Het is begonnen

Boswachter Herman had niets te veel gezegd, toen hij me vorige week vertelde dat er deze week begonnen zou worden met de herinrichting van de Nije Heawei, want maandagochtend vond ik meteen na het opstaan al een mailtje van projectmanager N381 Anne Meijer in mijn mailbox:

“Goedemorgen Jan,

Het is al weer een tijdje geleden dat we voor het laatst contact hebben gehad.
Deze week (hoogstwaarschijnlijk vandaag) wordt gestart met de herinrichtingswerkzaamheden van de Nije Heawei.
De werkzaamheden worden uitgevoerd door Aannemersbedrijf Lolkema.
Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Mei freonlike groetnis,
– Anne Meijer”

161024-1324x

En dus ben ik aan het begin van de middag in de auto gestapt om verslag te doen van het begin van de werkzaamheden op dit zo geliefde plekje. De onderstaande foto’s kunnen worden vergroot door erop te klikken, linksonder de foto’s verschijnt daarbij een korte omschrijving …

De bermen die de Nije Heawei flankeren, zijn over de hele lengte gefreesd, behalve dat ene stukje van pakweg 100 meter kwetsbare berm aan de oostkant van het Weinterper Skar. Dat stuk berm is niet gefreesd. Het is de bedoeling dat de berm hier voorzichtig wordt geplagd en dat die plag later weer netjes op zijn plek wordt gelegd. Waarom …? Omdat dit van nature een uitermate kruidenrijke berm is, waar elk jaar vele tientallen orchissen en andere bloemen tot bloei komen, zoals ik hier o.a. op 3 mei 2014 hebben getoond in “Orchissen in de berm”

161024-1355x

16 gedachten over “Het is begonnen

 1. goh Jan, dat zal wel erg schrikken zijn geweest,
  wat jammer eigenlijk, ik vraag me soms wel eens af of ze wel weten wat ze doen hoor…
  als ik zie hoe men hier in de peel tekeer gaat… krab ik me onder mijn hoedje 🙂

  Like

 2. Interessant om dit werk via jouw foto’s van dichtbij te kunnen volgen. Gelukkig sparen ze het stukje berm met de bijzondere planten. Dat geeft de burger weer moed!
  Hartelijke groet, Zem.

  Geliked door 1 persoon

 3. Het is eventjes slikken om de ravage zo te zien maar ik lees dat ze wel weten wat ze doen. Je weet dat het allemaal weer goed komt maar dat duurt …. Wat leuk dat die man je niet vergeten was om je te informeren.
  De foto die je genomen hebt door de pijp heen is wel een geslaagde.

  Geliked door 1 persoon

 4. Voor jou, als ervaren projectfotograaf is dit wel een bijzondere gebeurtenis. Wat zullen de mannen blij zijn dat je dit project weer zo mooi vastlegt. Vooral je laatste foto met het doorkijkje is weer echt zo à la Jan K. 🙂
  Dat bankje heb je, wat mij betreft, meer dan verdiend.

  Geliked door 1 persoon

  • Het zal het aanzien van het gebied ongetwijfeld ten goede komen, maar voordat het zo ver is, moeten we nu eerst even door de zure appel heen bijten. Een jaar of acht geleden is een groot deel van het terrein geplagd. Op zo’n moment denk je “dat komt nooit meer goed …” Maar een paar jaar later kwamen alles weer mooier dan ooit tot wasdom.
   Hoe dan ook, voor zo ver dat binnen mijn mogelijkheden ligt, zal ik het de komende weken en jaren blijven volgen. 🙂

   Geliked door 2 people

 5. Het is toch mooi dat ze daar rekening mee houden. Hier hebben ze dat bij het ophogen van de duinen een paar jaar geleden ook gedaan en het ziet er nu alweer prachtig uit.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.