Op ’t kerkhof van Eagum

Tot slot kijken we nog even rond op het kerkhof bij de toren, dat niet groter zal zijn dan pakweg 25 x 25 meter. Waar ooit het kerkje stond, liggen nu enige graven. Hoe oud en klein het kerkhof ook is, er worden nog steeds mensen begraven …


Eigenlijk is het een gewone begraafplaats. Er worden grafrechten betaald en na verloop van tijd worden de graven geruimd om plaats te maken voor nieuwe graven. Ook zeer oude graven worden helaas geruimd. Dit prachtige grafmonument is daarbij tot nu toe de dans ontsprongen …

En dat geldt ook voor deze twee graven, die nauwelijks meer leesbaar zijn. Kijkend naar de naam Sophia Helena Maria Lobrij van Troostenburg de Bruijn lijkt het hier te gaan om oude adel. Naast haar ligt Jac. P. van den Berg. Mogelijk zijn de grafrechten voor eeuwig afgekocht, in dat geval mogen de grafstenen net zo lang blijven staan tot ze uiteindelijk helemaal verweerd zijn en van ellende uit elkaar vallen. Daarna zullen ook deze twee graven worden geruimd. Het is jammer, maar zo gaan die dingen uiteindelijk …


Zoals het een goed kerkhof betaamt, staat er een mooi bankje – in dit geval van de uitvaartvereniging ‘De Laatste Eer’ – tegen de heg aan de oostkant van de begraafplaats …

Met de foto van een fragment van een bijzonder grafmonument kom ik aan het eind van deze rondgang over het kleine kerkhof bij de toren van Eagum …

37 gedachten over “Op ’t kerkhof van Eagum

 1. Pingback: Trafohuisje in Eagum bijna gesloopt – bVision.nl

 2. Het verleden in ere én in stand houden is een mooie zaak,
  maar ooit zal alles vergaan, zelfs onze aarde kent een einde…
  Maar intussen proberen we te genieten én te restaureren wat kan 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Ze zijn mooi zolang je ze kunt lezen. Eigenlijk vind ik begraven niet meer van deze tijd. Zoveel mensen, zoveel graven! En uiteindelijk verdwijnen we toch allemaal in de vergetelheid!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.