Nog weinig herfstkleuren

Half september liet ik jullie al kennismaken met Huize Olterterp, het hoofdkwartier van de provinciale natuurbeschermingsorganisatie It Fryske Gea (Google Maps). Omdat de oude parktuin in de herfst vaak mooi kleurt, ben ik er dinsdagmiddag weer eens naar toe gereden. Ik zag het al toen ik uit de auto stapte, van uitbundige herfsttinten was hier nog geen sprake …


Maar nu ik er toch was, besloot ik er toch ook maar even een fotokuier te maken. Wat me ook meteen opviel was dat er een grote boom was geveld op het heuveltje waar ook de eerste ‘Wolvenroep’ van beeldhouwer Anne Woudwijk ligt. Ik kan bevestigen dat de steen er nog ligt …

Wat herfstkleuren betreft, werd ik er zoals gezegd niet verwend. Hier en daar zag ik wat geel en bruin tussen het nog overheersende groene blad, en ook de varens langs de vijver deden hun best. Wel zag ik een klein stukje verderop de eerste paddenstoel in het gazon opduiken …

En dan komt het oude landhuis ‘Huize Olterterp’ in zicht. Het originele landhuis van de familie Van Boelens is in 1907 vervangen door het huidige optrekje. Van een lezer kreeg ik n.a.v. mijn vorige bezoek aan het landgoed een foto van het originele landhuis toegezonden, waarvoor dank …

Om geen paddenstoelen te vertrappen, liep ik intussen voetje voor voetje over het gazon. Tussen de afgevallen bladeren schoten aan alle kanten paddenstoelen door het gras omhoog …


 • wordt vervolgd

27 gedachten over “Nog weinig herfstkleuren

 1. Dat er nauwelijks was verkleurd was mij ook al opgevallen na anderhalve week in het buitenland. Er zullen eerst wat koudere nachten met eventuele nachtvorst aan te pas moeten komen, schat ik zo in.
  Grappig dat je dan toch wordt besmet met het fotografievirus als je zoveel paddenstoelen ziet.
  Mooi met die oude foto erbij. Ik vind wel mooi dat ze het nieuwe huis ook weer in die stijl hebben gebouwd.

  Geliked door 1 persoon

  • Een bijzondere herfst na een al niet minder bijzondere zomer. We gaan zien hoe het zich verder ontwikkelt.
   Zoals ik hieronder ook al ergens schreef, het goede gesprek met de neuroloog, het mooie najaarsweer en de paddenstoelen gaven me een soort boost, zoals ik die zo af en toe wel eens vaker heb. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 2. Nog effe geduld Jan en bij jullie kleuren de bomen ook wel rood & goud.
  Bij ons is de herfst ook (heel langzaam) begonnen. Ik vrees dat eens het volop herfst is, alle bomen in een wip en een weer kaal zullen zijn…

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Bea, ik probeer jullie zo goed mogelijk mee te nemen door de parktuin. We hebben hier in september en oktober al zo’n 170 mm regen gehad, dat kan kan schelen. Daar komt bij dat de bomen kleuren hier vaak 1of 2 weken later kleuren dan bij jullie in het zuiden.

   Geliked door 1 persoon

 3. Die driekleurenbladeren zijn een parel voor het oog.
  In onze hof is alles al volop aan het verkleuren. Mooi zicht nu in de ‘zomer’zon.
  Boeiend zijn ook de beide foto’s, vroeger en nu, van het landgoed. Ik vind ze allebei iets hebben.

  Geliked door 1 persoon

  • Die paar geleurde bladeren aan die boom waren niet te missen. Ik verwacht dat we hier eind volgende week ook veel heer herfstkleuren te zien krijgen. We lopen in dat opzicht altijd wat achter op jullie, zowel in het voorjaar als in het najaar. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 4. Van groene bomen is hier niks te merken, wel dat het overal veel te vochtig is, paddestoelen worden snel zwart en beginnen zelfs te beschimmelen. Mooie herfst foto’s Jan ! Mijn favoriet is vooral de vergelijking met het huis. Fijne zaterdag nog!

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Marc. We zitten hier ruim 300 km noordelijker, dat scheelt toch een paar graden in de dagelijks temperatuur. Dat kan het verschil in kleur mogelijk verklaren. In het voorjaar worden bomen en struiken bij jullie ook vaak een week twee eerder groen dan hier.
   Goed weekend verder.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.