Een mooie stille vliegshow

Terwijl vliegtuigen uit verschillende landen zich donderdagmiddag verzamelden op de vliegbasis Leeuwarden, om daar op vrijdag en zaterdag luidruchtige vliegshows te verzorgen in het kader van de open dagen van de Koninklijke Luchtmacht, hobbelde ik stiekem stapvoets voort over de Alde Ie bij Gorredijk …

160609-1502x

Aan weerszijden van de weg is het kruidenrijke gras op het drassige land hoog opgeschoten. Zodra ze me zien naderen, vliegen er een paar grutto’s op. Terwijl ik de auto langzaam laat uitrollen om bij een dam even in de berm te gaan staan, vliegen ze luid roepend een paar maal om me heen. Even later duiken ze weer weg in het hoge gras …

160609-1507x

Intussen is er een vogeltje neergestreken op één van de dampalen. Geleerd hebbend van de vorige keer dat ik hier was, denk ik dat we hier opnieuw te doen hebben met een graspieper …

160609-1503x

Verderop is een boer bezig om het gemaaide gras bijeen te harken. Geruime tijd deelt hij het weiland met een groepje scholeksters, een paar kieviten en een ooievaar, die rustig op het land blijven rondscharrelen …

160609-1519x

Als de zware combinatie na verloop van tijd toch wat al te dichtbij komt, kiezen de vogels het luchtruim. En zo krijg ik lekker in alle rust aan de waterkant zittend, voor de tweede maal die dag nog een mooi stil vliegshowtje voorgeschoteld …

160609-1525x

Daar kan geen open dag van de luchtmacht tegenop!   🙂
Overigens is dit een in snel tempo verdwijnend landschap. In de Leeuwarder Courant staat vandaag een artikel over de teloorgang van het Friese landschap, het is om te janken! http://bit.ly/1Un0jlI

26 gedachten over “Een mooie stille vliegshow

 1. ik twijfel tussen foto 1 en 2 ik mis op foto 1 de kerktoren aan het einder anders was dat nummer 1 geweest nu foto 2

  Like

 2. Wat een rust gaat er van dit blog weer uit Jan
  inderdaad zo’n vliegshow is dan wel een spektakel, maar zoveel mensen en zoveel van die lawaai toestellen niet zo goed voor de natuur.
  geef mij dan jouw vliegshow maar, ziet er veel beter en veel rustiger uit

  Geliked door 1 persoon

 3. je vliegshow mag gezien worden Jan,

  behoudens vergissing van mijnentwege organiseert men hier de vliegshows niet meer

  besparingen weet je wel

  en zelf ben ik daar niet rouwig om

  prettige zondag

  Geliked door 1 persoon

 4. Treurigstemmend ja dat artikel in de LC. Gelukkig zijn er tegelijkertijd, ook in Fryslân, ook initiatieven van boeren die kiezen om natuurvriendelijk(er) landbouw en veeteelt te gaan doen. Fryslân heeft beduidend meer landbouwgrond dan gemiddeld, wist ik niet: landelijk is 67%, Fryslân 78 procent.

  Geliked door 1 persoon

 5. Manlief stelde ook nog voor om naar de luchtmachtdag te gaan. Na mijn weigering zag hij er ook maar vanaf. Het is me te massaal geworden. Ik kijk liever in alle rust met jou mee naar deze vliegshow.
  Jammer dat ik het artikel in het LC niet verder kan lezen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Na lang twijfelen heb ik besloten van de vliegshow af te zien. Te massaal en te druk. Maar wat wil je ook als het gratis is hé 🙂 Gelukkig heb jij toch een rustig stukje Friesland kunnen vinden en creëerde jij je eigen vliegshow

  Geliked door 1 persoon

  • De open dagen van de luchtmacht op vliegbasis Leeuwarden zijn volkomen uit hun krachten gegroeid. Het zou best eens kunnen dat er in de toekomst alleen nog een afgeslankte versie georganiseerd worden, want na het neerstorten van het Zwitserse toestel zullen de omliggende dorpen er in elk geval alles aan doen om die spectaculaire vloegshows te laten verbieden, lijkt me.
   Ik vind het prima, de vliegshowtjes in de natuur bevielen mij veel beter!

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.