Een hoopvol wintertje

Zoals ik aan het begin van het wintertje een tussenstop aan de Wolwarren maakte, nadat ik de eerste schaatsers bij de Hooidammen had gezien, zo deed ik dat ook aan het eind van het wintertje …


Schaatsers waren hier niet meer te zien, maar dat had ik ook niet verwacht. Achter de Hooidammen en in de Jan Durkspolder lag nu meer en mooier ijs dan hier, en het was er nog gezelliger ook. Bij gebrek aan schaatsers liet ik nu de windmotor aan de Wolwarren en zijn veel grotere neef in de verte bij De Veenhoop figureren in het kille winterlandschap. Ook een mij welbekende boom mocht nog even meedoen …

Nog een laatste blik over de vlakte achter de wuivende rietpluimen. De glans van het ijs was onder invloed van de weersverandering al verdwenen en het KNMI beloofde weinig goeds voor de rest van het jaar. Intussen weten we maar al te goed dat die ‘belofte’ is uitgekomen. Zoals het nu lijkt, hebben we rond de jaarwisseling temperaturen in de dubbele cijfers. En de vooruitzichten stemmen somber, in de eerste helft van januari lijken we winterweer wel te kunnen vergeten nu de westelijke stroming stevig in het zadel zit …


En toch wil ik ook wat dit betreft maar weer optimistisch en hoopvol afsluiten. Dit vijfdaagse decemberwintertje heeft er in ieder geval voor gezorgd dat er in 2022 nog even op natuurijs geschaatst kon worden, want dat zat er in de winter van 2021-’22 niet in. En hoewel het er voor de eerstkomende twee weken niet goed uitziet, duurt de winter daarna nog tot eind februari. Dus we mogen in ieder geval blijven dromen …

35 gedachten over “Een hoopvol wintertje

 1. Mooie foto’s in fraai diffuus licht heb je gemaakt, de laatste is ook erg sfeervol. Het weer is helemaal niks nu, ik heb heb rondje gelopen maar kon me amper staande houden en al die nattigheid. Maar ja, er komt vast nog wel wat mooier weer!

  Geliked door 1 persoon

  • Mijn bewegingen blijven met dit weer vooral beperkt tot de hometrainer en een paar maal per dag tussen de buien door even de tuin in. We moeren ons maar vasthouden aan de gedachte dat er vast weer betere tijden komen. Het is even niet breder. 🙂

   Like

  • Ja, af en toe wat wegdromen naar mooiere momenten en hoop op een betere wereld kan geen kwaad in deze donkere tijden. Zoals het nu lijkt zal ik dat de eerste weken van het nieuwe jaar ook nog wel wat blijven doen, want er is geen lol aan om buiten te zijn en nieuwe foto’s te maken.

   Like

 2. Mooie blikvanger, de molen vooral.
  Oudejaarsnacht mag van mij pijpenstelen regenen. Spijtig voor de gebruikers van siervuurwerk, maar voor de diehards die een oorlogssfeer scheppen en andermans spullen bestoken.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik heb de tijd van zelf vuurwerk afsteken al een kleine 50 jaar achter me gelaten. Zo rond de eeuwwisseling was het hier nog gebruikelijk om kort na middernacht even naar buiten te gaan om de buren een goed nieuwjaar te wensen. Ook dat is al een jaar of 15 niet meer te doen, want het vuurwerk vliegt je soms letterlijk om de oren, waardoor er bijna niemand meer buiten durft te komen. Dus nee, voor mij hoeft dat ook niet meer zo nodig. En nu, met al die mensen die hier op de vlucht voor die k*toorlog van Poetin een veilig heenkomen zoeken, zou het wat mij betreft verboden mogen zijn. Maar ja, met een kabinet dat een ruggengraat van spaghetti heeft, is ook die kans weer verkeken.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.