Terugblik januari 2022

Met voorlopig alleen groezelig grijs weer in het vooruitzicht zie ik van fotokuiers voorlopig weinig komen. Mijn beweging pak ik wel in de tuin en op de hometrainer. Na een software-update kan ik daarmee m.b.v. de iPad over de hele wereld diverse fietstochten simuleren. Dat visuele aspect maakt de hometrainer ineens weer een stuk aantrekkelijker.

Het weblog zal voorlopig in het teken staan van een terugblik op 2022, te beginnen met de maand januari. Die maand begon verrassend goed en mooi. Tijdens mijn eerste ritje in het nieuwe jaar kwam ik meteen langs een sprong foeragerende reeën …


Verder was het niet echt een spannende maand. Van winterweer was met slechts 3 keer lichte nachtvorst geen sprake. Het enige ijs was in het vogelbadje in de tuin te zien. Daar en in de vijver ontplooiden de merels al verrassend veel activiteit. Mem (moeder voor niet-Friestaligen) ontplooide veel minder activiteit. Na een val in huis kwam ze in oktober 2021 in het ziekenhuis terecht. Terug naar huis bleek al snel geen optie te zijn, maar met het nodige geluk kwam er begin 2022 een plekje vrij in een verzorgingstehuis in Drachten. Daar heeft ze intussen helemaal haar draai gevonden. In fotografisch opzicht werd de maand afgesloten met een aantal nonnetjes en een prachtige bijzon …

Met uitzondering van 33 mm regen op 2 januari kende de maand in weerkundig opzicht geen uitschieters. In totaal viel er in januari 2022 87 mm regen in onze tuin. Dat is ca. 30 mm meer dan het langjarig gemiddelde, dat verschil zat dus in die ene dag. Met maar 3 echt zonnige dagen was het een saaie en grijze maand. De gemiddelde temperatuur kwam uiteindelijk uit op 5,1°C, ruim 3 graden warmer dan het lokale langjarig gemiddelde in januari over de periode 1971-2000 …

32 gedachten over “Terugblik januari 2022

 1. Wat fijn dat je moeder het daar goed stelt in de zorginstelling. Mijn moedertje is er vandaag naartoe verhuisd. Ik hoop dat het ook zo goed mag gaan. Haar gezondheid is echter heel broos nu. Maar ze heeft dan ook al 100 jaar op de teller staan. Dat is niet niks. En sowieso mooi dat ze zo lang thuis kon wonen.

  Geliked door 1 persoon

  • Iedereen wil en/of moet in principe zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen tegenwoordig, maar op een bepaald moment gaat het gewoon niet meer. Dan is het fijn als er een plek beschikbaar is met 24 uur per dag zorg en waar meer aanspraak is dan thuis. Ik help je hopen dat je moeder ook op zo’n fijn plekje terecht komt.

   Geliked door 1 persoon

 2. Fijn dat je moeder het nu goed naar haar zin heeft, mooie afloop na het ongelukkig vallen. Hoop dat deze januarimaand wat beter weer in petto heeft als vorig jaar. Maar dat blijft een verrassing. Ik heb in januari 2022 57,5 mm regen gemeten en een temperatuur gemiddelde van 5,8ºC, dus wat droger en warmer hier in West-Friesland als bij jou.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, het had wel veel minder kunnen lopen met moeder.
   De buitenmodule van het weerstation waarmee ik de metingen doen zit altijd in de schaduw, daardoor zullen de temperaturen misschien lager uitvallen dan die van jou. Met de neerslagcijfers is het maar net waar de zwaarste buien of regenfronten langs trekken. Dat kan nogal eens grote verschillen opleveren.

   Like

 3. Fijn dat je ons verwent met een jaaroverzicht. Een mooie gevarieerde serie waarbij je ook het nieuwe plekje van je moeder laat zien.
  Wel jammer dat je de fotokuiers moet missen. Gelukkig heb je een fotomaatje die je zo nu en dan nog naar buiten ´sleept´. Je hometrainer waarbij je over de hele wereld fietst is wel een gouden greep.

  Geliked door 1 persoon

  • Het is niet zo dat ik me de eerstkomende twee weken opsluit. Ik zal zo af en toe op heldere momenten echt wel een blokje om gaan, maar op het weblog laat ik me voorlopig leiden door een overzicht van 2022. Kan ik intussen af en toe weer wat foto’s verzamelen. Wat mijn fotomaatje betreft, zal ik de eerstvolgende keer wel zelf actie moeten ondernemen, denk ik. 😉

   Geliked door 1 persoon

  • De winters van tegenwoordig verdienen die naam eigenlijk nauwelijks meer.
   Er is tegenwoordig helaas maar al te vaak een ongeluk(je) nodig voordat er voor kwetsbare ouderen een plekje beschikbaar is in een zorginstelling. Gelukkig liep het in dit geval goed af.

   Geliked door 1 persoon

  • Dat ze daar een goed plekje heeft gekregen was voor iedereen een zorg minder. En daar moet je tegenwoordig toch wat geluk mee hebben, want er is een gigantische wachtlijst.
   We hebben hier zowel gisteren als vandaag de zon enige tijd gezien, en dan hoor je mij niet klagen.

   Like

  • Het is allemaal puur hobbymatig, Rudi. Mijn weerstationnetje en de positie ervan zal waarschijnlijk ook niet voldoen aan de criteria die het KNMI daarvoor stelt. Het gaat mij er vooral om dat ik de landelijke cijfers kan afzetten tegen die in onze tuin.

   Like

  • Ik weet niet of het nonnetje wel tot bij jullie vliegt, waarschijnlijk niet. Het is een trekvogel die bij ons in waterrijke gebieden overwintert. In het vroege voorjaar keren de nonnetjes terug naar hun broedgebieden in vooral Finland en Rusland.
   Prettige dag verder.

   Like

Reacties zijn gesloten.