe mooier ik het begon te vinden. Hieronder zien we het dorpje De Wilgen, dat in de loop der jaren in feite aan Drachten is vastgegroeid …

Dan komen de kenmerkende lijnen van de meest westelijke Drachtster woonwijk de Sanding in beeld …

Op de onderstaande foto zien we op de bovenste helft de wijk Himsterhout. Op de onderste helft van de foto zien we rechts van het riviertje de Drait de woonwijk De Trisken, waar ik van 1987 tot 1995 in een klein appartementje heb gewoond …

Zodra we het riviertje de Drait overgestoken zijn, vliegen we boven de gelijknamige wijk. Ik had tijdens de vlucht even wat moeite om het te herkennen, maar op de middelste van de onderstaande foto’s is ons huis voor het eerst – tamelijk anoniem – te zien …

Ik sluit dit deel af met een foto van het winkelcentrum en de sporthal in onze wijk. De sporthal wordt momenteel gesloopt om te worden vervangen door nieuwbouw. Op de foto is ook wijkcentrum It Fallaet te herkennen, één van de locaties waar ik tijdens mijn arbeidzame leven als sociaal-cultureel werker regelmatig actief was …

 • wordt vervolgd

37 gedachten over “Van Leeuwarden naar Drachten

 1. Je zit daar wel hoog en droog hé Jan. Moet echt wel een leuke ervaring zijn om over je eigen regio te kunnen vliegen en al die gebouwen en waterlopen te herkennen, zeker voor iemand als jij die het allemaal zo goed weet!

  Geliked door 1 persoon

 2. Pingback: Terug over Oudega | Afanja's Weblog

 3. Wat gaaf dat je gedaan hebt. Heel bijzonder dat je in de lucht zweven met zo ding. Brrr… Niet voor mij. Je hebt vele wijken foto’s van gemaakt. Best wel moeilijk om te doen uit de lucht naar beneden foto’s maken. Wat mooi gezicht Jan. Fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

 4. Knap dat je alles zo goed herkende op de eerste foto´s. Ik las al in je reactie hierboven dat je het gebied kent als je broekzak. Morgen maar even aanwijzen waar jullie huis is. Op de foto dan, want in het echt weet ik het wel. 😉

  Geliked door 1 persoon

 5. Je bent sociaal cultureel werker geweest Jan? In mijn jongere jaren heb ik dat ook een poosje gedaan. In het Open Huis te Oosterwolde en Harambe in Appelscha. Mooi die foto’s vanuit de lucht. Ik kijk op google maps om de plaatjes beter te kunnen situeren, en ik realiseer me dat Drachten toch erg gegroeid is sinds de tijd dat we begin jaren zestig in de Swetten kwamen wonen. De Trisken, de Drait, dat was allemaal nog weiland toen. En ook na de vroege jaren negentig toen ik stage liep bij het AMW in de Berglaan is Drachten nog een stuk uitgebreid. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Ik heb vrijwillig en betaald al met alle bijna 20 jaar in het jeugd- en jongerenwerk in en rond Drachten.
   Volgens mij hebben we het daar al eens eerder over gehad, ik ben in ’63 de Swetten komen wonen. Ook de wijk de Folgeren bestond toen nog niet. De laag liggende weilanden ten westen van de Meer veranderde ’s winters vaak in een grote ijsvlakte. Dat waren nog eens tijden. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 6. Gelukkig zijn er op die hoogte nog geen ‘luchtzakken’ !
  Dat vind ik altijd bijzonder akelig bij een lage vliegreis…
  Boven je eigen gemeente vliegen is wel leuk, heb dat ook eens meegemaakt als tiener.

  Geliked door 1 persoon

  • Dit was mijn eerste en tot dusverre ook laatste vliegreis, dus met luchtzakken heb ik geen ervaring. 🙂
   Juist de mogelijkheid om boven onze eigen gemeente te kunnen vliegen, maakte het voor mij aantrekkelijk.

   Like

 7. Indrukwekkend. Op een bepaalde manier vind ik het ook eng. Ongelooflijk hoe klein een mens zijn huis er dan uitziet, en hoe weinig we voorstellen vanuit de lucht gezien. Het doet je beseffen hoe nietig we zijn.

  Geliked door 1 persoon

 8. War zal je genoten hebben als je over bekende plaatsen vloog. je hebt mooie duidelijke foto’s kunnen maken. Gelukkig was het goed weer want met veel bewolking zou het minder leuk geweest zijn.

  Geliked door 1 persoon

 9. Je omgeving vanuit de lucht gezien, een aparte ervaring. Drachten beslaat aardig wat ruimte, zie ik, ik heb geen idee van de oppervlakte.
  Wat ook opvalt, van heel Nederland trouwens, al die minilapjes grond. 🙂

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.