Toptijd voor de rietsnijders

Eindelijk hadden we gisteren dan de eerste echt zonnige dag van 2013 te pakken. Het was een uitgelezen dag om een belofte gestand te doen. Nog niet zo lang geleden heb ik me namelijk laten ontvallen, dat ik op een mooie winterdag weer eens een kijkje zou nemen bij de rietsnijders in de rietlanden bij de buurtschap Nederland in de Kop van Overijssel, die een hoofdrol speelden in mijn documentaire “Werk in het Weerribbenriet” …

130116-1357x

Toen ik rond 13:00 uur in het rietland aankwam, was rietsnijder Jan al met een rietmaaier aan het werk te midden van het goudgele riet, waarvan de pluimen door het ontbreken van wind slechts zachtjes heen en weer deinden …

130116-1323x

Al snel arriveerde zijn partner Klaas met zwaarder materieel op de aanhanger. Nu er eindelijk een eind was gekomen aan het relatief warme en vooral natte weer in december en begin januari kon de tractor met de bredere rietmaaier weer worden ingezet …

130116-1303x

Veel tijd om te praten hadden de mannen natuurlijk niet, want er was de laatste weken door het natte weer al meer tijd verloren gegaan dan hen lief was. Ook vorige week hadden ze maar twee dagen in het rietland kunnen werken, ze moeten nu hun slag slaan door optimaal te profiteren van de winterse omstandigheden …

130116-1318x

En terwijl de rietsnijder op zijn tractor aan het werk ging, begon zijn trouwe gezel aan zijn eigen rondgang over het rietland …

130116-1307x

De rietsnijders zijn blij met de vorst, omdat het hun werk veel makkelijker maakt en het droge weer komt ook de kwaliteit van het riet ten goede. Wat de rietsnijders betreft had het nog wel wat harder mogen vriezen. Meer dan matige vorst hebben we hier in het noorden nog niet gehad, en dat is ook in het rietland merkbaar. Langs de hoger gelegen kanten van een perceel riet werkte het nog het makkelijkst. Daar was de bodem hard en stevig …

130116-1312x

Dat het nog steeds niet echt streng heeft gevroren, kon ik even later uit eigen waarneming vaststellen, toen ik naar het midden van één van de percelen liep om ook daar nog even een foto te maken van de rietsnijder met zijn rietmaaier. De bodem van het rietland bestaat hier eigenlijk uit een drijvend vegetatiedek, dat bijeen wordt gehouden door vervlechtende wortelstelsels. Ik voelde deze zogenaamde kragge onder mijn voeten op en neer deinen, terwijl ik er overheen liep, en ik moest oppassen om niet door het brosse ijs heen te trappen. Vlak voordat ik vertrok, kwam de rietmaaier die op de foto hieronder over de kragge rijdt, zelfs even vast te zitten. Dus met die kou valt het nog alleszins mee …

130116-1353x

Het vastraken van de rietmaaier was slechts een kleine tegenslag. Veel vervelender was het probleem dat zich voordeed met de rietmaaier op de tractor. Op een bepaald moment zag ik vanaf enige afstand dat Klaas wel erg veel ruigte uit de maaier trok en wegwierp …

130116-1314x

Nadat ik de beide rietsnijders enige tijd bij de tractor had zien overleggen, zag ik ze korte tijd later samen al kijkend en speurend over het pas met de tractor gemaaide deel van het rietland lopen. Blijkbaar zochten ze iets …

130116-1344x

En dat bleek enige tijd later inderdaad het geval te zijn. Er was een onderdeel van de rietmaaier afgebroken, waardoor er zich opnieuw problemen voordeden, zoals die ook al in de film “Werk in de Weerribben” te zien waren. Veel sneller dan was voorzien werd de tractor met de maaier weer op de aanhanger gereden. Na mijn vertrek zal waarschijnlijk de kleine en oudere rietmaaier in stelling zijn gebracht. Hopelijk is het gisteravond gelukt om een (provisorische) oplossing te vinden voor het probleem, want het zou doodzonde zijn als de tractor uitgerekend in deze winterse toptijd niet meer kan worden gebruikt …

130116-1356x

Succes met de oogst verder, mannen. Voor jullie, voor de schaatsliefhebbers en niet te vergeten voor mezelf hoop ik dat dit schone winterweer voorlopig nog een tijdje blijft voortduren. 🙂

21 gedachten over “Toptijd voor de rietsnijders

 1. Het was een prachtige dag om naar het rietland te gaan. Mooi gezicht van Jan in het riet.
  Zo vlot als het vorig jaar ging zo moeizaam is het dit seizoen. Het is te hopen voor ze dat het nog even zo door wintert, dan wel zonder sneeuw want dat kan een rietsnijder niet gebruiken.
  Het is al net als vroeger toen ik met mijn vader meeging, tegenslagen en materiaalpech bestaat al generaties lang.
  De foto van de ruigte in de lucht is mooi gevangen.
  De serie is in woord en beeld goed opgebouwd.

  Like

 2. Prachtige foto’s, gelukkig goed weer voor hun. Jammer dat ze juist nu pech hadden.
  De voorspellingen zijn voorlopig nog goed, hoop ook echt dat het zo blijft en er geen sneeuw komt.
  We wachten maar af, want die voorspellingen kloppen ook niet altijd.
  Groeten

  Like

 3. Het was geen straf om je belofte in te lossen Jan. Wat een prachtige dag. Het levert je een mooi vervolg op het rietverhaal op. Ik hoop dat verdere pech de rietsnijders bespaard blijft.

  Hier was het de hele dag bewolkt en slechts tegen het eind van de middag een waterig zonnetje terwijl de afstand echt niet zo groot is. Vandaag hetzelfde weer, jammer 😉
  Van mij mag dit weer toch blijven.

  Like

 4. prachtige kleurrijke foto’s Jan..

  bedankt voor je informatie, want rietsnijders krijg je bij ons niet te zien..

  in tegenstelling met gisteren is een vandaag een grijze dag met aanvriezende mist, het voelt dan ook bitter koud aan bij temperatuur van – 5°

  fijne dag

  Like

 5. Met al dat materieel op een kragge, dat blijft een wonderlijk iets.
  Ik wist niet dat zo.n drijvende vegetatie een kragge heet. Opeens begrijp ik de naam ” kraggehof ” waar ik eens een paar weken te gast was.

  Tja…lastig als je al zo weinig werktijd hebt en de boel gaat dan ook nog eens kapot.

  Een mooie reportage Jan…..je zult genoten hebben.

  Like

 6. Prachtig deze werkwijze die bij ons onbekend is te mogen aanschouwen.Je hebt er heel scherpe beelden van gemaakt Jan met eigenlijk voor dit seizoen uitzonderlijk veel kleuren.Puik werk.

  Like

Reacties zijn gesloten.