Zeven reeën en meer moois

Het was bewolkt en grijs gisteren, maar ditmaal zijn we er in het noorden eens goed van afgekomen wat de sneeuw betreft. Een paar maal had ik even het idee alsof minuscule sneeuwvlokjes een soort lichte mist over het vlakke land legden, maar daar bleef het dan ook bij. Omdat alle wegen hier uitstekend berijdbaar zijn en ook uitwijken op de smalste B-wegen geen probleem is nu de bermen bevroren zijn, was het een prima dag voor een ritje in de omgeving van Aldeboarn …

130115-1337x

Nadat ik bij De Veenhoop wat foto’s had gemaakt van een groep ganzen van diverse pluimage, ben ik naar It Eilân gereden. Het was me er wat te koud en te kaal voor een langere fotokuier, maar ik ben wel even over de voetgangersbrug, die hier ’s winters altijd ligt voor de bewoners van het eiland, naar de overkant gelopen. De vaargeul van het pontje was nog duidelijk zichtbaar …

130115-1350x

Terug in de auto heb ik koers gezet naar Aldeboarn. Voordat ik daar aankwam, heb ik de auto nog een keer aan de kant van de weg gezet om een groepje paarden te fotograferen. Ze stonden wel op een heel bijzondere manier op een rijtje in het witte weidelandschap  …

130115-1416x

Meestal rijd ik om Aldeboarn heen, gistermiddag besloot ik er even doorheen te rijden, zodat ik even een paar sfeerplaatjes kon schieten van dit aardige dorp op de oevers van het riviertje de Boarn. Het water kabbelde er nog zachtjes voort. In de kern van het dorp heb ik eindelijk van dichtbij eens wat foto’s gemaakt van de kenmerkende scheve kerktoren van Aldeboarn. De foto’s daarvan en meer foto’s van deze dag zullen hier ongetwijfeld nog wel eens voorbij komen …

130115-1432x

De volgende halte was bij De Deelen, en daar besloot ik een echte fotokuier te maken. Het was er ongelooflijk stil. Meer dan een enkele wandelaar heb ik niet gezien of gehoord, de enige vogels die ik er gezien heb, waren een paar ganzen die luid gakkend over vlogen. Alle andere vogels waren blijkbaar al gevlogen. Vorig jaar was ik hier op 1 februari, toen trof ik hier na vier(!) nachten met matige vorst de eerste schaatsers aan, waaronder nota bene een jong stel met een kind in een buggy … “Dan deug je toch niet!?” schreef ik daar indertijd over. Ook nu ligt er een mooi laagje ijs op de petgaten, maar het is nog maar een heel dun en fragiel laagje, dat nog hoegenaamd geen draagkracht lijkt te hebben …

130115-1526x

Aangekomen bij het eerste bankje was ik eigenlijk wel even aan een kleine pauze toe, maar daar vond ik het toch echt wat te koud voor. Daarom besloot ik maar terug te lopen naar de parkeerplaats via de op één na kortste route, over het vlonderpad dat afwisselend door bos en riet loopt. Al snel kwam ik er achter dat dat geen echt gelukkig keuze was, want ondanks de betimmering met kippengaas waren de planken hier en daar akelig glibberig. Ik heb het er weer heelhuids vanaf gebracht, en ik was blij dat ik weer wat kon opwarmen in de auto …

130115-1542x

Terwijl ik even later over de Hooivaartsweg reed, twijfelde ik bij de brug even wat ik zou doen: linea recta naar huis of toch nog maar even een kleine omweg maken …?
Het werd het laatste, en dat bleek weer een gouden greep, want luttele minuten later stond ik oog in ogen met een groepje reeën. Eerst zag ik één ree door een weiland lopen, al snel verscheen er een tweede exemplaar. Samen liepen ze naar een sloot, en daar zag ik nog een paar van die schrandere kopjes verschijnen. Nog weer een paar minuten later stonden er zeven prachtige reeën voor me in het witte winterlandschap. Behalve dat ik er een groot aantal foto’s van heb gemaakt, heb ik ze ook nog eens een minuut of 8 kunnen filmen …

130115-1618x

Met een gelukkig en voldaan gevoel ben ik vervolgens huiswaarts gereden, maar niet zonder onderweg nog een korte tussenstop te maken om nog even wat plaatjes te schieten van het enige moment waarop de lucht gisteren even wat kleur toonde …

130115-1649x

En vandaag … vandaag schijnt de zon volop, en dus wordt het tijd om er zo meteen maar weer even op uit te trekken. Het winterweer doet me in alle opzichten goed, dus ik probeer er maar van te profiteren zo lang het kan, en ik zie wel waar het schip strandt.

22 gedachten over “Zeven reeën en meer moois

 1. Een serie die van de ene mooie foto in de andere rolt. Die met de vaargeul vind ik mooi maar ook die van Aldeboarn.
  En dan nog als climax de reeën en de typische winterse kleuren op de laatste foto.
  Fijn dat je zo geniet. 🙂

  Like

 2. Hoe kan dat nou? Via Hanny kan ik je wel bereiken… ok.. ik kom je melden dat ik dit erg mooie beelden vind… ook herkenbaar… ik ben momenteel ook vaak in Friesland.. en ja de reeen zijn het hoogtepunt….Agnès

  Like

 3. Wat een geweldige sfeer reportage! 🙂
  Echt heel erg mooi om te zien.
  Die reeen. geweldig!!
  Ik ben benieuwd naar wat er nog meer komt.. 🙂
  En hoe je vandaag met de zon hebt beleefd.

  Like

 4. Hier gisteren geen zon gezien en ook vandaag alleen wat verscholen achter de wolken. Jammer maar je kunt niet alles hebben nietwaar.
  Ik zit volop te genieten hier bij deze beelden. Nu zie ik ook eens dit stukje Friesland in winterse sferen. Helemaal te gek.
  Je hebt je oefeningen wel gedaan gisteren zeker over de glibberige plankenpad 😉
  Het winterse licht maakt de laatste foto helemaal TOP.
  Maar de ontmoeting met de reeën spant vandaag de kroon.

  Like

 5. Het was je dagje wel Jan.Prachtige foto’s en de kans dat ik hier ergens reeën tegen kom is praktisch nihil daarom geniet ik des te meer van jouw zevental.Opmerkelijk toch hé Jan dat het zo ontzettend stil is buiten.

  Like

 6. Heel mooi, de reeën en ook de andere foto’s. Wat een geluk zeg.
  Zon hebben we hier al twee dagen niet gezien,jammer had wel willen wandelen,maar hte is guur vandaag.Maar goed gelukkig geen sneeuw in het noorden en laten we dat vooral zo houden.

  Like

 7. dat lijkt me een dag om niet snel te vergeten Jan..

  de reeën stelen natuurlijk de show maar de andere foto’s mogen er ook zijn…

  zoals die van de scheve kerktoren..

  veel fotoplezier gewenst op deze zonnige dag

  Like

 8. Heerlijk winterse foto, ondanks dat er maandag en dinsdag geen sneeuw is gevallen.
  Een bijzondere ontmoeting met zoveel reeën! Een gouden randje aan deze dag!

  Like

  • Ik geloof d’r niks van, artmus.
   De derde ree van rechts op de voorgrond staat voor een scheefstaand paaltje. Het oog waar de schrikdraad doorheen gaat, lijkt wel wat op het oor van een ree. Kan het zijn dat je daarmee in verwarring bent …?

   Like

Reacties zijn gesloten.