Zomerse tussenbalans

Tot dusver doet het lang aanhoudende warme zomerweer nog geen al te grote aanslag op mijn lichaam. Dat is in eerdere warmere perioden wel eens anders geweest. Dat het nu een draaglijke warmte is, heeft alles te maken met het feit dat we dankzij de ligging van hogedrukgebieden gelukkig steeds te maken hebben met een bijna on-nederlandse droge warmte. Oftewel: het is niet van dat plakkerige weer …

De zomerstop op het weblog bevalt me daarbij uitstekend. Lekker in de relatief koele schaduw van de hazelaar liggend of zittend, krijg ik zo af en toe eens gezelschap aan de rand van de vijver. Zo komt er bijvoorbeeld regelmatig een merel om even te badderen of wormen te zoeken. Ook een buurtkat komt zo af en toe eens langs. Die moet ik in de gaten houden, want volgens mij komt die vooral voor de vissen …

Met de insecten in de tuin schiet het nog altijd niet op. Zo af en toe zie ik eens een vlinder – meestal een witje – fladderen, maar even poseren is er ondanks de weelderig bloeiende ijzerhard en de vlinderstruik niet bij. Dan maar even een foto van een passerende zweefvlieg …

180719-1500x

Om niet helemaal te verstoffen en te verstijven heb ik een paar maal een ritje met wat korte tussenstops gemaakt. Voor echte fotokuiers is het me te warm en dat is met vrijwel steeds dat toch 150 gram wegende Tens-apparaat aan een bandje rond mijn hals ook niets waard nu.

Tijdens één van die tussenstops heb ik wel ontdekt waar een groot deel van de insecten tegenwoordig zit … op en rond de boerderij blijkbaar …   😉

180718-1145x

Ik sluit af met het relatief koel aandoende beeld van een foeragerende lepelaar in de Jan Durkspolder. Een groot deel van de plaatselijke kolonie liet zich daar vanuit de grote vogelkijkhut goed bekijken …

180713-1137x

Zo, en nu duik ik met het oog op de naderende hittegolf mijn hangmat weer in, want mijn zomerstop zal zeker nog een week voortduren. Tot een uur of drie lekker in de schaduw met Radio Tour en als het daarna op het terras te zonnig en te warm wordt, nestel ik me in de nog steeds relatief koele woonkamer lekker voor de Tour op tv. Want wat is het spannend en wat kan het nog mooi worden …

Tot later, blijf koel.

25 gedachten over “Zomerse tussenbalans

 1. Als fotomaatje en vriendin heb ik je uiteraard de afgelopen tijd wel gevolgd. Wel op de telefoon en dat is iets behelpen ten opzichte van een desktop. Vandaag heb ik in alle foto’s teruggezien op groot beeld. Ik liep 15 logjes achter bij jou en dan nog tig bij anderen. Ondoenlijk om overal op te reageren. Prachtig om te zien dat je nog steeds een meester bent in macro’s. Ook de andere series zijn prachtig. Je kracht zit in een goed samenspel van woord en beeld. Het kost je wel meer energie en tijd, zeg je altijd zelf, maar je kunt het nog steeds!
  Fijn dat het vandaag wat afkoelt voor jou. Hopen dat je dan weer iets bijkomt van die slopende hitte.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik had het niks te ruim de afgelopen dagen, de hitte werd me echt even teveel. Maar vandaag heb ik gelukkig weer wat bij kunnen tanken en heeft het huis wat door kunnen waaien. Nu maar hopen dat het niet weer zo heet wordt. Ik teken voor 22 of 23 graden. 🙂

   Like

  • Bij het schrijven van het logje ‘Zomerse tussenbalans’ had ik nog weinig of geen last van de warmte gehad, maar dat was vorig weekend. De afgelopen week gebeurde waar ik al een beetje voor vreesde, Deze hittegolf met 4 dagen achtereen dertigers op de thermometer was wat teveel van het goede. Toen was ik ook even heel jaloers op die lepelaar. 🙂

   Maar goed, vandaag heb ik weer even wat bij kunnen tanken en het huis is even lekker doorgewaaid. Nu maar hopen dat het volgende week niet weer zo heet wordt.
   We wachten het af, voorlopig verleng ik mijn zomerstop nog maar even tot koelere tijden.

   Dank voor je bezoekje!

   Like

 2. prachtig foto’s heb je gemaakt. Lepelaars zie je daar heel goed. Wat mooi Jan. Wat een hitte. Niet leuk. Wij hebben ook last van. We kunnen niet eens weg. Pffff… Geen doen in de trein reizen met deze hitte. Lekker rusten nog. Fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooie foto’s, Jan, ook die vlak bij huis.
  De warmte is inderdaad redelijk goed te doorstaan tot nu toe.
  Maar de komende week kan wel eens wat zwaarder worden voor het lijf. Ik hoop dat het wat meevalt voor jou.
  We houden ons maar zo rustig mogelijk!
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

 4. Fijn om weer even wat van je te lezen en dat het toch gelukkig een beetje meevalt voor je, Jan!
  Nog even vol houden met volhouden en geniet van de tour en je zomerstop.
  Je foto’s zijn om van te genieten…
  Lieve warme groetjes van Anna 🤗

  Geliked door 1 persoon

  • Dat zal vast wel lukken, Bram, dankzij mij uurtjes in de hangmat zit intussen helemaal in een soort van zacht deinend zomerritme. Pas jij ook op jezelf, want best kans dat het bij jullie nog net wat warmer is en wordt dan hier in het hoge noorden. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 5. whahaha, ja jan, het gaat nog even aanhouden, maar de droge warmte doet mijn botten erg goed kan ik je zeggen, weinig fladderkes en bijtjes hé. waar zijn ze toch…

  geniet van je stop met de tour Jan dan gun ik je van harte

  Geliked door 1 persoon

 6. Geweldig Jan, dat je er niet zo heel veel hinder van hebt dit keer. Desalniettemin…goed besluit om het heel rustig aan te doen en dan hrb je tussendoor toch nog een hele mooie score aan foto’s. Wij doen het nu ook wat rustiger, minder km’s op een dag en in de ochtend…heerlijk 😁 doorgaan zo 😀

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik kan het momenteel ook best hebben. We hebben hier al bijna geen maand water gehad, en het begint toch wel er droog te worden allemaal.

  Like

Reacties zijn gesloten.