Het kon nog net even

De dooi was in grote delen van ons land al ingetreden, maar op het ondergelopen land bij de Hooidammen ten westen van Drachten kon zondag 14 december nog geschaatst worden. Aan het begin van de middag werd de lokroep van het ijs weer zo sterk, dat ik er toch nog maar even naar toe ben gereden …


De vaarweg tussen Drachten en Earnewâld lag nog helemaal open. De laatste keer dat daar ook een mooie laag ijs op lag, was in februari 2012. Maar dat kon de pret niet bederven, want voorbij de bomen lag links van de Hooidamsloot een mooie ijsvlakte …

Op die ijsvlakte, waar 4 dagen daarvoor de eerste vermetele schaatsers voorzichtig hun eerste streken zetten, lag nu van hier bijna tot Earnewâld een mooie stevige ijsvloer …


Zodra het schoeisel was verwisseld voor schaatsen, konden de eerste rondjes worden gemaakt. Nou ja, rondjes … het waren mooie ronden van naar schatting twee kilometer. Daar konden de liefhebbers die dag nog volop van profiteren en dat deden velen dan ook …

Na een paar van die rondjes was het voor menigeen wel tijd om de benen, die aan het begin van het seizoen nog niet gewend waren aan de schaatsbewegingen, even wat rust te geven. Dat was natuurlijk meteen een mooie gelegenheid om nog even iemand te bellen om te vertellen wat hij of zij miste …


Het deed me deugd om te zien, dat het niet alleen volwassenen waren die zich op de gladde ijzers waren. Er waren ook verrassend veel kinderen op het ijs. De kleinsten werden waar nodig overeind geholpen en gehouden door een van hun ouders. Wat grotere kinderen waren intussen op zichzelf aangewezen. Wie viel werd geacht al snel weer op te krabbelen om daarna gewoon verder te gaan, zoals ik dat zelf in het begin ook talloze malen had gedaan …

Luidruchtig overvliegende ganzen haalden me na verloop van tijd uit mijn dromerij uit de tijd toen ik zelf nog graag schaatste. Tijd om terug te gaan naar de warmte van de huiskamer …

37 gedachten over “Het kon nog net even

  • Toen ik het ijs op liep, zag ik die laarzen meteen een stuk verderop midden op het ijs staan. Nog voordat ik er een fotro van had gemaakt, wist ik dat dit een van de mooiere foto’s zou worden. Het is gewoon een mooi treffend beeld, waar je overal tegenaan kunt lopen. Ach, en verder was het gewoon een kwestie van mensen kijken. 🙂

   Geliked door 1 persoon

  • ‘Vriezeganzen’ is een nieuwe term voor me, maar ik neem aan dat er de eerste ganzen mee bedoeld worden, die vanuit het noorden en oosten voor de naderende kou vluchten.
   Dat gedrag herken ik van vroeger ook nog wel. We hebben hier tegenwoordig het hele jaar door zoveel ganzen, die nu eens in een groep de ene kant op vliegen en dan weer de andere, daar valt geen peil meer op te trekken.

   Geliked door 1 persoon

 1. De eerste keer schaatsen voor mij was destijds op oude Friese doorlopers, samen met mijn opa. Het vallen viel wel mee, dat heb ik gelukkig niet zo vaak gedaan. Zelfs het snijdende geluid van deze doorlopers staat me nog bij. Nu blijf ik ook op de wal, wel zo verstandig.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wauw! Daar was ik graag bij geweest. Buiten schaatsen, heb ik alleen als 16-jarige gedaan. Ontsnapt tijdens de middagpauze op school en … gesnapt. Heb toen het schoolreglement moeten vertalen in ‘t Engels in 3 exemplaren handgeschreven. Maar het schaatsen was heel plezant, ik zou het zo terugdoen. 🤭😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Dat is echt genieten tot het laatste uur… nu zal het niet meer lukken. Hier zijn, voor nu en de komende dagen, temperaturen tussen de 14°C en 16°C aangekondigd…. (eerder aangename lentedagen maar wel met regen).

  Geliked door 1 persoon

  • Ik heb me er na bijna 20 jaar intussen wel bij neergelegd, dat het voorgoed afgelopen is met zelf schaatsen. Maar vooral op zo’n eerste dag, met die strakblauwe lucht en keihard zwart ijs dat zo lekker zingt als de eerste schaatsers passeren, dan kriebelt het toch altijd weer even. Maar hoe lang de winter dan ook duurt, ik geniet volop van het fotograferen en de sfeer op en rond het ijs. Wat dat betreft woon ik al ruim 50 jaar op een fantastische plek, want we hebben hier rondom verschillende ondergelopen landerijen waar het ijs al snel gebruik kan worden. 🙂

   Geliked door 1 persoon

  • Ja, het gaat hier ook maar door met dagenlang een grijs wolkendek en miezerige regen. Daarom droom ik graag nog wat weg met dit soort foto’s. Die V voor Vrede, als dat eens waar zou kunnen zijn. Dat zou nog eens een mooi nieuwjaarsgeschenk zijn voor miljoenen mensen!

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.