Van wild water naar winter

Het was weer een wonderlijk weerweekend. Ik zie me daarom genoodzaakt om het vervolg over de kuier bij de Leyensloane even uit te stellen. Vrijdag stond er een fotokuier met mijn fotomaatje Jetske op het programma. Omdat er voor de hele dag regen en natte sneeuw werd verwacht, stelde ik voor om weer eens naar de Orchideeënhoeve bij Luttelgeest te gaan …


Zo gezegd, zo gedaan. Nauwelijks gehinderd door natte sneeuwbuien reed ik naar Jetskes’ huis, waarna we samen onze weg vervolgden. De overgang van de vieze kou buiten naar de subtropische jungle binnen was groot, vooral de cameralenzen hadden de nodige tijd om te wennen aan de nieuwe omstandigheden. Een tijdlang zwierven we over soms moeilijk begaanbare paden en bruggetjes. We vermaakten ons prima en onze camera’s werkten op volle toeren …

Na verloop van tijd was het voor mijn onderdanen echter genoeg geweest. Terwijl ik een paar maal een plekje zocht om even te zitten, zette Jetske daar vandaan haar zwerftocht naar onbekende delen korte tijd voort. De omstandigheden noopten ons om eerder dan gehoopt huiswaarts te keren, maar het waren een paar mooie en gezellige uurtjes. In de polder waren de weersomstandigheden op de terugweg nog ongewijzigd, maar onderweg naar huis begon de A7 al aardig wit te kleuren. Voordat de sneeuw tegen de avond echt bleef liggen, was ik gelukkig al thuis …


Vanaf het eind van de middag tot halverwege de avond sneeuwde het lekker door. Als gevolg daarvan droeg de tuin al snel een fraai winterkleed. Ik vond het maar niks, na die mooie omstandigheden aan de Leyensloane zat ik helemaal niet meer te wachten op sneeuw …

Maar ja, je bent een kind van de winter of je bent het niet. En dus begon het ’s avonds toch wel dusdanig te kriebelen dat ik nog even een rondje met de camera door de tuin heb gemaakt. Ik sluit af met dit winterse beeld van de hazelaar. Morgen open ik met de besneeuwde hazelaar tegen een helder blauwe lucht …

35 gedachten over “Van wild water naar winter

 1. Die eerste foto vind ik prachtig. Tof om zo met die sluitertijd te kunnen spelen met dit als resultaat. Ik kan me voorstellen dat het een aanpassing was, zowel voor de camera als voor jullie met dat contrast in temperaturen. Het voornaamste is, dat het mooie en gezellige uurtjes waren.

  Like

 2. Je eerste foto met de langere sluitertijd schiet er voor mij uit ! Door de langere sluitertijd ga je ook de kleuren méér verzadigen/stapelen zodat ze contrastrijker worden.
  De 5de foto van jullie route op de A7 naar huis is in mijn ogen (én gevoel) ook aangenaam om te zien. Het voelt allemaal levensecht aan ! Recht toe recht aan fotografie !

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Dirk, ik heb een tijdje wat zitten spelen bij het stromende water. Het resultaat beviel me zelf ook wel.
   De vijfde foto is ook gewoon recht toe, rechtaan fotografie, ik heb hem gemaakt vanuit de auto terwijl Jetske het eerste deel reed tot aan haar huis. Toen ik even later over de autosnelweg A7 tussen Heerenveen en Drachten reed, bleef de sneeuw langzaam echt liggen. Dat was ook wel mooi geweest om te fotograferen, maar daar had ik achter het stuur even geen tijd en aandacht voor. 🙂

   Like

  • Dankjewel. Ik vond het wel leuk om wat met dat stromende water te spelen. Daar komen later nog wel eens wat foto’s van voorbij. Bij het zien van dat stromende water, begint het ook m.b.t. ons eigen drooggevallen stroompje wel wat te kriebelen.
   Het ruimtelijk effect van jullie tuin ontbreekt hier, dat probeer ik dan maar met wat creativiteit maar weer wat weg te moffelen. Daar was ik ooit heel goed in, heb je me ‘in den beginne’ wel eens verteld. 🙂

   Geliked door 1 persoon

  • Klopt, door een wat langere sluitertijd wordt de beweging van het stromende water wazig in beeld vastgelegd.
   Ik zat helemaal niet meer op winterweer te wachten. De natte sneeuw heb ik vrijdag zelfs verfoeid, maar toen de tuin er zaterdag zo mooi bij lag, heb ik er toch ook wel weer van genoten.

   Geliked door 1 persoon

 3. De Orchideeënhoeve! Daar kwamen wij graag. Tot ze te succesvol werden en er busladingen Duitsers en andere bezoekers naar binnen stroomden. Hoe is er nu?
  Op mijn IG heb ik ook sfeervolle sneeuwplaatjes van eigen tuin kunnen plaatsen.
  Mooie foto’s.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel. Ik zag net, dat de vorige keer dat we er waren in 2007 was. Geen wonder dus dat ik er niets meer herkende. Maar gelukkig was het immense parkeerterrein nog niet voor een kwart gevuld, zowel buiten als binnen hadden we alle ruimte. Maar ze werken ook met een reserveringssysteem nu, dat zal op drukke dagen vast ook wel iets uitmaken.

   Like

 4. De kiekjes in de orchideeënhoeve zijn prachtig. Vooral het stromend water over de stenen.
  De sfeer in je tuin vind ik sprookjesachtig mooi. De sneeuw en de stille beelden geven mij een groot geluksgevoel. Hier in het donker zijn jouw foto’s zeer geslaagd.

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat heb jij mooie foto 1 bewerkt gedaan met waterval. Prachtig dat je daar bent geweest. Bruggetjes ziet smal eruit denk ik. Bovenaan soort hutje heel mooi gezicht. Prachtig foto’s heb je gemaakt. Sneeuw is bij jullie ook toen gevallen. Leuk gezicht in donker fotograferen Jan. Fijne dag verder. Groetjes,

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.