Weerbeeld februari 2016

Het is de hoogste tijd om eens even een inhaalslag te maken met mijn weercijfertjes, want ik loop hopeloos achter. Als excuus kan ik opvoeren, dat mijn vorig jaar juli gekochte weerstation gisteren voor de tweede keer is verzonden ter reparatie, c.q. ter vervanging door een nieuw exemplaar. De buitenmodule vreet zijn batterijen binnen twee, drie weken leeg, en een eerste reparatie bleek helaas niet afdoende te zijn. Gelukkig kan mijn oude weerstation het als tijdelijke vervanger nog goed doen … Oftewel: gooi nooit je oude schoenen weg, voordat je de nieuwe hebt ingelopen …

160223-1543x

Maar ter zake! Eerst maar eens kort terugblikken op het weer van februari, en dat doe ik zoals gebruikelijk niet alleen met grafieken, maar ook met een paar toepasselijke foto’s die ik in februari heb gemaakt. De bovenstaande foto heb ik op 23 februari gemaakt bij de Headammen ten westen van Drachten.

Ook februari was weer een zachte maand met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 4,6 °C, tegen een langjarig gemiddelde van 3,0 °C over de periode 1971-2000. In ons tuintje kwam de gemiddelde temperatuur uit op 3,9 °C, tegen een langjarig gemiddelde van 2,3 °C, over de periode 1971-2000 …

160330-temp-februari

In de tweede decade van de maand was het zowel overdag als ’s nachts tijdelijk wat kouder, maar veel stelde het allemaal niet voor. Kouder dan -5,8 °C werd het niet. In totaal telde februari 11 nachten met lichte vorst en twee nachten met matige vorst. Van echt winterweer was dus ook in deze maand weer geen sprake, al hebben de vissen ook nu weer een paar dagen onder een dun laagje ijs moeten doorbrengen …

160218-1018x

Februari was behalve zacht ook nat. Vooral aan het begin van de maand viel er vrijwel iedere dag regen, maar in de tweede helft van de maand was het niet veel beter. In ons tuintje is in totaal 70 mm regen gevallen, tegen normaal over de periode 1971-2000 ca. 44 mm. Landelijk was het niet veel beter, gemiddeld over het land viel er 73 mm neerslag tegen normaal ca. 57 mm …

160330-neerslag-februari

Ik sluit dit overzicht af met een foto van de fotogenieke mist die de Wieden en de Weerribben op 12 februari een groot deel van de dag als een grijze voile omhulde …

160212-1112x

22 gedachten over “Weerbeeld februari 2016

 1. Je verwent ons hier met een mooie afwisselende serie.
  Toen wij vanavond aan de rand van de vijver zaten zei ik toevallig tegen Dick dat ik jou vergeten was te vragen hoe het gaat met jullie nieuwe vissen. Bij deze alsnog de vraag, die me nu weer te binnen schiet bij het zien van je “vissen onder glas”.

  Like

 2. …’maar veel stelde het allemaal niet voor.’ Nou…, ik vond het ’s morgens maar wat koud, brrrrr, was blij dat de nachtvorstperiode voorbij was. En nat was en is het! Een oud-buurman had voorspeld dat het een nat voorjaar zou worden – door El Niño – hij krijgt aardig gelijk.

  Liked by 1 persoon

 3. Mooi dat verslag van het weer. We hebben het allemaal beleefd…maar toch als je het nu zo ziet…..pff…wat is er veel gevallen. Ik zag het hier in de tuinen….en had al gezegd….het heet hier niet voor niets “De Moeraseik” waar wij zijn komen te wonen.

  Liked by 1 persoon

 4. Niet leuk als je nieuw aangekochte weerstation niet naar behoren werkt. Hopelijk krijg je snel een nieuw en hopelijk ook eentje zonder problemen. Gelukkig hield je je oude weerstation nog bij zodat je voorlopig verder kan.

  Leuk weerverslag en foto’s.
  Bij ons stond er in de pluvio vorige maand ietsje meer water. 😉

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.