De “Porta Celi” is klaar

Gisteren stond er weer een fotokuier met Jetske op het programma. Terwijl ik rond tien uur door het grijze landschap naar Overijssel reed, bedacht ik me dat een fotokuier in de eeuwig ruisende rietvelden in de Kop van Overijssel me in de koude wind niet echt aantrekkelijk leek, daarom bedacht ik een alternatief. Toen we even later aan de koffie zaten, stelde ik voor om weer eens een kijkje in de Ecokathedraal bij Mildam te nemen, daar zouden we in elk geval geen last hebben van de wind. Omdat we daar samen nog maar één keer waren geweest, stemde Jetske meteen in met dat plan.

Zelf was ik voor het laatst op 31 maart in de Ecokathedraal geweest. Toen werd er nog hard gewerkt aan een nieuwe toegangspoort, die er toen zo bij stond …

140331-1351x

Zodra we gisteren aan het begin van de middag aan de Van Aylvalaan bij Mildam uit de auto stapten, zag ik dat de nieuwe poort intussen klaar is. Daarmee is de klus toch eerder afgerond dan de bouwers vooraf hadden gedacht. Toen in oktober 2013 met de bouw werd begonnen, spraken ze de verwachting uit dat ze er mogelijk twee jaar mee bezig zouden zijn …

141118-1225x

Elke dinsdagochtend komen zes mannen in de Ecokathedraal bijeen om samen verder te bouwen aan het project, dat in de jaren zeventig is gestart door filosoof/’ecotect’/landschapsarchitect Louis le Roy (1924-2012). Zonder plan of tekening en zonder te metselen worden stenen en tegels opgestapeld tot indrukwekkende bouwwerken. Zodra een bouwwerk is afgerond, mag de natuur zijn gang gaan om het bouwwerk weer min of meer op te eisen …

141118-1226x

In het programma “Hea” van Omrop Fryslân TV was onlangs een 4 minuten durend item te zien over de vrijwilligers die wekelijks in de Ecokathedraal aan het bouwen zijn. In deze opnamen is te zien hoe bijna de laatste hand wordt gelegd aan de poort, en tijdens een kleine rondgang door het complex wordt e.e.a. over de filosofie achter de Ecokathedraal verteld. Het item start op 4:00 in het filmpje over de Ecokathedraal en het is ook voor niet-Friestaligen goed te volgen …

141118-1228x

Goed, genoeg gepraat …, het wordt tijd om door de “Porta Celi” te lopen, een naam die door een van de vrijwilligers wordt vertaald als “Hemelpoort”, zodat we verderop in de Ecokathedraal kunnen bekijken hoe de natuur en de oudere bouwwerken zich tot elkaar verhouden …

141118-1230x

Voordat we het terrein verder verkennen, bestudeert Jetske de achterkant van de poort nog eens even goed …

141118-1231x

29 gedachten over “De “Porta Celi” is klaar

 1. Ben er tijdens het NK schaatsen onderdoor gelopen, was toch in de buurt en had de kathedraal nog nooit in herfstgewaad gezien. Erg indrukwekkend bouwwerk is het geworden, geeft je echt het gevoel dat je iets speciaals betreedt…

  Like

 2. Heel bijzonder dit eco kathedraal Jan.
  Een beetje onwerkelijk om daar te lopen.
  In deze herfstsfeer heeft het iets mystiek’s over zich….
  inderdaad een mooi doorkijkje door porta celi

  Gr

  Like

 3. Ben ik in ieder geval één keer door de hemelpoort gegaan. 😉
  Het filmpje is leuk om te zien. Omdat ik er zelf ben geweest, spreekt het ook aan. Mooi om het verhaal uit de mond van de mannen te horen.
  Leuk ook dat je die foto nog had waarbij de poort nog niet af is.
  Je schrijft hierboven wel over kinderen en Ecokathedraal, maar bij een lange man met wankele benen én Ecokathedraal, hield ik ook van tijd tot tijd mijn hart vast.

  Like

  • Het terrein is “op eigen risico” vrij toegankelijk, maar het is zeker niet geschikt als kinderpeelplaats. De grotere bouwwerken zijn over het algemeen dusdanig stabiel, dat er weinig mee kan gebeuren. Voor zover ik weet, is er nog nooit een ongeluk gebeurd, maar ja …, een ongelukje zit altijd in een klein hoekje …

   Like

 4. Mooie foto’s van dit project. Trouwens het filmpje was ook best te volgen. Wat ik me afvraag is of dit niet gevaarlijk is als daar ook kinderen gaan spelen.

  Like

  • Het terrein is “op eigen risico” vrij toegankelijk, maar het is zeker niet geschikt als kinderpeelplaats. De grotere bouwwerken zijn over het algemeen dusdanig stabiel, dat er weinig mee kan gebeuren. Voor zover ik weet, is er nog nooit een ongeluk gebeurd, maar ja …, een ongelukje zit altijd in een klein hoekje …

   Like

 5. Knap en een pracht idee van die man. Ik ben ook benieuwd hoe die poort nu stilaan zal overgenomen worden door moedertje natuur. Wat mij opviel is dat bij jullie de bomen echt al wel bijna helemaal kaal zijn t.o.v. bij ons.
  Zie mijn laatste blog: http://peterdmsfotoblog.blogspot.be/ (effe reclame maken ondertussen)
  😉
  (Als je dit niet wil, verwijder je deze reactie maar.)

  Grt-jes
  Peter

  Like

 6. Leuk verhaal Jan, Moest weer terugdenken halverwege de jaren ’70. Hij gaf toen een lezing in IJhorst bij de Natuurbeschermingsvereniging. Het werd laat en hij kon niet meer terug. Heb hem toen ’s avonds laat teruggebracht en naar ik geloof in Oranjewoud. Kreeg toen zijn 1e boek en gesigneerd. Het en hij was een fijne ervaring. Liep altijd handen vol bloemzaad uit te strooien. Ga daar nu snel een keer kijken.

  Like

Reacties zijn gesloten.