Koude Pasen, jonge merels

Aan het eind van deze koudste maart in een kwart eeuw was er op deze eerste Paasdag voor het eerst sinds enige tijd weer water in onze vijver te zien, de ijsvloer vertoont duidelijk tekenen van slijtage …

130331-1630x

Terwijl ik bij de vijver stond, zag ik dat meneer merel achter in de tuin met een snavel vol wormen in de prunus neerstreek. We hadden al enige tijd het idee dat de merels ergens in de klimop tussen onze tuin en die van de buren een nest hadden gebouwd, maar waar het precies zat was nog een raadsel. Nadat ik een paar foto’s had gemaakt van pa merel, heb ik me strategisch terug getrokken om rustig af te wachten waar hij naar toe zou gaan. Geduld werd hier op prijs gesteld, want de merel dook pas de pergola in nadat hij ervan overtuigd was dat er geen enkel gevaar meer dreigde …

130331-1317x

Eerlijk gezegd had ik verwacht dat de wormen wellicht bestemd waren voor het broedende vrouwtje, maar zodra pa merel in de buurt van het nest kwam, hoorde ik een welluidend gepiep tussen het gebladerte. Moeizaam balancerend op het smalle randje met allerminst stabiel liggende stenen aan de achterzijde van de vijver, wist ik even later het vrouwtje op het nest te lokaliseren. Meer dan de staart en het wakend oog van ma merel is er niet te zien, maar met wat geluk krijg ik de komende week op een zonnig moment wel een kansje om de jongen te kunnen fotograferen …

130331-1639x

Kortom: voor ons geen eieren, maar jonge merels met Pasen.  🙂

22 gedachten over “Koude Pasen, jonge merels

 1. Tjjee, nee dat is hier allemaal nog niet aan het handje … ze zijn nog niet eens begonnen aan de nestbouw. Ik hoop dat pa genoeg voedsel blijft vinden want dat zal niet makkelijk zijn. Mooie serie, deze foto’s.

  Like

 2. Bij de vogels is het al best wel lente, één van onze kippen is ook al broeds. Zolang de merels voedsel vinden zal het wel goed komen.

  Like

 3. De derde foto is prachtig, de snavel vol met wormen.
  De natuur trekt zich niet altijd wat aan van de koude temperaturen en gaat gewoon zijn gang.
  Leuk Jan dat er jonkies in jullie tuin zitten.

  Like

 4. oooww wat leuk! En zo werd het toch nog eerder voorjaar in je tuin dan je had verwacht :-), wat een snavel vol, die heeft ie toch maar weer mooi weten te verzamelen in de harde grond

  Like

 5. Ach, dat oogje! Dus nu al jongen in het nest, hopelijk met goede kansen. Gelukkig komen er ook al wormen naar boven, dat blijkt wel.
  Aan het eind van de lange termijnverwachting gloort enige hoop, Jan.

  Like

 6. Die zijn er vroeg bij, of niet?! Ze laten zich in ieder geval door niets en niemand weerhouden. Leuk zo’n nest dicht in de buurt, en hopelijk zijn er geen rovers in de buurt.

  Like

 7. Die ga je toch niet verorberen hé Jan 😉
  Niet te geloven al jonge vogeltjes in het nest terwijl het nog steeds sneeuwt en vriest.
  Aan voedsel geen gebrek zo te zien. Wel ontzettend leuk en dat geeft de burger weer moed want het zal toch moeten voorjaar worden.
  Morgen lekker in het zonnetje op de uitkijk een leuke bezigheid voor 2e paasdag 🙂

  Like

 8. De merels trekken zich dus blijkbaar niets aan van koud weer en zorgen ‘gewoon’ voor nageslacht. Knap dat pa merel zoveel wormen te pakken kon krijgen. Hier is de grond nog aardig hard.

  Like

Reacties zijn gesloten.