Over de brug naar It Eilân

Als ik me niet vergis, dateert het laatste logje over It Eilân bij Goëngahuizen van februari 2015. De tijdelijke ‘winterbrug’ vormde op dat moment zoals elk jaar in de wintermaanden de verbinding met It Eilân voor fietsers en voetgangers. Sindsdien ben ik er in 2016 ook nog eens geweest, maar de foto’s die ik bij die gelegenheid heb gemaakt, hebben om de een of andere reden het weblog nooit gehaald …

150205-1354x

Dit jaar was ik er half maart weer. Omdat ik zelf lange tijd niet kon rijden, hetzij vanwege de hevige buikpijn of omdat ik vanwege de zware pijnstillers die ik slikte ‘nogal wazig’ was – vaak zelfs beide – nam Jetske me die dag weer op sleeptouw. Voor Jetske was het de eerste kennismaking met de beweegbare brug, die er sinds het voorgaande logje ten lange leste dan toch is gekomen. Eindelijk is It Eilân nu gedurende het hele jaar op een normale manier te bereiken. Tijdens het watersportseizoen staat de brug normaal gesproken altijd open ten behoeve van de recreatievaart. Voetgangers of fietsers die naar de overkant willen, moet de brug daartoe eerst sluiten. Zodra ze aan de overkant zijn, moeten ze de brug weer open zetten …

170315-1128x

Omdat het vaarseizoen nog niet geopend was, hadden we op dat moment geen werk van de brug die zich als een lange loper voor ons uit strekte. Terwijl Jetske de gebruiksaanwijzing nog stond te lezen, was ik alvast naar de overkant gelopen. Op de onderstaande foto kun je mooi een deel van het mechaniek zien waarmeer de brug zijwaarts kan worden open gedraaid …

170315-1130x

Eenmaal aan de overkant hebben we een korte wandeling gemaakt op It Eilân …

170315-1136x

De stier was niet thuis, zodat we in alle rust even rond konden kijken en wat foto’s maken …

170315-1141x

We hadden gehoopt al een enkele weidevogel te zien, maar daarvoor was het nog te vroeg. Alleen ganzen bevolkten het grasland in de verte …

170315-1143x

19 gedachten over “Over de brug naar It Eilân

 1. Met de waarschuwingen van Hendrika nog in gedachten betreed ik heel voorzichtig dit stierendomein 🙂 Oh gelukkig de kust is veilig. Ja het landschap is heerlijk romantisch Hollands of moet ik Fries zeggen. Lijkt me enig om die brug te bedienen

  Geliked door 1 persoon

 2. Oh ja dat was een kort maar krachtig en fris rondje, dat kan ik mij nog herinneren.
  En wat gebeurt er als je de brug niet meer openzet? Is de brug ook vanaf het water te bedienen?
  Ervaring in Giethoorn leert dat het wel storingsgevoelige objecten zijn.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat mooi Jan. Ik was nog maar twee keer in Friesland, maar na deze twee korte vakanties en het lezen van dit stukje weet ik het wel zeker… als ik emigreer, dan is het naar Friesland. Prachtig is het daar… ik geniet van de foto’s.

  Geliked door 1 persoon

 4. Mooi stukje natuur op dat eiland…en natuurlijk stond de stier er niet…de brug lag er toch..😅…die was op roets..😀.
  De ganzen zullen nu wel weg zijn…ik hoor ze hier s ‘ Avonds over komen op weg naar het zuiden.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.