Weerbeeld oktober 2013

Oktober was een bijzondere maand, en dat was het. Om te beginnen was het een uitzonderlijk zachte maand. Bij het KNMI in De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur van uit op 12,2 °C, tegen een langjarig gemiddelde van 10,3 °C over de periode 1971-2000. Daarmee schaart deze oktobermaand zich op de achtste plaats in de rij van tien zachtste oktobermaanden sinds het begin van de metingen in 1901. In ons tuintje kwam de gemiddelde temperatuur uit op 11,9°C tegen normaal over de periode 1971-2000 9,9 °C. Op 22 oktober liep de temperatuur in ons tuintje zelfs op tot 21,2 °C. In het Limburgse Ell werd op die dag 23,1 °C gehaald …

131109-temp-oktober

Terwijl de temperaturen in het begin van de maand in onze omgeving rond normale waarden lagen, lag er boven Oost-Europa een enorme bel koude lucht. Hierdoor trokken ganzen uit oostelijker contreien vroeger dan normaal naar onze omgeving. Dat leverde in de eerste week van oktober het ongebruikelijke beeld op van koeien die de weilanden bij Aldeboarn deelden met duizenden ganzen en een 15-tal grote zilverreigers …

131008-1519x

Over het algemeen was het hier in het noorden vrij rustig herfstweer. Ik heb de afgelopen maand dan ook op verschillende plaatsen fraaie weerspiegelingen op een rimpelloos wateroppervlak kunnen fotograferen, zoals hieronder bij de Leijen …

131016-1211x

Zo rustig was het echter niet overal. Vooral in het weekeinde van 11-13 oktober viel op veel plaatsen langdurig regen. Het KNMI gaf vanwege de grote hoeveelheid regen de één na hoogste waarschuwing (code oranje) af voor extreem weer. Op sommige plaatsen in de provincie Zuid-Holland viel in 24 uur ruim 120 mm. Veel andere plaatsen in Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht kregen 75 mm of meer. Zulke hoeveelheden binnen één etmaal op zo’n grote schaal komen gemiddeld eens in de dertig jaar voor. Op het KNMI-station in De Bilt viel 161 mm, waarmee oktober hier op de vijfde plaats van natste maanden in ruim honderd jaar staat. In ons tuintje viel op die drie dagen slechts 15,5 mm regen. In totaal is er in oktober in ons tuintje zelfs minder regen gevallen dan normaal: 68 mm tegen normaal over de periode 1971-2000 ongeveer 74 mm …

131109-neerslag-oktober

Voor mijn gevoel duurde het dit jaar lang voordat de eerste herfstkleuren in de bomen verschenen. Een fraaie strakke scheiding tussen goudgele herfsttinten en groen gebladerte trof ik op 23 oktober in de buurt van Appelscha aan …

131023-1332x

Erg lang hebben we niet kunnen genieten van de herfstkleuren in het gebladerte. Op maandag 28 oktober trok een zware storm over een deel van het land. Enige tijd gold voor groot deel van het land zelfs een weeralarm (code rood) voor zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur. Op Vlieland en Lauwersoog werden windstoten gemeten van 151 km/uur. In het Waddengebied stond enige tijd een zeer zware storm, windkracht 11, een uurgemiddelde windsnelheid die sinds de storm van 25 januari 1990 niet was bereikt.

De gemeente Smallingerland schat dat er in en rond Drachten ca. 1.000 bomen zijn geveld. In omliggende gemeenten is het niet veel anders, er is in de wijde omtrek vrijwel geen straat of weg te vinden waar geen boom is omgewaaid of afgebroken. Alleen al in Fryslân zijn er dan ook duizenden bomen tegen de vlakte gegaan …

131031-1052x

Maar ach, alles is betrekkelijk, de tyfoon Haiyan die de afgelopen twee dagen de Filipijnen teisterde, heeft naar verluidt aan meer dan 1.200 mensen het leven gekost …   😦

12 gedachten over “Weerbeeld oktober 2013

 1. het KMI had hier ongeveer dezelfde conclusie’s..

  de temperatuur en het aantal onweersdagen werd als abnormaal hoog bestempeld..

  ook was het vrij winderig, de storm -die bij ons niet zo erg was- was daar niet bepalend voor

  groeten

  Like

 2. De foto’s met uitzondering van de laatste stralen een zekere rust en sereniteit uit. De laatste laat zien dat het ook even flink heeft gespookt ……. zei het dan niet met snelheden van 300km/u

  Like

 3. Het was inderdaad een bijzondere maand.
  De foto van de beide bomenrijen in Appelscha vind ik een voltreffer.
  De strakke weerspiegeling is rustgevend.
  De onderste foto is qua perspectief erg mooi ook al is het verhaal erachter dieptriest.
  Snelheden van 300 km per uur, dat is toch voor ons niet meer voor te stellen. Zullen ze daar ook een code rood kennen?
  Zoveel doden dat is toch zo verdrietig voor de nabestaanden.

  Like

  • Bij zo’n geweldadige tyfoon die met windsnelheden van 300 km per uur over het land raast, kunnen wij ons inderdaad niets voorstellen. Doe mij dan maar zo’n ‘ouderwetse’ Nederlandse storm, da’s al erg genoeg.

   Like

 4. Wij hebben het getroffen in de maand oktober. Gelukkig voor mij wel. Ik kon iedere dag wel mijn revalidatierondje maken, zonder last te hebben van regen. Met twee krukken lopen én met een paraplu gaat toch wel wat moeilijk.
  Ik heb nog eens goed naar de omgewaaide bomen in Houtigehage gekeken. Er wordt gezegd dat dit populieren zijn. Naar mijn idee zijn het ‘ogenbomen’. Maar ik kan het mis hebben.

  Like

  • Als je met ‘ogenbomen’ abelen bedoelt, dan zijn we het wel eens. Ik heb namelijk vanaf het moment dat ik ter plekke gedacht dat het abelen zijn, maar dat vergeet ik dan vervolgens weer stelselmatig in een logje te vermelden …

   Like

Reacties zijn gesloten.